Ugrás a tartalomra

A 150. évfordulóra készülve

Bővül és szépül a kúlai magyarság székháza

Az 1868-ban alakult kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ jövőre ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A község területén élő magyarság számára központi helyet foglal el Vajdaság legrégebbi művelődési egyesülete.

A sikeres tevékenységéről, az ott zajló gazdag és sokrétű munkáról már sokszor lehetett olvasni lapunk hasábjain, de magáról az épületről és az ott folyamatosan zajló építkezésről kevesebbet. A Népkör 1870 nyarán költözött be mostani székhelyére, amelynek akkor tipikus falusi lakóház kinézete és belső elrendezése volt.

Mára már komoly művelődési központtá nőtte ki magát. Az objektum számos felújításon ment át az idők folyamán, de a legjelentősebbre az elmúlt évben és az idei évben került sor. A Népkör vezetősége azt szeretné, ha a jubileumi háromnapos rendezvényt egy felújított korszerű létesítményben tarthatnák meg.

Jelenleg 2,7 millió dináros beruházás folyik, amelyből 1,7 milliót az önkormányzat-, és további 1 milliót a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárság pályázatán nyert a művelődési központ. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő is a közelmúltban megtekintette a munkálatokat, és újabb 3 millió dináros támogatást adott át. De a támogatók között szerepel a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt is.

A megroggyant és beázó tető cseréje már megtörtént, és kiépült a tetőtér is, most a külső falazat hőszigetelése, a tetőtérben a nyílászárók beállítása, valamint szintén a tetőtérben, a belső mennyezet felújítása a tárolószoba és a tárgyalóterem, valamint a kisebb kézműves foglalkozási terem megvalósítása, kialakítása folyik.

A közel 200 aktív tagot számláló és 10 szakcsoporttal működő, a magyarságot összefogó művelődési központnak kell hely a tevékenység végzéséhez, hangsúlyozza Valka Károly, a Népkör MMK alelnöke, és Kúla község alpolgármestere.

– A vezetőség mindent megtesz azért, hogy a jubileumra egy takaros, szép, minden igényt kielégítő épületben ünnepelhessünk. Ehhez további önkormányzati, tartományi és anyaországi támogatásokra is szükség lenne.

Hajnal Jenő kúlai látogatása alatt elmondta, hogy a közelgő jubileum jó alkalom arra, hogy az MNT kiemelt jelentőségű programjaiba sorolja a 150. évfordulót, amely által még jobban oda tudnak figyelni az intézmény eszközszükségleteinek biztosítására.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kozma Lívia