Ugrás a tartalomra

A szociális ügyekről

A kishegyesi községi tanács szociális ügyekkel megbízott tanácstagját kérdeztük

Kettéválik a kishegyesi és a topolyai szociális központ – Kishegyes községben növekszik a szociális segélyre szorulók száma – Az Izida tevékenysége bekerül a községi költségvetésbe.

A kishegyesi községi tanácsban a szociális ügyekkel, valamint a gyermek- és egészségvédelemmel Lukács Klára tanácstag van megbízva. Elmondása szerint főként a szociális ügyek azok, amelyekkel lehetősége nyílik foglalkozni, viszont közvetett módon egyre több egészségügyi jellegű problémával is szembesül. Meglátása szerint a szociális szolgáltatások egy része az egészségügyi rendszer hiányosságait hivatott pótolni, noha nem ez volna a feladata. A segítségre szorulók száma enélkül is folyamatosan növekszik a községben.

– Kishegyes községben a szociális ügyek elég széles réteget érintenek, amely egyre bővül. Folyamatosan szélesítenünk kell mind a szolgáltatások körét, mind a juttatások mennyiségét, mert egyre nehezebben élnek az emberek. Részben ennek a folyománya, hogy Topolya és Kishegyes községek szociális központja ketté fog válni, a hivatalos eljárás már megkezdősött. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy önállósul a szociális központ kishegyesi részlege. Ezáltal hatékonyabbá válik a működése, és a tevékenységeket az itteni igényekhez tudjuk alakítani. Ebből kifolyólag az a tervünk, hogy alakítunk egy munkacsoportot, amely a gyakorlatban is többet tud foglalkozni a szociális helyzettel – számolt be Lukács, majd arról is szólt, hogy novemberben önkormányzati támogatással nyílt meg a népkonyha. Idáig hetente két alkalommal, most viszont háromszor osztanak egy tál ételt a rászorulóknak. Az önkormányzat évről évre rendszeresen támogatja a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulatot, amely fogyatékkal élő gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozik. Ez az együttműködés most új szintre lép – tudtuk meg a tanácstagtól, a következő évtől ugyanis beveszik a községi költségvetésbe az Izidát. Emellett az önfenntartásban is az intézmény segítségére lesznek. Az önkormányzat egyébiránt is komoly figyelmet fordít a gyerekekre – hangsúlyozta Lukács.

– A község területén nincs középiskola, ezért az önkormányzat tetemes összeggel támogatja a szülőket a gyerekek utaztatásában. Részben a bentlakást, részben pedig az útiköltséget támogatjuk, különböző arányokban. Van, akinél ez csak résztámogatás, de a szociálisan hátrányos helyzetűeknél ennek az összege eléri a 100 százalékot. Úgy gondolom, hogy ez jelentős segítség egy olyan családnak, amelynek anyagi problémái vannak. Ezenkívül az óvodában az uzsonnát is mi biztosítjuk a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek – mondta el a tanácstag, majd azzal folytatta, hogy aktívan részt vesz a helyi gerontoszolgálat munkájában. A mindennapi problémák megoldásában is a segítségükre van, s emellett a Caritasszal is tartja a kapcsolatot.

Az önkormányzat tulajdonában van a Nők Kishegyesi Fórumának közösségi háza, ami hosszú idő után használható állapotba került – tudtuk meg Lukácstól.

– A jövőben ez fog helyszínt biztosítani nagyon sok olyan civil kezdeményezésnek, amely szociális hátterű. Részben prevenciós dolgokról van szó, részint pedig új szociális szolgáltatások beindításáról. Ezt az épületet több ilyen jellegű programmal szeretnénk megtölteni – számolt be a tanácstag.

Tevékenységi köréről azt is elmondta, hogy heti rendszerességgel bírálnak el egyszeri segélyekre vonatkozó kérelmeket, a szociális központtal közösen. Az emberek nagyrészt gyógyításra és gyógyszer beszerzésére kérnek támogatást. Végezetül arról is szólt, hogy akkreditált képzés indult személyi kísérők képzésére. Ezáltal az iskolaköteles, sérült gyerekek lehetőséget kapnak, hogy személyi kísérőt igényeljenek. Az is folyamatban van, hogy ezt belefoglalják a költségvetésbe – mondta Lukács.

 
Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto