Ugrás a tartalomra

A tiszaszentmiklósi harangláb

A tiszaszentmiklósi katolikus temetőben márciusban, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából letették a készülő harangláb alapkövét. A munkálatokról Törtei Jánossal, a községi tanács tagjával beszélgettem. Mindenekelőtt arra voltam kíváncsi, miért van szükség a haranglábra.

— A kezdeményezés a VMSZ tagságához fűződik. Az egyik ok, hogy Csóka község területén nincs olyan jellegű építmény, amely az 1848/49-es magyar forradalmat és szabadságharcot szimbolizálná. Padén található egy kopjafa, amelyre minden márciusban elhelyezik a kegyelet és a megemlékezés virágait. Balázs Ferenc polgármesterrel azt az ötletet találtuk legmegfelelőbbnek, hogy haranglábat emeljünk a tiszaszentmiklósi katolikus temetőben. A harangra egyébként nagy szükség van — és ez a másik ok —, mert szeretteink temetésén magnószalagról kell hallgatnunk a harangszót. És az sem utolsó szempont, hogy legalább marad egy örök építmény az utókornak.

* Miből fedezik a munkálatokat?
— A helyi közösség állta a költségek 30 százalékát, a többit viszont a csókai önkormányzat fedezte. Valamennyi pénzt kaptunk a tartománytól is, de a harang árának még csak a fele van meg. A hiányzó összeget magyarországi kapcsolataink és partnereink segítségével próbáljuk előteremteni. 

* Mikorra várható a harang megszólalása?
— A faszerkezet augusztus első felére készül el, és ha minden a terv szerint halad, akkor augusztus huszadikára, Szent István napjára fel is lesz szentelve. Nagyobb kockázat szerencsére nincs, legfeljebb csak az, hogy nem jutunk idejében pénzhez. Én csak azt mondhatom, mindent megteszek annak érdekében, hogy gyönyörű harangláb ékesítse a tiszaszentmiklósi katolikus temetőt.

(Az írás a Bánáti Újság nyári újságíró-iskolájában készült)

 

Szerző (Forrás)
MÉSZÁROS Réka, Hét Nap
Többi hír