You are here

Az egész hétvégén át tartó ünnepség a vajdasági szórványban működő magyar néptánccsoportok előadásával kezdődött. A 47. Szüreti napokra Szerémségből, Bánátból és Dél-Bácskából érkeztek néptáncosok.

Néptánctól és népzenétől zengett a bácsfeketehegyi színházterem. A szüreti napok keretében megrendezett eseményen nyolc vajdasági néptánccsoport mutatta meg tudását.

Nagy Balázs, néptáncos, Mákvirág Tánccsoport, Bácsfeketehegy:
„- Fél éve néptáncolok. Szoktunk játszani, fogócskázni meg még sorolhatnám.
- Melyik a kedvenc táncod?
- A sudridom.
- Miért ez a kedvenced?
- Mert ebben szerepelek.”

A néptánccsoportok Szerémségből, Bánátból, Dél-Bácskából érkeztek a bácsfeketehegyi dalos-táncos szüreti ünnepre.

Fazekas Edmond, néptáncos, Perdülő Néptánccsoport, Torontálvásárhely: „Öt éve táncolunk, a néptánccsoportunk neve Perdülő Néptánccsoport. Most rábaközi lakodalmast, és csoportosan tanultunk külön táborban csíki táncokat, ami nagyon hasonló csak kicsit mások a lépések.”

Igazi örömünnepnek nevezte a bácsfeketehegyi szüreti napokat Pásztor Bálint megnyitóbeszédében. A VMSZ-DCSP köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte: a szüret az öröm és a munka közös ünnepe, amikor az emberek egész éves munkáját koronázzák meg.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Évszázados hagyományról van szó, a XVI-XVII. században még a törvénykezés is leállt a szüret idején. Az emberek az egész évben készültek a szüretre, egyrészt a munkájukkal, másrészt az ünnepségsorozatot készítették elő. Azt gondolom, hogy jó visszatekinteni, és jó a múltból megőrizni azt, ami pozitív, és nagyon fontos, hogy vannak olyan napok, amelyek örömre és ünneplésre adnak okot. Ezeket meg kell tartani, ezért fontos ez a rendezvény.”

A vajdasági szórványban működő magyar néptáncosok számára több mint két évtizede nyílik lehetőség a bácsfeketehegyi bemutatkozásra - mondta Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke.

Sárközi István, elnök, Feketics Művelődési Egyesület: „Dél-Bácskából, Bánátból, Szerémségből várunk évről-évre fellépőket. Próbálunk nekik egy bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Ez a tömb és a szórvány viszonya, nekünk ezt fel kell vállalni. Tesszük ezt, hangsúlyozom, több mint két évtizede.”

Az eseményen a talpalávalót a Juhász zenekar biztosította.

Szombaton szüreti felvonulással, birkapaprikás-főző versennyel, valamint a szőlészek és borászok évértékelőjével folytatódott a 47. Bácsfeketehegyi Szüreti Napok.
 
Szerző: 
Pannon RTV