Ugrás a tartalomra

140 éves a Vajdasági Ügyvédi Kamara

140. évfordulóját ünnepli a Vajdasági Ügyvédi Kamara. Az ebből az alkalomból rendezett ünnepi akadémiát a tartományi képviselőház nagytermében tartották.

Az elmúlt év az ügyvédek sztrájkjáról marad emlékezetes – mondta bevezetőjében Srđan Sikimić. A Vajdasági Ügyvédi Kamara elnöke szerint a négy hónapos tiltakozás a szakma és a polgárok jogvédelmét szolgálta. Az ügyvédek azt mondják: gondjaik zöme megoldódott.

Józsa László, ügyvéd: „Az, hogy az új jogrend kirántotta az ügyvédség munkavégzési lehetősége alól a szőnyeget, ez a helyzet orvoslásra került. Én persze nem volnék olyan bátor, hogy kijelentsem, éppen minden apró probléma megoldódott volna, de kezd kialakulni egy együttműködési helyzet az ügyvédek és közjegyzők között.”

 

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke szerint a Vajdasági Ügyvédi Kamara példaértékű módon küzdött a saját és egyben a polgárok jogaiért. „Az ügyvédi kamara méltósággal várja a 140. évfordulóját, mert tagjai nemcsak a joguralom elveit védték, hanem állandóan és elsősorban minden ember azon örökös törekvését oltalmazták, hogy kutasson az igazság után.”

Kiosztották a Vajdasági Ügyvédi Kamara kitüntetéseit is. A díjazottak között három budapesti jogvédő is szerepel. Szecskay András a tavalyi sztrájk alatt nyújtott szakmai támogatása miatt részesült elismerésben. „Küldetésünk nemcsak magyar küldetés volt, három nagy nemzetközi szervezetet képviseltünk, és a három nagy nemzetközi szervezet által tömörített több millió ügyvéd véleményét szerettük volna képviselni a múlt decemberi tárgyalások során. Azt gondoljuk, hogy ez sikerült.”

A díszülésen részt vettek a magyar, a román, a szlovén és a boszniai ügyvédi kamarák képviselői is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV Foto: skupstinavojvodine.gov.rs