Ugrás a tartalomra

Tovább emelkedik a Duna szintje Vajdaságban

Néhány napon belül átlépheti a rendes árvízvédelmi készültségnek megfelelő határértékeket is

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint tegnap ismét emelkedett a Duna vízszintje Vajdaságban. Bezdánnál az egy nappal korábbi 53 centiméteres emelkedést követően most további 37 centiméterrel lett magasabb a vízszint, s 527 centimétert tesz ki.

Apatinnál 32 cm-rel 562-re, Gombosnál 29 cm-rel 485-re emelkedett a Duna szintje. Palánkánál 24 centiméteres a növekedés, Újvidéknél pedig 25 centiméteres, így a tegnapi mérések szerint 410 cm a vízállás. Slankamennél 19 cm-rel, Zimonynál pedig 10 cm-rel mértek magasabb vízszintet. Pancsovánál 7 centivel lett magasabb az előző napi adatokhoz képest a víz szintje.

A Tisza Titelnél 18 cm-rel árad, Zentánál és Törökkanizsánál viszont két centiméterrel apad. A Száva szintje Mitrovicánál és Šabacnál is emelkedett, az előbbi településnél 14, az utóbbinál 17 centiméterrel.

A hidrometeorológiai intézet vízállás-előrejelzése szerint a Duna vízszintje az előttünk álló nyolc napban lényeges mértékben növekszik majd, s a rendes árvízvédelmi készültségnek megfelelő határértékeket is át fogja lépni. Erre Apatinnál és Újvidéknél június 7-8-án, Gombosnál, Palánkánál és Slankamennél pedig június 9-10-én lehet számítani – ismertette a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.

A Vajdaság Vizei közvállalat előrejelzése is egyre magasabb vízszintet mutat a Duna esetében az előttünk álló bő egy hétben. Bezdánnál 700–720 centiméteres vízszintre számítanak. A prognózis szerint az árhullám Újvidék felé haladva csökken majd, ami azt jelenti, hogy 600 centiméter körüli, vagyis az ilyen helyzetekben megszokottnak nevezhető vízállásra kell felkészülni.

Mint azt lapunknak korábban a közvállalat árvízvédelmi illetékese elmondta, a számítások szerint Bezdánnál június 13., Újvidéken pedig 15. körül tetőzik majd a Duna.

Többi hír