Ugrás a tartalomra

A szóda zentai mesterei

Két vállalkozó kedvű fiatalember egy szórakozóhelyen kért fröccs elkészítéséhez nem talált szódát, ezért szódaüzemet nyitott

Gyermekkoromban még teljesen szokványos dolognak számítottak az utcán közlekedő szódás-kocsik, s a szénsavval dúsított vizet is rengetegen fogyasztották. Idővel viszont a különböző üveges, majd pedig PET palackos ásványvizek és üdítők elterjedése szinte a kihalás szélére sodorta a szódamestereket. Zentán viszont nemrég két vállalkozó fiatalember gondolt egyet, és szódaüzemet nyitott. A kedvezményes áron kínált portékájuk pedig mind nagyobb népszerűségnek örvend a zentaiak körében.

Guzsvány Szilveszter egyike azon kevés fiatalnak, aki Magyarországon kezdte el egyetemi tanulmányait, de másokkal ellentétben mindig is itthon szeretett volna boldogulni. Már az egyetemi évei alatt is belekezdett különböző vállalkozásokba, de mindig is az volt a célja, hogy hazajöjjön, és egy céget nyithasson.

– Természetesen nem sejtettem, hogy éppen a szódakészítés lesz az első lépésem, de szerintem azt a tapasztalatot, amit a magyarországi vállalkozói világban szereztem, mindenképpen hasznosítani tudom idehaza – mesélte Szilveszter.

A szódakészítés ötlete egyébként akkor merült fel benne, amikor üzlettársa, Vijatov András kávézójában egy fröccsöt szeretett volna inni, kiderült azonban, hogy az italt csak ásványvízzel tudják elkészíteni, jegyezte meg a fiatalember.

– Ekkor jöttünk rá, hogy a zentaiak körében lenne igény a szódára, de mivel a közelben nem működik egyetlen ilyen üzem sem, nincs, aki házhoz szállítsa.

A két fiatalember elhatározását tett is követte, s mivel a családi jó barátaik körében akadt egy

Zomborban és környékén prosperáló szódás is, ezért tőle lesték el a szódakészítés fortélyait.

– Tőle nagyon sokat tanultunk, megnéztük az üzemét is, s megismerkedtünk a munkafolyamatokkal.

Magát a felszerelést a kilencvenes években népszerű Mambo üdítőital adai gyártójától vásárolták meg. Az általuk készített szódát pedig először rokonaiknak kínálták fel kipróbálásra, s alig néhányan adták vissza az üvegeket, elsősorban anyagi és egészségügyi problémákra hivatkozva, de a többiek megmaradtak állandó ügyfélnek, az elkövetkező két hónapban pedig 400 családra bővült a rendszeres vásárlók listája.

– Legtöbben olyan fiatalokként tekintenek ránk, akik itthon próbálkoznak valamivel, mi pedig egy olyan vállalkozásba fogtunk, amely ha teljes mértékben beindul, s minden a terveink szerint alakul, akkor rajtunk kívül még 2–3, de lehet, hogy még több embernek is biztos munkát tud adni, a zentaiaknak és a környező települések lakosságának pedig egy hasznos szolgáltatást tud nyújtani –jegyezte meg a fiatalember.

A zentai üzemben készült szódákat egyébként Törökbecsétől egészen Szabadkáig különböző boltokban értékesítik, mivel a szódagéppel átvették az adai vállalkozó által kiépített hálózatot is, másrészt pedig a város területén, megrendelésre házhoz is kiszállítják a terméküket.

A szódavíz gyártását a hálózati víz szűrésével kezdik – mesélte beszélgetőtársunk

A vízből először egy polipropilén szűrővel eltávolítják a fizikai szennyeződéseket. Ezután egy aktív- szénszűrővel a vízből kiszűrik a felesleges klórt és az egyéb szennyeződéseket, majd pedig egy UV szűrővel csírátlanítanak is. Ezt követően egy tartályba kerül a víz, ahol szén-dioxid hozzáadásával szódát készítenek. Szilveszter elmondta azt is, hogy nemrég cserélték le először a filtereket, s meglepődtek azon, hogy a szűrőben mekkora szennyeződés maradt fenn, ezért a szénszűrő után még egy fizikai szűrőt is beiktattak, és gyakrabban cserélik őket. Szilveszter szerint egyébként a szódás-mesterség azért van kihalófélben, mert nem tudtak lépést tartani a korral, s továbbra is kis mennyiségek elkészítésében és ezek értékesítésében gondolkodtak.

– Manapság mindenből jóval nagyobb mennyiséget kell eladni ahhoz, hogy a vállalkozás életképes legyen. Ezenkívül egy jelentős beruházásra is szükség van ahhoz, hogy a minőségi terméket minőséges csomagolásban állítsunk elő. Ezért mi például figyelünk arra is, hogy az elhasználódott, kopott palackokat lecseréljük, mert szép, esztétikus terméket akarunk a vásárlókhoz eljuttatni, amit nem szégyell felrakni egy vasárnapi ebédnél az asztalra. Az üveg, amelyben régen a szóda volt, az egyrészt balesetveszélyes, másrészt pedig nagyon nehéz. Nem beszélve arról, hogy a szállítása is körülményes. A lovas kocsis házhoz szállítás is egy hibafaktornak számít, mert lassú, és kevés áru kiszállítására alkalmas – ecsetelte Szilveszter, aki egyben hangsúlyozta, hogy haladni kell a korral, sokkal nagyobb mennyiséget kell előállítani, s természetesen eladni. Ugyanakkor egy olcsó terméket kell létrehozni, mert csak így lehet versenyre kelni másokkal.

Szerző (Forrás)
Horváth Zsolt, Magyar Szó
Többi hír