Ugrás a tartalomra

Szórványhidakat építenének

Temesvári magyar fiatalok látogattak május utolsó hétvégéjén Versecre a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet Szórványhidak programja keretében.

Bár a két település között mindössze 71 kilométer a távolság, eddig csak ritkán találkoztak egymással az ifjúság képviselői. A kilencfős csoport előbb a belvárossal, majd a Schulek Frigyes tervei alapján épült Szent Gellért-plébániatemplommal ismerkedett, utóbbinál az idegenvezető, Mészáros András árult el részleteket az impozáns építmény múltjáról.

Ezután a Petőfi Sándor Kultúregyesülethez látogattak a temesvári fiatalok, ahol Virág Klára elnök, illetve az Életfa-díjas nyugalmazott tanító néni, Krizbai Hajnalka fogadta őket.

Amikor szóba került, hogy jó lenne közösen is programokat szervezni, Virág Klára elmondta, hogy júliusra tervezik a magyar konyha napjait, szeptemberben pedig a szüreti fesztivállal párhuzamosan a Herczeg Ferenc-emléknapokra várják az érdeklődőket.

Az is elhangzott, hogy a verseci német polgárcsaládból származó író és színműíró 1874 és 1876 között a temesvári Piarista Gimnáziumban tanult meg magyarul.

A verseci látogatás a Szent Kereszt-kápolnánál és a Zsigmond király által építtetett valamikori Érdsomlyó vára romjainál folytatódott, a társasághoz csatlakozott Mészáros András pedig a Zsigmond-toronyban is körbevezette a temesváriakat.

A Szórványhidak program ősszel egy hosszabb kirándulással folytatódik; a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet képviselői Szabadkára, Palicsra, Zentára és Újvidékre szeretnének eljutni egy nagyobb csapattal.

Az egyesület elnöke, Ilonczai Zsolt abban bízik, hogy sikerül felvenni a kapcsolatot az említett települések ifjúsági csoportjaival, és ennek folytán közös programokat is szervezhetnek a jövőben. A verseciek például jelezték, hogy szívesen részt vennének a szeptember utolsó hétvégéjére tervezett Temesvári Magyar Napokon; remélhetőleg máshol is pozitívan fogadják a kezdeményezést.

A Szórványhidak programot a Communitas Alapítvány támogatja.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Farkas-Ráduly Melánia