Ugrás a tartalomra

Új igazgatók, új tankönyvek

Az előttünk álló tanév közeledtével a Magyar Nemzeti Tanács ülésén is zömében oktatásügyi kérdések szerepeltek napirenden

A fő téma a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása voltZömében oktatásügyi témák szerepeltek a Magyar Nemzeti Tanács pénteken megtartott tizenkilencedik rendes ülésén.

Az ülésen 67 napirendi pontot vitattak meg, köztük szó volt több iskoláskor előtti és oktatási intézmény igazgatójának a megválasztásáról, tankönyvek jóváhagyásáról, több iskola átképzésre, pótképzésre és specializációra vonatkozó beiratkozási tervéről és több középiskolai diákotthon előzetes ranglistájának a jóváhagyásáról is.

A legtöbb napirendi pont a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitására vonatkozott.

Elsők között a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete és a Hét Nap Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete egy-egy tagjának a felmentése és helyébe új tag kinevezése szerepelt napirenden. A Magyar Szó esetében Fodor Istvánt, a Hét Nap esetében Faragó Csillát nevezték ki.

Jóváhagyták a Forum Könyvkiadó Intézet 2017. évi pénzügyi és kiadói tervjavaslatát, majd Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója ismertette a terveiket. Elmondta, hogy 2017-ben is folytatni szeretnék az eddigi programot, sok könyvbemutatót terveznek, részt vesznek a könyvszakma rendezvényein, a könyvkiadás tekintetében pedig 25 címszó szerepel a tervek között.

Többnyire szépirodalmi alkotások várnak kiadásra, de a műfordítások száma is megnőtt, emellett pedig publicisztikai, néprajzi, filozófiai, művelődéstörténeti és négy képzőművészeti kiadvány is lesz, hiányolja viszont a gyermekirodalmat, s reméli, hogy év végéig ilyen kéziratok is érkezni fognak.

Jóváhagyták több intézmény igazgatójának a kinevezését is. A magyarkanizsai József Attila Könyvtár megbízott igazgatói tisztségét Vörös Anna tölti be, az apatini óvoda igazgatója Biljana Mandić, a pacséri iskoláé Méhészkei Kiss Gizella, az újvidéki villamossági szakközépiskoláé Milan Vukobrat, a szabadkai műszaki szakfőiskoláé dr. Fürstner Igor, az antalfalvi óvodáé pedig Jasna Subotin.

Jóváhagyták a verbászi óvoda igazgatóbizottsági tagcseréjét, valamint a bácskertesi és a szilágyi általános iskola iskolaszéki tagcseréjét.

A végrehajtó bizottság előzetes jóváhagyását megerősítette a Magyar Nemzeti Tanács több tankönyv, a Műszaki oktatás és informatika (Tankönyv az általános iskolák nyolcadik osztálya számára), a Műszaki oktatás és informatika (Munkafüzet az általános iskolák nyolcadik osztálya számára) és az Informatika és számítástechnika az általános iskolák nyolcadik osztálya számára című kiadvány esetében.

Az előbbi kettő – a tankönyv és a hozzá tartozó munkafüzet – a Klett kiadó kiadványa, az utóbbi pedig a Tankönyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. Tari István a tankönyvekkel kapcsolatos felszólalásában elmondta, fordítások helyett jobb lenne, ha a tankönyveket a saját szakembereink írnák, az MNT-nek kiemelt feladata kellene hogy legyen megtalálni és megfizetni ezeket a szerzőket.

Ezzel egyetértve Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, az MNT próbálkozik, de a szerzők megtalálása gondot jelent, a helyzet nem egyszerű. Az ülést követően Jerasz Anikó a sajtónak nyilatkozva a tankönyvekkel kapcsolatban elmondta, a Tankönyvkiadó Intézet tankönyve szerepel abban a hármas szerződésben, amelyet márciusban kötött az MNT, a Tankönyvkiadó Intézet és az oktatásügyi minisztérium.

Ez a tankönyv is azon a listán szerepelt, amely a hiányzó tankönyveket vette számba, és ez az egy tankönyv fordítási tankönyvként került bele a szerződésbe.

Három intézmény esetében, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Iskola, az óbecsei Műszaki Iskola és a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola esetében került sor az átképzésre, pótképzésre és specializációra vonatkozó beiratkozási terv jóváhagyására is.

A legtöbb napirendi pont a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásával foglalkozott.

– 29 napirendi pont szólt a kis létszámú tagozatok megnyitási kérelméről – hallottuk Jerasz Anikótól. – A kérelmek többségében a tartományi titkárságtól érkeztek, de néhány esetben maguk az intézmények küldték el a kérelmeiket hozzánk. 19 kérelem érkezett általános iskoláktól és 10 kérelem középiskolai szakok megnyitásával kapcsolatban.

A 19 kérvény vonatkozott központi épületekben levő első osztályok megnyitására és több esetben kihelyezett tagozatok megnyitására. Többségében önálló tagozatok megnyitására érkeztek kérelmek, azokban az esetekben pedig, ahol nagyon alacsony a diáklétszám, ott kombinált tagozatokba kerülnek az elsősök.

Ilyen esetekben az intézmények egyébként már évek óta kombinált tagozatokkal dolgoznak. A középiskolai kérelmekkel kapcsolatban fontos elmondani, hogy ezek a kérelmek júniusban érkeztek, az első iratkozási kör után, azóta viszont második iratkozási kör is történt, így a diákok száma nőhetett is.

Az ülésen egyhangúlag jóváhagyták a végrehajtó bizottság döntését a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása kapcsán minden esetben. A kérelmek Bajmokról, Óbecséről (egyik innen érkezett kérelem a dreai kihelyezett tagozatra vonatkozik), Adáról (törökfalusi kihelyezett tagozat), Szabadkáról, Magyarkanizsáról (adorjáni kihelyezett tagozat), Bácsgyulafalváról, Bajsáról, Horgosról (kispiaci kihelyezett tagozat), Gunarasról, Csókáról, Szilágyiról, Pancsováról, Palicsról (ludasi kihelyezett tagozat), Zentagunarasról, Újvidékről, Tiszakálmánfalváról, a középiskolák esetében pedig Topolyáról, Futakról, Adáról, Óbecséről, Szabadkáról, Zomborból, Nagybecskerekről és Csókáról érkeztek.

Az ülésen megszavazták a zombori, két újvidéki, a nagykikindai, szabadkai, verseci, futaki és a zentai középiskolai diákotthonok előzetes ranglistájának az elfogadását is, e listák mindegyikét is előzetesen már támogatta a végrehajtó bizottság.

Jóváhagyták a végrehajtó bizottság javaslatát a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár, a Laza Kostić Kulturális Központ és a Városi Múzeum egy-egy igazgatóbizottsági tagja kapcsán, akik a magyar nemzeti közösséget képviselik majd a bizottságban –  ők Pelt Ilona, Pesti Gabriella és Oberajter Klára –, valamint szavazattöbbséggel megszavazták, hogy támogatják a további tagjelölteket.

A továbbiakban megtörtént a végrehajtó bizottság döntésének a jóváhagyása Mitrovica, Kúla, Hódság és Szabadka köztájékoztatási pályázatának pénzelosztási javaslata kapcsán. Végül pedig több település – Fehértemplom, Zombor, Magyarkanizsa és Apatin – Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsába való magyar jelöltek kinevezése volt az ülés témája. Jelölésüket a nyelvhasználati bizottság előzetesen már támogatta, és kinevezésükről ebben az esetben is szavazattöbbséggel döntöttek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, t.r.
Többi hír