Ugrás a tartalomra

Tagosítás, közművesítés, gyógyszertárak magánosítása

Csókán idén is folytatják a településfejlesztési beruházásokat – Évértékelő beszélgetés Zombori Csaba alpolgármesterrel

Csóka kataszteri községben javában folyik a mezőgazdasági földterületek tagosítása, a költségeket az állami földek bérbeadásából fedezik. A tagosításkor újrakategorizálják a termőföldeket, korszerű digitális topográfiai alapon jelenítik meg a parcellákat, a termelők koordináták szerint azonosíthatják azok határait. A gazdák térítésmentesen rendezhetik a tulajdonjogi viszonyokat. Ezt a tevékenységet az önkormányzat kibővítette az építkezési telkekre is. A tagosítás több évet vesz igénybe, és eddig az önkormányzat 21,7 millió dinárt költött rá, a pénz egy részét, 9,3 millió dinárt a tartományi költségvetés, 5 millió dinárt pedig a mezőgazdasági titkárság folyósítja.

 

Szociális érzékenység

A csókai önkormányzat éves munkájáról Zombori Csaba alpolgármestertől kértünk összefoglalót.

– A lakosság demográfiai összetételének változása miatt jobban odafigyelünk a polgárok szociális helyzetére. A Szociális Központ fenntartására 5,5 millió dinárt irányoztunk elő. Az intézmény az általános tevékenysége mellett idősgondozással is foglalkozik. A működési kiadásokon túl 22 millió dinárral támogatjuk a szociális politika megvalósítását. A diákok utaztatását 30 százalékig támogatjuk. Erre a célra 13 millió dinárt fordítunk. Minden községbeli egyetemi hallgató havi 5000 dináros ösztöndíjat kap, valamint a fejlődési rendellenességgel élő gyermekek napközis ellátását is fedezi az önkormányzat. A csókai egészségház gyógyszertára 13,5 millió dinár adósságot halmozott fel, amelyet a költségvetésből havi részletekben másfél év alatt fizetünk ki. Ez volt a gyógyszertárak privatizációjának az előfeltétele. Nyilvános pályázat útján egy magángyógyszertárat bíztunk meg a csókai, tiszaszentmiklósi és padéi patikák üzemeltetésével. A polgárok továbbra is ugyanúgy beválthatják a receptjeiket, mint korábban. A Vajdaság területén működő egészségházak alapítói joga tartományi hatáskörbe került, ennek ellenére önkormányzatunk továbbra is hozzájárul az intézmény korszerűsítéséhez: kidolgoztuk a csókai egészségház központi épülete felújításának tervdokumentációját, a befektetés értéke mintegy 33 millió dinár lesz, valamint új ultrahangos készüléket is vásárolunk 5,7 millió dinár értékben.

 

Egyházi létesítmények és utak felújítása

– A tiszaszentmiklósi Szent József katolikus templom tornya és hajója 5,2 millió dinár ráfordításával újult meg, a munkálatok nemrégiben fejeződtek be. A csókai Szentháromság katolikus templom állami védelem alatt álló műemlék, ezért a templom körüli kerítést eredeti állapotában kell visszaállítani. A kerítés helyreállítása az első szakaszban 5,8 millió dinárt igényel. A tiszaszentmiklósi pravoszláv templom szigetelését is szeretnénk elvégezni 3,2 millió dinár értékben. A felsorolt beruházások értéke 14,2 millió dinár, amihez az egyházak 10 százalékban járulnak hozzá – részletezte az alpolgármester, majd a közműberuházások közül kiemelte a csókai zöldpiac 4,2 millió dinárt kitevő felújítását, és hozzátette, a kommunális közvállalat telephelyének kihelyezésére, pontosabban egy új ingatlan megvásárlására 8 millió dinárt különítettek el a büdzséből. A csókai ivóvízhálózat felújításának 5/a szakasza 15 millió dinárba került, emellett 2,5 millió dinárt költenek a padéi ivóvízhálózat karbantartására, és elkészült Tiszaszentmiklós szennyvízelvezető csatornahálózatának és szennyvíztisztítójának a tervdokumentációja. Aszfaltburkolat került a feketetói Dózsa György utcára. A tervek között szerepel Padénál egy új híd kiépítése az Arankán – mondta, majd így folytatta:

– A VMSZ közbenjárására hamarosan elkezdődhet az útfelújítás Tiszaszentmiklós és Hódegyháza között. Folyamatban van a tervdokumentáció aktualizálása, mivel a 2016-os tervek már nem tükrözik a valós kivitelezési értékeket. A beruházás értéke mintegy 100–120 millió dinár lesz. Az összeg meghaladja az önkormányzat költségvetési lehetőségeit, ezért köztársasági támogatásra számítunk, a visszajelzések pozitívak. Igen fontos a Feketetót Oroszlámossal összekötő közút is, ezért kidolgoztuk a Csóka községhez tartozó, Feketetó és Egyházaskér közötti szakasz részletes területrendezési tervét. A községi képviselő-testület tavaly márciusban jóváhagyta az M24-es út részletes területrendezési tervének módosítását a tiszai híd és a csókai benzinkút között, amire a korszerűsítés és a Zenta–Csóka kerékpárút kiépítése miatt van szükség.

Az oktatás kiemelt fontosságú

– A képviselő-testület határozatot hozott az általános iskolai hálózat kialakításáról, aminek értelmében három általános iskola működik a községben: a csókai a szanádi és a feketetói kihelyezett tagozattal, a tiszaszentmiklósi a hódegyházi kihelyezett tagozattal és a padéi iskola. Ez az eddigi iskolahálózat megőrzését jelenti – mondta Zsombori Csaba, majd kitért arra is, hogy Padén a tagozatonkénti diáklétszám 16 alá csökkent, ami miatt már nem lehetne önálló intézmény. Mivel a legközelebbi iskola két kilométernél nagyobb távolságban található, ezért az iskola megőrizhette önállóságát. Veszélybe került a feketetói kihelyezett tagozat megmaradása, a közösségi összefogásnak és az MNT támogatásának köszönhetően azonban sikerült kis létszámú kombinált magyar tannyelvű tagozatot nyitni.

– Az önkormányzat kezdeményezte a padéi és a csókai általános iskola teljes felújítását az állami közbefektetési irodánál. A csókai iskola felújítása 2020 első negyedében megkezdődik. Az elmúlt időszakban felújítottuk a tiszaszentmiklósi iskola mellékhelyiségeit mintegy 5 millió dinár értékben, valamint a kézilabdapályáját 3 millió dinár összegben. Az MNT támogatásával felújítottuk az óvoda játszótereit 2,1 millió dinár értékben, valamint 1,8 millió dinárból javítottunk a tiszaszentmiklósi óvoda energiahatékonyságán. Az MNT támogatásának köszönhetően gyarapodtak az iskolakönyvtárak, műszaki eszközök és bútorok beszerzésével javult az oktatás minősége. Laboratóriumi felszerelést kapott a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola. Az óvodák 2,6 millió dinár értékben játszósarkokat kaptak – mondta Zombori Csaba alpolgármester, aki a mezőgazdaságot érintő beruházásokról szólva kiemelte még, hogy rendbe hozták a dűlőutakat, sárrázókat építettek. Padén, Tiszaszentmiklóson és Szanádon a forgalmasabb dűlőutakat zúzott kővel borítják be 8 millió dinár értékben, amit a mezőgazdasági titkárság biztosít. A mezőgazdasági termelőknek 30 százalékig megtérítik a viharkárokat.

A Prosperitati alapítvány útján Csóka községbe az elmúlt négy évben 243,3 millió dinár támogatás érkezett. A gazdálkodók mezőgépeket, kapcsolható eszközöket vásároltak, ültetvényeket létesítettek. Támogatást kaptak méhészek, gyümölcs- és zöldségtermelők, valamint állattenyésztők.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger (Fotó: Gergely József )
Többi hír