Ugrás a tartalomra

Tanév közben is lesznek lehetőségek

Az igényekkel összhangban a támogatottság is növekszik

A Magyar Nemzeti Tanács nyolcadik éve jelenteti meg a felsőoktatási ösztöndíjakra vonatkozó pályázati felhívását, amely program a magyar Miniszterelnökség, Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását élvezi. Bár az ösztöndíjprogramról szóló határozat az eddigi években is változott, az idei évben a bővítés lehetősége merült fel, mivel a nemrég elfogadott módosítási javaslatnak köszönhetően nem csak növelik az ösztöndíjasok számát, hanem a szükségletekkel összhangban év közben is kiírhatják majd a pályázatot, azon hallgatók számára, akik az első két körben nem részesültek az MNT ösztöndíjában, mégis elkezdték egyetemi tanulmányaikat. Az idei pályázatokról Jerasz Anikóval, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökével beszélgettünk.

– Nemrég megjelent felsőoktatási ösztöndíjpályázatunk az elsőéves egyetemisták és főiskolások számára július 13-án nyílt meg és szeptember 14-ig érhető el és tölthető le a http://www.mnt.org.rs/ honlapon. Első körben 400 ösztöndíjra írtuk ki pályázati felhívásunkat. A második pályázati körben pedig – amely várhatóan szeptember 20-a és október 20-a között kerül meghirdetésre, – további ösztöndíjakat osztunk majd ki az első és felsőbb éves egyetemisták körében. Amennyiben igény mutatkozik rá, a lehetőségeink és pénzügyi kereteink engedik, úgy az év folyamán további pályázati köröket hirdetünk majd meg, ami újdonságnak számít, hiszen eddig csak két körben jelentkezhettek a hallgatók az ösztöndíjpályázatainkra. Ami szintén újdonságnak számít, hogy a limitált szakirányzatok, valamint az egyes egyetemek és főiskolák ösztöndíjasainak számát növeltük. Szakfőiskolai képzés esetében 40 helyett immár 60, magánkarokon tanuló diákok esetében 5 helyett 10 ösztöndíjat osztunk majd ki, továbbá a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar óvodapedagógiai, és osztálytanítói szakiránya eltűnik a limitált kategóriából. Idén is 90 és 150 euró dinár ellenértéke között mozog az ösztöndíjak összege, amelyet a 2018–2019. tanévben is 10 hónapon keresztül folyósítunk. Az ösztöndíj nagysága több szempontot figyelembe véve alakul, egyebek mellett pl., hogy a hallgató főiskolai vagy egyetemi tanulmányokat folytat, hiányszakmán tanul, csonka vagy nagycsaládban nevelkedik… – hallhattuk Jerasz Anikótól, aki a későbbiekben megjelenő demonstrátori ösztöndíjról is nyilatkozott lapunknak.

– A demonstrátori ösztöndíjunkra szeptember 1-jétől 20-áig lehet majd pályázni. Ide olyan felsőbb éves, példaértékű egyetemisták jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják azt a feladatot, hogy az elsőéveseket segítik a beilleszkedésben és a tanulmányi év megkezdése okozta nehézségek áthidalásában. Egy demonstrátor5-10 elsőéves hallgatóval, kell, hogy foglalkozzon. Az elsőéves ösztöndíjasaink függvényében hirdetjük meg a pályázatot is, így előre nem tudjuk pontosan, hogy mely szakon hány demonstrátorra lesz szükség. A demonstrátor kulcsfontosságú szerepet tölt be, hiszen, nem csak az elsőéves egyetemisták, főiskolások új környezetben való kibontakozását, és a beilleszkedést segíti, hanem valójában ő a kapocs az MNT, és az egyetemista között, hiszen havonta jelentést ír az általa demonstrált hallgatókról és azok beilleszkedéséről. A tavalyi éveben elfogadott újítás értelmében a demonstrátori pályázatok elbírálásakor 8 pontot szerezhetnek pluszban azok a hallgatók, akik a közösségi életben való szervezésről, részvételről bizonylatot tudnak felmutatni. A demonstrátori ösztöndíjunkat is 10 hónapon át folyósítjuk a hallgatóknak. Az a demonstrátor, aki nem kapja az alap ösztöndíjunkat, 140 euró dinár ellenértékű támogatásban részesül, aki viszont már ösztöndíjasunk, az a kapott összegen felül további 30 euró támogatásban részesül.

Mindkét ösztöndíjunk esetében elmondható, hogy az egyik kulcsfontosságú pályázási feltétel, hogy a hallgató magyar nyelven végezze az általános, vagy a középiskolai tanulmányait, ám előfordul, hogy önhibáján kívül erre nem volt lehetősége a hallgatóknak. A 2016. évtől kezdődően lehetőséget kapnak az ösztöndíj megpályázására azok a fiatalok is, akik azon 19 önkormányzat területén élnek, ahol már 10-15 éve nincs lehetőség magyar nyelvű tanulásra. Az innen pályázó a hallgatónak a pályázati dokumentációhoz csatolniuk kell egy ajánlólevelet az illetékes történelmi egyházaktól, vagy a saját önkormányzatuk területén működő magyar kultúrát ápoló civil egyesülettől. Ezt az ajánlólevelet el kell juttatni hivatalunkba, és az erre illetékes bizottság előtt kell interjúbeszélgetés alkalmával bizonyítani magyar nyelvtudását, és nemzeti hovatartozását. Ha sikeresen teljesített, a két dokumentum csatolásával beadhatja a pályázatát a CMH irodákba, mint ahogyan teszi majd ezt a többi pályázó is – tette hozzá Jerasz Anikó.
– Természetesen az alapképzésen túl a mester, és a doktori képzésen részt vevő hallgatóknak is írunk ki ösztöndíj pályázatot. A Várady kiválósági ösztöndíjat Várady Tibor akadémikus kezdeményezte, 2013-ban. Mi ezt vittük tovább, míg 2016-ban kettévált az ösztöndíj, és azóta két pályázati felhívást hirdetünk meg, egyet a mesterképzésre járó fiatalok részére és egyet doktori képzésre járó fiatalok részére. A pályázni várhatóan szeptember 30-ától november 15-éig lehet. A mesterképzés esetében valószínűleg 40 ösztöndíjat tudunk kiosztani ebben az évben is, amely a 2018. évi ösztöndíjakra vonatkozó adómentes összeget jelenti. A doktoranduszoknak ösztöndíj hitel formában jelenik majd meg a pályázat, ami azt jelenti, hogy az ösztöndíj egy részét vissza kell majd fizetniük a Várady kiválósági ösztöndíj alapba. Itt 160 euró dinár ellenértékéről beszélünk havonta. Mindkét esetben az ösztöndíjat 10 hónapon át folyósítjuk.

Az egyetemi jelentkezés egyik fontos pontja a szállás kérdése. Újvidéken 2015-ben nyitotta meg kapuit az Európa Kollégium, ami egy egyedülálló diákotthon, szakkollégiumi élettel, programokkal, és magas színvonalú lakhatási lehetőséggel. A kollégiumi bentlakás havi költsége 1860 dinár, ami jelképes összeg, hiszen a kollégium rengeteget nyújt az egyetemisták számára. Az elmúlt két évben teljes kapacitással üzemel a diákotthon. A kollégiumi jelentkezés pályázata is elérhető a breki.mnt.org.rs oldalon, amiről szintén érdeklődtünk a végrehajtó biztosság elnökénél.

– A pályázat leadási határideje az első körben szeptember 3-a, ahol 150 férőhelyre jelentkezhetnek az első éves egyetemisták. A szakfőiskolai hallgatók részére legfeljebb 40, míg magánkarokon tanuló elsősök esetében pedig legfeljebb 5 férőhelyet tudunk biztosítani. Itt is lesz második pályázási kör, ahol felsőbb évesek is jelentkezhetnek, számukra alapfeltétel az, hogy az előző évben a szakkollégiumban való aktív részvételről szóló bizonylatot csatolniuk kell a jelentkezés mellé. Az Európa Kollégiumban szépen kidolgozott szakkollégiumi rendszer működik, ami teret és lehetőséget biztosít a bentlakó hallgatóknak arra, hogy más területeken is kibontakoztassák képességeiket, legyen szó nyelvtanulásról, konferenciáról, informatikáról – fejtette ki lapunknak Jerasz Anikó.

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíj pályázataira a szükséges dokumentációt a CMH irodában érhetik el az érdeklődők, és ott is adhatják át a kitöltött formanyomtatványokat. Minden dokumentumot elektronikusan is át kell adni a http://breki.mnt.org.rs/ honlapján. A jelentkezés feltételei, a pontozás menete, valamint szükséges dokumentáció az http://www.mnt.org.rs/ honlapon, valamint a pályázati felhívásban is elérhető.

A felsőoktatási ösztöndíjpályázat első körben július 13-ától szeptember 14-éig tart, míg második körben várhatóan szeptember 20-ától október 20-áig pályázhatnak a jelentkezők. A demonstrátori ösztöndíjpályázatra a jelentkezés valószínűleg szeptember 1-jén kezdődik, és 20-áig tart majd. Az Európa Kollégiumban első körben az elsőévesek július 13-ától szeptember 3-áig jelentkezhetnek, második körben a fennmaradt helyekre majd október 10-e után lehet pályázni. A Várady kiválósági ösztöndíjprogram a mesterképzés és a doktori képzés esetében is szeptember végétől november közepééig várja majd a jelentkezőket.

– A magyarországi támogatásból megvalósuló felsőoktatási ösztöndíjprogram jótékony hatását most kezdjük csak igazán érezni, amikor egy – egy generációt – aki teljesítette az ösztöndíj folyósításának feltételeit – már az első évtől az utolsóig tudtunk ösztöndíj támogatásban részesíteni, amely reményeink szerint sokat segített a szülőknek a gyermekek oktatásának anyagi vonatkozásában, és talán a hallgatóknak is felhőtlenebb egyetemista éveket tudtunk szerezni. Nagyon jó érzés, hogy egyre több egyetemet végzett fiatalunk van. Ők bizonyítják azt, hogy teljesíthetőek az egyetemi elvárások, és hogy le lehet küzdeni a szerb nyelv okozta akadályokat, vagyis a vajdasági magyar ajkú fiatalok minden nehézség ellenére is megállják helyüket itthon szülőföldünkön – fejtette ki Jerasz Anikó az ösztöndíjak hatásáról.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, sorsi
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen