Ugrás a tartalomra

Szalmaképek és díszes tojások

Az ember alapjában véve bizakodó és gyakorlatias. Ezek a tulajdonságok segíthetnek neki abban, hogy az ínséges időkben feltalálja magát, és megkönnyítse a családja és önmaga sorsát. Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik — noha nincs állandó munkájuk, vagy csak keveset keresnek — ismerik a boldogulás receptjét, és ennek köszönhetően nemcsak hogy talpon maradnak, hanem még jó irányt is vesz az életük.

Anyagismeret és alkotókedv

Gruber Katalin hivatalnokként dolgozta le egész szolgálati idejét. Az állandó ülőmunkát igyekezett ugyan némi testmozgással ellensúlyozni, de most, hogy már nyugdíjba vonult, szinte csak erről szól az élete. Csodálatos szalmaképeket készít, amelyekhez nem csupán kreativitásra és kézügyességre van szükség...
— A szalmát magam szedem a földeken — meséli Katalin. — Aki ezzel a természetes anyaggal dolgozik, az jól tudja, hogy nem mindegy, mikor, mely évszakban gyűjtjük be. A félérett szalma például rózsaszínes-lilás, a már megázott pedig sötétbarna színű. Ezek az árnyalatok nagyon felélénkítik a képet. Tehát sok barangolással, gyűjtögetéssel jár a szalmaképkészítés, de mivel imádom a természetet, egyáltalán nem esik nehezemre. Elvarázsol az a harmónia és rend és a színek kavalkádja, ami a természetben uralkodik, és ha nyitott szemmel járunk benne, az általa teremtett csoda az életünk része lehet.

A magával ragadó paraszti élet...

Katalin nagyobb méretű szalmaképeket készít. Azt mondja, ily módon könnyebben ki tudja fejezni magát.
— Témáimat általában a parasztság, a földművesek életéből merítem. Szeretem alaposan, aprólékosan kidolgozni a képeket, hogy miden egyes eleme igazinak tűnjön. Gyermekkorom emlékei elevenednek meg az alkotásaimban: az aratás, a kévekötés, a szénahordás stb. A fiam már külföldön született, ott is nevelkedett, és még soha nem látott például bácskai tanyát. Nos, a képeimmel ezt igyekszem neki, az unokámnak és mindenkinek bemutatni, akit érdekel a tanyai élet szépsége.

A kezdettől a végeredményig

A szalma előkészítése több fázisból áll: be kell gyűjteni, megszárítani, összedarabolni, ragasztani... Mindehhez nagyon jó szem kell és kivételes kézügyesség.
— A szemnek néha bizony fárasztó ez a munka, de a lelki nyugalom, a béke, amit alkotás közben érzek, mindenért kárpótol. Egy nagyobb méretű szalmaképet például több hónapon át készítek. Emellett természetesen egyéb teendőim is vannak, de ha nem volnának is, fizikailag képtelenség lenne kizárólag szalmakép-készítéssel foglalkozni. Hála az égnek vannak külföldi vásárlóim, sőt olyanok is, akik külön megrendelik a képeimet. Sajnos itthon éppenséggel nincs rájuk vevő. Nagy a szegénység, az embereknek a legszükségesebbre sem telik, nemhogy szalmaképre...

Sok hobbi, hasznos időtöltés

Katalin valamikor olajfestményeket és gobelineket is készített, de ma már inkább tojásokat fest és dekorál szalmával, legújabb szenvedélye pedig az üvegfestés.
— Most éppen a villanyóra üvegablakát festem, hogy szebb látványt nyújtson. De ez a hobbi még újdonság, úgyhogy elleszek vele egy ideig... A tojásfestés viszont éppolyan része a mindennapjaimnak, mint a szalmaképkészítés. Kalocsai és matyó hímzéssel díszítem a strucc-, a liba és a tyúktojásokat, melyek legsikerültebb darabjai előkelő helyet foglalnak el a lakásban. Szeretem elfoglalni magam, főleg a kertben dolgozgatok szívesen. Csodálatos sziklakertem van rengeteg növénnyel, hiszen a természetes környezet a lételemem. A földből valami megmagyarázhatatlan elemi erőt nyerek, ami nemcsak az alkotókedvemre és az egészségemre van jó hatással, hanem a mindennapok nehézségei ellen is megvéd.

Első díj és nagymesteri cím

Katalin a szalmakép-készítés nagymesteri címének és sok-sok kiállítás első díjának is a nyertese. Alkotásai eljutottak Kanadába, Ausztriába, Svédországba, Amerikába és Magyarországra, itthon pedig minden esztendőben részt vesz a MIRK-en, és rendre az első helyezést éri el. Nagyon büszke az alkotásaira, arra pedig még inkább, hogy nyugdíjasnapjai nem tétlenségben, semmittevésben telnek, hanem hasznosan, alkotással és örömben.

Szerző (Forrás)
RENCSÉNYI Elvira, Hét Nap
Többi hír