Ugrás a tartalomra

Támogatni szeretnénk minden értékelhető pályázatot

Juhász Bálint: Elégedettek lehetünk a vajdasági gazdaságfejlesztési program eredményeivel – A sikert a Kárpát-medencei expó is bizonyította

Mezőgazdasági integrátorok beszállítóinak támogatását célzó vissza nem térítendő támogatási pályázatokat tett közzé nemrégiben a Prosperitati, öt elemben – gabona, méz, zöldségféle, gyümölcs és sertés kategóriában – pályázhatnak az integrátorként megjelölt vállalatokkal való együttműködésre az érdekeltek.

A határidő június 15-e, éppúgy, mint a helyi termékek előállítását és népszerűsítését célzó további két, valamint a pályakezdő vállalkozókat segítő pályázat esetében. Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője az aktuális kiírásokkal kapcsolatban lapunknak elmondta, az első öt pályázatot a korábban kiválasztott integrátorok beszállítói számára írták ki, akik azokat az elsődleges mezőgazdasági termékeket állítják majd elő, amelyeket az integrátorok fel tudnak dolgozni és piacra tudnak juttatni.

Tíz integrátor van összesen, ezek egy korábbi pályázaton nyertek, a kapacitásuk növelését szolgálja az új pályázat. Minden esetben egy ötéves szerződést kell megkötni a nyerteseknek az integrátorral, az együttműködést tehát ennyi ideig fenn kell tartaniuk.

– A helyi termékek gyártóira és forgalmazóira vonatkozó két pályázat közül az elsőre azok az egyéni vállalkozók és bejegyzett gazdálkodók tudnak pályázni, akik helyi terméket állítanak elő.

A kézműves termékek, állati és növényi eredetű alapanyagok feldolgozásával előállított termékek gyártóira gondolunk, különféle eszközöket tudnak vásárolni, illetve megfelelő helyiségeket tudnak kialakítani a munkához.

A másik helyi termékekre vonatkozó kiírásra kiskereskedelmi objektumok tulajdonosainak a jelentkezését várjuk, bolthálózatot kívánunk létrehozni, piacra juttatni ezeket a helyi termékeket.

A kezdő vállalkozókat, munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti az utolsó érvényes pályázat. 2016-ban már volt egy ilyen, a képzést és az alaptevékenységhez szükséges eszközöknek a beszerzését foglalja magába.

A felsorolt nyolc pályázat összértékét 1,5 milliárd forintban, azaz 570 millió dinárban határozták meg. 

– A célunk az, hogy minden beérkezett, szakmailag értékelhető, formailag teljes pályázatot támogatni is tudjunk. A felmérés során négyezer egyéni gazdálkodó jelezte együttműködési szándékát az integrátoroknak.

Ezeket támogatni is szeretnénk. Amennyiben a forrásigény meghaladja a rendelkezésre állító keretet, tárgyalni fogunk a támogatóval arról, hogy bővítsük a keretet.

Ez már máskor is sikerült, az első és a harmadik pályázati körben is végül nagyobb összeg állt rendelkezésre.

A lényeg, hogy jelezzük, a vajdasági magyar közösség gazdálkodóinak és vállalkozóinak van fejlesztési elképzelésük – húzta alá Juhász Bálint. 

A hét elején lezajlott a második Kárpát-medencei expó Budapesten, ezen megvitatták a határon túli gazdaságfejlesztési programok eredményeit is.

– Vajdaságban elégedettek lehetünk az eddigi eredményekkel, ezt mondja a támogató is. Az összes pályázati körrel el tudtunk számolni, a működés és a stratégia megvalósítása terén is.

A vajdasági a legnagyobb és legjelentősebb program, ennek a felelősségnek a tudatában végezzük a munkánkat.

Az expón látott vajdasági jelenlét is ezt tükrözte: a legtömegesebb jelenlétet produkáltuk csaknem nyolcvan kiállítóval, sokkal több résztvevővel, az egyszemélyes vállalkozásoktól kezdve a családi vállalkozásokon át a nagyvállalkozókig.

A visszajelzések alapján a kapcsolatépítő beszélgetések is hasznosak voltak, a fiatal vállalkozók erősítették az együttműködést a Kárpát-medencei szervezetekkel, s ennek szintén jelentős a hozadéka – fogalmazott lapunknak nyilatkozva a Prosperitati ügyvezetője.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról