Ugrás a tartalomra

„Szerbia korszerű ország!”

A parlament leváltotta Bratislav Gašić védelmi minisztert

Annak ellenére, hogy jól végezte a munkáját, és jó védelmi miniszter volt, szörnyű az, amit Bratislav Gašić mondott. Habár tudom, hogy Gašić nem akarta megalázni az érintett újságírónőt, de ez az eset arra kényszerített bennünket, hogy feltegyük magunknak a kérdést, hová jutott a társadalmunk? Csak a méltóság vezet bennünket oda, hogy a közélet megszűnjön valóságshow-nak lenni és balkáni kocsmához hasonlítani. Éppen ezért azt várom el a képviselőktől, hogy támogassanak a javaslatomban, hogy mentsük fel Bratislav Gašić miniszteri posztjáról, hiszen ezzel csak jobb, méltóbb és korszerűbb Szerbiát építünk – emelte ki Aleksandar Vučić kormányfő a parlament napirendjén szereplő, a védelmi miniszter menesztését tartalmazó dokumentum indoklásában.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a nők, mindenekelőtt a közszereplést vállaló nők érzékeny helyzetére mutatott rá felszólalásában.

Arra még nem volt példa, hogy egy kimondott szó miatt vonjanak felelősségre egy közszereplőt. Így ez az eset minden közszereplő számára figyelmeztetés is a jövőben, hogy a beszélgetőpartnert tiszteletben kell tartanunk, valamint arra is rámutat, hogy közösen kell harcolnunk a nemi megkülönböztetés ellen. A nők helyzete ma Szerbiában sokkal jobb, mint az elmúlt időszakban volt, de még mindig nem ideális – emelte ki Kovács Elvira. Hozzátette, Szerbiát köti a esélyegyenlőségi törvény, valamint a nemek egyenjogúságáról szóló törvény is, de az alkotmány is tiltja a nemi alapú megkülönböztetést. A képviselőnő kitért a védelmi minisztérium munkájának jelentőségére is. Ezért kérte, Aleksandar Vučić tegyen eleget törvényes kötelezettségének, és 15 napon belül nevezze ki az új védelmi minisztert.

Tavaly márciusban Szerbia aláírta az IPAP-ot (a szerz. megj. Egyéni Partnerségi Akciótervet), vagyis azt a legmagasabb együttműködési szintet a NATO-val, amelyet nem NATO-tag elérhet. Ezt a VMSZ üdvözli, hiszen a VMSZ az euroatlanti integrációért száll síkra, tehát nemcsak euróintegrációért, hanem a NATO-ba való csatlakozásért is. Az utóbbi időszakban az a gyakorlat, hogy Európai Unióhoz csatlakozó országok az EU-tagság előtt NATO-tagok lesznek – hangsúlyozta.

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke és parlamenti képviselője reagálva az előtte felszólalóhoz, hozzátette, Szerbia még nem dolgozta fel a múltat ahhoz, hogy NATO-tag legyen. Majd méltatva Bratislav Gašić munkáját, a dicsérő szavak mellett megemlítette azt a helikoptertragédiát is, amelyben 7 személy életét vesztette, és amely felszállására éppen a védelmi miniszter adott parancsot.

Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője Vučić szavaira reagált, miszerint méltóságteljes országot szeretne teremteni. Kiemelte, méltóságról nem beszélhetünk, hiszen Gašić nem kért rögtön bocsánatot attól az újságírónőtől, akit a „Szeretem azokat az újságírónőket, akik letérdelnek!” mondatával megalázott, hanem csak akkor, amikor már az üggyé vált. Feltette a kérdést a kormányfőnek, miért nem akarja hallani azoknak a polgároknak a hangját, akik a helikoptertragédia nyomozásáról szeretnének információhoz jutni.

Ma nem a méltóságról, hanem arról döntünk, hogy bizalmat szavazunk Bratislav Gašićnak, vagy megvonjuk tőle a bizalmat – szakította félbe a képviselőt Maja Gojković, a parlament elnöke asszonya.

A kormányfő a védelmi miniszter védelmében elmondta, a helikopterakcióval Gašić csupán egy gyermek életét szerette volna megmenteni. – Nem gondolja talán bárki is a teremben, hogy Gašić kívánta annak a hét embernek a halálát?! – tette fel a kérdést. Majd olyan repülőtragédiákat sorolt fel 2008-tól 2012-ig, amíg a Demokrata Párt volt hatalmon, amelyekért senki nem vállalt felelősséget az országvezetésből, de ezekkel a tragédiákkal senki nem is akarta visszaélni.

Szerző (Forrás)
mh, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír