Ugrás a tartalomra

Vajdasági lovasok a Nemzeti Vágtán

Lovasaink ötödször állhatnak rajthoz Budapesten szeptember 15. és 17. között a Kárpát-medencei összmagyar megmérettetésen

A Nemzeti Vágta több, mint egy évente megrendezendő lovasverseny: a lovashagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, ugyanakkor a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja.

A Vágta fő célja a magyarok újbóli felemelése a lovasnemzetek sorába, és a nemzeti lovashagyományok ápolása. Továbbá a kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a Magyarország határain belül és kívül élő magyarság között.

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója a Nemzeti Vágta, ezen belül pedig a Vajdasági Vágta lovassportra és közösségünkre gyakorolt jótékony hatását elemezte.      

– Vajdaság öt évvel ezelőtt csatlakozott az összmagyar lovas-megmérettetéshez. Az akkori erőfeszítéseknek köszönhetően megvalósult a Vajdasági Vágta, amely évről évre népszerűbb. Idén már több mint tízezer látogató volt kíváncsi a vajdasági előfutamra. Eredményesnek bizonyultak az akkori elképzelések, sikerült még egy olyan rendezvényt meghonosítani Vajdaságban, amelynek összetartó és közösségépítő szerepe van. A rendezvény pedig nemcsak az anyaországgal kapcsol minket össze, hanem a Kárpát-medencében élő magyarsággal is.

A Vajdasági Vágta megszervezésének kezdete óta a Nemzeti Vágta elődöntőibe kerülő lovasok és azok lovai eddig változó eredményeket mutattak fel, viszont ez alatt a pár év alatt érzékelhető fejlődés volt tapasztalható. Az eddigi legnagyobb vajdasági siker az volt, amikor az egyik versenyzőnk bekerült az elődöntőbe, remélhetőleg az idei versenyen már komolyabb eredményeket is elérnek lovasaink. A megmérettetésre egyébként csakis amatőr lovasok jelentkezhetnek félvér lovaikkal.

Vajdaságot idén a Nemzeti Vágtán Nagy Arnold, Temerin lovasa képviseli, Fantázia nevű lovával, ő az idei Vajdasági Vágta győztese. Továbbá a második helyezett Davidovity DejánÓbecséről, Kopra nevű lovával. A Vajdasági Vágta harmadik helyezettje Kubik Patrik, Topolya lovasa, lemondta a budapesti szereplést, így helyette Topolyát Bajúsz Gáborképviseli Bessy nevű lovával, ugyanis ő volt az első előfutam győztese, illetve a döntő 4. helyezettje. A házigazda Zobnatica képviseletében Cékus Noémi indul Fickó nevű hátasával. Noémi nagyon szoros küzdelemben maradt alul Nagy Arnolddal szemben a második előfutambanA május 20-án megtartott Vajdasági Vágtán a továbbjutott lovasokon kívül Ada, Adorján, Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva, Csantavér, Csóka, Doroszló, Hertelendyfalva, Hódegyháza, Királyhalom, Kishegyes, Magyarkanizsa, Mohol, Oromhegyes, Péterréve, Szabadka, Székelykeve, Törökkanizsa és  Zobnatica lovasai neveztek be a megmérettetésre.

A versenyen a kezdetektől fogva csak magyar anyanyelvű és nemzetiségű lovasok vehetnek részt. Vajdasági javaslatra azonban a Nemzeti Vágtát kibővítették: öt éve tehát a rendezvény keretében megszervezik a Nemzetközi Futamot is Budapesten, amelyre a vajdasági magyarokon kívül minden Szerbiában elő lovas jelentkezhet, nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül. A nemzetközi verseny szerbiai előfutamát idén a šabaci származású Rizvan Sakić nyerte, aki a verseny előtt egy héttel utazik majd Magyarországra, és a Bábolnai Ménesből sorsolnak neki lovat, amely néhány napi ismerkedés után, reméljük, hogy méltó társa lesz a Hősök terén megrendezendő megmérettetésen.

A Kishuszár Vágta elnevezésű futamon a 18 évnél fiatalabb lovasok mérhették össze képességeiket. Zobnaticán a Kishuszár Vágta versenyét idén a bácskossuthfalvi Víg Barbaranyerte meg Penny nevű pónijával, így ő képviseli Vajdaságból a legfiatalabb korosztályt Budapesten.

A Vajdasági Vágta helyszíne a kezdetektől fogva Zobnatica (Andrásnépe), ami tökéletesnek bizonyult, ugyanis kiváló színhelyet biztosít a rendezvénynek. Zobnatica egyébként már a XVIII. században is meghatározó lovashelyszín volt, de a XIX. században a híres pezsgőgyáros Törley családnak is volt itt birtoka, akik egyebek között lótenyésztéssel is foglalkoztak. A mai napig tenyésztenek itt angol félvéreket, amelyeket bácskai lóként tartanak számon.

Az elmúlt öt év alatt rengeteget nőtt a lovassportok iránti érdeklődés, amióta a Vajdasági Magyar Szövetség, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a budapesti Lovas Show Kft. szervezésében megvalósul a Vajdasági Vágta. Ismét fellendült az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult lótenyésztés. A térségünkre köztudottan jellemző a lovak szeretete. A huszadik század második felében azonban háttérbe szorultak ezek a nemes állatok, ugyanis felváltották őket a traktorok, a gépesített hadi járművek és a gépkocsik, autóbuszok, vonatok, de a világban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lovassportok, így a lótenyésztés adta gazdasági lehetőségek adottak.

A Vajdasági Vágta megszervezése óta újra divatba jött térségünkben a lóversenyzés klasszikus formája, a nyeregben történő vágtázás. Számos településen lovasműhelyek nyíltak, többek között Temerinben, Adán, Szabadkán, Topolyán, Óbecsén, Bácskossuthfalván és Kelebián is. Tudomásunk van róla, hogy számos jó vérvonalú mént importáltak ezek az istállók, így várható a közeljövőben a vajdasági lóállomány minőségi előrelépése, javulása. Sok gyerek, sőt felnőtt is új hobbira talált a lovak mellett. A lótenyésztés és a lóversenyzés nem csak abból áll, hogy az ember felül a ló hátára: a lovat etetni, ápolni, gondozni és nem utolsósorban szeretni kell. Aki ezt a hobbit választja, az természetközelben töltheti el szabadidejét. A lovakat egyébként épp ezen tulajdonságaik miatt egyre több helyen használják lovasterápiára is, hiszen lovaglás közben javul az egyensúlyérzék, de mind fizikai, lelki és szellemi állapotunkra is fejlesztő, gyógyító hatással bír.

Budapesten a Nemzeti Vágta keretében, amely három napig tart majd, szeptember 15-től 17-ig, számos kísérőrendezvényre is sor kerül: megnyitja kapuit az országkonyha, ahol hagyományos ételekkel, hazai pálinkával és borkülönlegességekkel várják az érdeklődőket, továbbá lesz Vágtakorzó is, ahol Szerbia és Vajdaság is bemutatkozik majd. A vajdasági standon a tartományi idegenforgalmi kínálaton kívül külön bemutatják a Vajdaságból érkező lovasok településeit. Szabadka azokat az idegenforgalmi lehetőségeket népszerűsíti majd, amelyek a város területén és Palicson elérhetőek, továbbá a falusi turizmust és a környék borvidékét, a standon ugyanakkor szabadkai és topolyai borokat és vajdasági ételeket kínálnak a látogatóknak.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány ezúton is szeretné buzdítani a vajdasági, lovakat szerető és a lovassportokat kedvelő embereket, hogy a fenn említett napokon látogassanak el Budapestre, a Hősök terére, és szurkoljanak a vajdasági településeket képviselő lovasoknak – mondta a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, -
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét