Ugrás a tartalomra

Színes, inspiráló tanórák

Hajdújáráson szombaton megtartották a Vajdasági Pedagógiai Napot

Az általános iskola felső tagozatain tanító tanárok, az osztályfőnökök munkáját segítő képzést tartottak szombaton a hajdújárási Petőfi Sándor iskolában. Ezt és a pénteken Zentán, a Thurzó Lajos iskolában is lezajlott továbbképzést a Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Külhoni Felsősök Éve kapcsán szervezte a Magyar Nemzeti Tanács. A Vajdasági Pedagógiai Nap elnevezésű képzés mindkét helyszínén három témáról szerezhettek hasznos információkat a pedagógusok a magyarországi szakemberektől: az IKT, vagyis az információs és kommunikációs eszközök használatáról, az inspiratív pedagógia módszertanáról és a pályaorientációról. Zentán és Hajdújáráson mintegy 50-50 pedagógus vett részt a képzésen.

– Nagyon fontosak ezek a témák a pedagógusok mindennapi munkája során. Szinte nap mint nap jelennek meg, illetve avulnak el új információs és kommunikációs eszközök. Az okostelefonokat, laptopokat, táblagépeket a diákok rendszeresen használják, a világról való tudásuk jelentős százalékát ezen eszközök segítségével szerzik meg, ezek állnak a figyelmük, érdeklődésük középpontjában. Fontos, hogy a pedagógusok is lépést tartsanak a diákokkal, ha lehetséges, akár egy lépéssel előttük is járjanak, és minél nagyobb számban, minél nagyobb arányban bevigyék az oktatásba ezen eszközük használatát – hallottuk Hajdújáráson Jerasz Anikótól, az MNT végrehajtó bizottságának elnökétől. Mint mondta, a gyakorló pedagógusok egy-egy, az órán levetített kisfilmmel, illetve különböző prezentációkkal színesebbé és élményszerűbbé tudják tenni a tanórákat. Az osztályfőnököknek a diákjaikkal való munkájuk során nagy segítségül szolgálhatnak a pályaorientáció terén nyújtott tapasztalatok, illetve tanácsok, amelyeket most, a képzésen kaptak.

A képzést vezető három szakember egyike, Kósa Gyula (képünkön),a Fáy András Alapítvány OK vezető trénere arról szólt, hogy az elmúlt 10-12 évben olyan eszközrendszer fejlődött ki, amelyet a gyerekek mint ,,digitális bennszülöttek” nagyon otthonosan és ösztönösen jól kezelnek. Ám a felnőttek, a ,, digitális bevándorlók” nem mozognak olyan otthonosan e téren. – Programunk abban segít, hogy a fiatalok körében népszerű eszközhasználat a pedagógusoknál is megjelenjen. Ez az eszköz az interaktív tábla, amely ma már számos iskolában megtalálható, viszont ez az az eszköz, amely a diákoknak nincs meg otthon. Ez az a lépéselőny, amelyet ha jól kihasználnak, a figyelmet és érdeklődést folyamatosan fenn tudják tartani. Nem az a cél, hogy 45 perces interaktív órákat tartsanak – néhány év múlva ide el lehet jutni –, ám ha az inovatív elemeket sikerül a tanóra 20 százalékában megvalósítani, már akkor felpezsdül a figyelem a diákoknál, és ez pontosan elég ahhoz, hogy ez az inspiráció az egész órát magasabb dimenzióba emelje – hallottuk a szakembertől. Megjegyzésünkre, hogy a statisztikák arról szólnak, most a diákok nagy hányada unatkozik órákon, Kósa Gyula a következőket válaszolta: – Ez azért van így, mert nagyon színes a világuk, amelyben mozognak. Ehhez képest az iskola vagy a valóság szürke. Ezt tudja a pedagógus ezekkel az eszközökkel, az IKT eszközök használatával színesebbé tenni, hogy ugyanazt az otthonosságot, inspirációt érezzék a diákok, amelyet egy számítógépes alkalmazás nyújt számukra – mondta Kósa Gyula.

A résztvevő pedagógusok szakkönyvcsomagot kaptak, és iskolájuk könyvtárába is eljutnak ezek a módszertani csomagok, amelyeket Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága biztosított.

Szerző (Forrás)
m. k., Magyar Szó
Többi hír