Ugrás a tartalomra

Szombaton Vajdasági Vágta Zobnaticán!

Bunford Tivadar: Óriási az érdeklődés, nagyon népszerű a rendezvény

Izgalmas versenyek, látványos műsorszámok, finom ételek, szórakoztató zenés est várja azokat, akik ellátogatnak a hatodik Vajdasági Vágtára, amelyre most hétvégén, szombaton kerül sor Zobnaticán, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Magyar Szövetség és a budapesti Lovas Show Kft. szervezésében. A Vajdasági Vágta műsoráról és az újdonságokról Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója számolt be a lapunknak: 

– Nyílegyenesbe jutott a szervezőcsapat munkája. A napokban tartottunk egy eligazítást, amelyen jelen voltak a szervezők is. Minden a legnagyobb rendben van, a házigazdák rendezik a pályákat, folyik a tereprendezés, a fűkaszálás, a takarítás. Péntek estére minden készen áll majd, beleértve a kísérőrendezvények helyszíneit is. Bízunk abban, hogy az időjárás is kedvez majd a Vágtának, hasonlóképpen, mint az elmúlt öt évben. Minden adott ahhoz, hogy szombaton megint egy fergeteges vigasságban legyen részük a látogatóknak.

A tervek szerint, délben megszólalnak a fanfárok és megindul a menet. Felvonulnak a versenyzők és esküt tesznek. Ezzel azonos időpontban új kísérőrendezvényünk, a főzőverseny is elkezdődik. A főzőverseny meghirdetése jó visszhangra lelt, hiszen megközelítőleg 75 csapat jelentkezett. A szakmai zsűri elnöke délben fogja megadni a jelet a tűzgyújtásra. Eközben a Vágta vonalán, az ünnepélyes eskütétel után, megindulnak az előfutamok. Valószínűleg öt előfutam lesz, ezeket negyedóránként indítjuk. A versenyre 24-en jelentkeztek, de nem biztos, hogy ennyien fognak megmérettetni. Holnap délután tartjuk a technikai értekezletet, amely során az állatorvos megvizsgálja a lovak egészségügyi állapotát és a versenybírók is átnézik a lovakat. Ilyenkor néhány ló kieshet a versenyből, de remélem ez az idén nem fordul elő, mivel már rutinosak a versenyzőink, tudják hogyan kell felkészíteni a lovakat, mire kell vigyázni.

A lovasok és a lovak biztonsága szempontjából a Nemzeti Vágta szabályai eléggé szigorúak. Külön öröm számomra, hogy nyolc kishuszár jelentkezett, így az idén már nekik is lesz előfutamuk. A legjobb kishuszár képviseli majd a vajdasági fiatal lovasokat Budapesten, szeptember 16-án a döntőben. A kishuszárok számának növelése a terveink közt szerepel. Célunk népszerűsíteni a fiatalok, a gyerekek körében a lovakat, a lovas sportokat. Ez nemcsak versenyzésből áll, ez egy életvitel. Akinek lova van, az megközelítőleg csak a ráfordított idő tíz százalékát tölti lóháton, lovaglással. A lovat etetni kell, ápolni, edzeni, és tisztán tartani, akárcsak az istállót is. Sok kötelezettsége van annak a fiatalnak vagy felnőttnek, aki lótartásra szánja magát.

Mikor kerül sor a Vajdasági Vágta döntőjére?

– Fél hétkor lesz a Vajdasági Vágta döntője. Az előfutamok első helyezettjei versenyeznek és az idén is négyen képviselik majd Vajdaságot a Nemzeti Vágtán: az első három és a vágta szabályai szerint negyedikként a rendező település, tehát Zobnatica képviselője. Ha viszont Zobnatica eleve bekerül az első háromba és értelemszerűen továbbjut, akkor a szervezőbizottság feladata kiválasztani a negyedik lovast, aki szintén eljuthat a Nemzeti Vágta döntőjére. Szerintünk úgy igazságos, hogy a legjobb időt elért negyedik legyen az, mert akkor tényleg a legjobbak képviselnek bennünket.

Milyen kísérőrendezvényekre számíthatnak az érdeklődők?

– Az adai fiatal vajdasági csikósok egy nagyon szép bemutatóval készülnek, a kelebiai Favory Lovasklub pedig lipicai lovakkal egy teljesen új koreográfiát mutat be. A főzőverseny is a kísérőrendezvények közé tartozik. Itt tizenegy serleg kerül kiosztásra.

A győztes kap egy vándorserleget is. A főzőversenyt hagyományossá szeretnénk tenni, mint ahogy azt is, hogy hagyományos magyar ételek kerüljenek terítékre. Az idén a Hétvezér tokányra esett a választás, így ezt főzik majd a versenyzők.

A második és a harmadik díjazott meghirdetése mellett, hét kategóriában emelünk ki díjazottakat, például a legszebb terítés, a legjobb íz kategóriákban. A főzőverseny megszervezésében nagy segítségünkre volt Paskó Csaba atya, aki mesterszakács és szívügye a gasztronómia. 

Ő verbuválta össze a zsűri tagjait. Három magyarországi világ- és olimpiai szakácsbajnok is jelen lesz, valamint Kern Imre államtitkár és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke. A házigazda, a zobnaticai ménesbirtok is nagyon finom ételekkel készül, lesz marhapörkölt, birkapörkölt, rostélyossültek, hűtött italok és fagylalt. Emellett felállítjuk a régi mesterségek utcáját, ahol portékabemutatók zajlanak és vásárolni is lehet.

Este operettműsorra kerül sor, 19 órakor a Budapesti Operettszínház négy művésze lép fel, Lévay Enikő, Juhász Dia, Czeglédi Ákos és Langer Soma – tudtuk meg Bunford Tivadartól, akinek elmondása szerint ezzel a nagyszabású rendezvénnyel magasra tették a mércét.

– Már az első évben öt-hatezer ember jött össze, azután ez a szám tízezer fölé szökkent. Két évvel ezelőtt esős nap volt, de akkor is eljöttek két-háromezren, most viszont bőven a tízezer fölé várjuk a látogatók számát, hiszen szép időre számítunk és a főzőverseny is megmozgat bizonyos rétegeket. Buszokat szervezünk Vajdaság-szerte, sőt Belgrádból is várunk látogatókat. 

A buszoknak és az autóknak is külön parkolási lehetőséget biztosítottunk. Óriási az érdeklődés, nagyon népszerű ez a rendezvény. Úgy gondolom, hogy a Vajdasági Vágta jó célt szolgál, közösségépítő, közösségmegerősítő szerepe van. Több mint tízezren találkoznak, barátkoznak vagy épp eszmecserét folytatnak.

A Vágta ebben összekötő szerepet tölt be. Nagy köszönet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, amiért támogatja a rendezvényünket, de ugyanúgy köszönjük a vajdasági vállalkozók és közvállalatok támogatását is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét