Ugrás a tartalomra

Rózsa Sándor nyomában

Lassan három hónapja tart Újvidéken a Falu-Város rendezvénysorozat, melynek keretében minden szombaton egy-egy vajdasági település mutatja be hagyományait, szokásait.

A közelmúltban Hajdújárás, ez a magyar határtól légvonalban 3, közúton 8 km-re található, mintegy 2000 fős falu mutatkozott be a székvárosi polgároknak. Hajdújárásról főleg gyümölcs- és zöldségtermelők, borászok, kézművesek mutatták be portékáikat, továbbá egy vendéglátóipari egység, egy réteskészítő, valamint a Lifka Sándor Művelődési Egyesület tagjai is a csapattal tartottak, utóbbiak fel is léptek.

Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének tavaly június 3-a óta hivatalban levő elnöke elmondta, hogy örömmel tettek eleget a felkérésnek, hiszen ezáltal népszerűsíthetik Hajdújárást, a kistermelőket, a házi termékeket. — A kistermelők számára egy új piac, új lehetőség nyílt meg azzal, hogy elhozhatták terményeiket, bemutatkozhattak a nagyközönségnek.

Kapcsolatba léptünk a Vajdasági Turisztikai Hivatallal, és kifejeztük szándékunkat, hogy Hajdújárás is része legyen Vajdaság idegenforgalmi kínálatának. A Szüreti Napok településünk méltán legismertebb rendezvénye, valamint Rózsa Sándorhoz, az egykoron itt élt betyárhoz kapcsolódóan is több eseményt lehetne szervezni. Egy olyan turisztikai útvonal létrehozásán gondolkodunk, amely által az idelátogató megismerkedhetne Hajdújárással és környékével, megtekintené a Rózsa Sándorhoz fűződő helyszíneket, illetve közel van Palics, a mórahalmi gyógyfürdő és a szegedi Árkád is. Tehát a vendégek két-három napot is eltölthetnének nálunk, amiből mindenki profitálhatna.

Az útvonal részeként a turisták a határ túloldalán is megtekintenék a Rózsa Sándorhoz köthető helyszíneket, mint amilyen az élményház vagy Rózsa Sándor fája, mi pedig a szigetet, a Ludasi-tavat, a Hajdújárás határában valaha létezett Fekete Csárdát mutatnánk be.

A Rózsa Sándor-sziget természetvédelmi terület, de elképzelhető, hogy az illetékesekkel való tárgyalások után egy napra mégis látogatható lesz. Nemrégiben Ásotthalom polgármesterével, Toroczkai Lászlóval arról tárgyaltunk, hogy július 13-a és 16-a között együtt rendezzük meg a Rózsa Sándor-napokat. Egy brandet szeretnénk az egykori betyár köré építeni. A turisztikai útvonallal kapcsolatban a termelők véleményét is kikérnénk.

Elindítjuk a történetet, és azon leszünk, hogy mihamarabb meg is valósítsuk — mondta Sövény. A fiatal helyi vezetőség néhány hónap alatt nem mutathatott fel jelentősebb eredményeket, de néhány, már több éve kezdeményezett és el is indított projektumnak a végére járt. Így kőzúzalék került a tó és a labdarúgópálya közötti utca egy 700 méter hosszú szakaszára, Felső-Hajdújáráson két utca el lett simítva, megkönnyítve ezzel a közlekedést, valamint a hulladéktelep környéke is rendezve lett.

— Kiváló viszonyt ápolunk Szabadka önkormányzatával, bármilyen gond esetén gyorsan megtaláljuk a megoldást. Például a nagy hidegben befagyott a kút a hajdújárási egészségházban, és nem volt víz az intézményben.

Már az is felmerült, hogy emiatt bezárják. Értesítettem az önkormányzatot, és csakhamar megoldódott a probléma. Az egészségházban nem megfelelő a hőmérséklet, ezért a régi kazán helyett újat szeretnénk vásárolni. A várostól kértünk segítséget, és ha az idén nem is, de jövőre minden bizonnyal meg tudjuk venni — mondta az elnök.

A hajdújárási kultúrotthon 4 millió dinárt kap erre az évre a városi költségvetésből. Az első tétel a kinti, a tanácsterem mellett található mosdók befejezése, a második a kultúrotthon épületében a fűtés és a hűtés beszerelése, valamint a szellőztető rendszer kialakítása, a harmadik pedig a kultúrotthon felújítása lesz. Az épület emeletén található szobák befejezése és a kerítés cseréje további pénzeszközöket igényel, ezért ez a beruházás még várat magára.

A vezetőség négy utca aszfaltozására nyújtott be a tervet. Csak a Vasút utca tervdokumentációja van már meg, a másik három utca esetében ennek elkészítése az elsődleges cél. Felmerült továbbá egy napközi létesítésének gondolata is — az illetékes közvállalat vezetői nyitottnak bizonyultak —, viszont az érvényben lévő létszámstop miatt ez még nem valósítható meg.

Az érintett szülők jelenleg aláírást gyűjtenek, és ha meglesz a szükséges tizenöt, akkor a falu vezetősége a megfelelő szervekkel együttműködve tovább keresi a megoldást.

Kivilágítatlan út vezet Noszára

A hajdújárási helyi közösséghez tartozik Nosza, a Ludasi-tó partján elterülő mintegy kétszáz fős település. Lakosai főleg mezőgazdasággal, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak.

A települést aszfaltozott, ám kivilágítatlan út köti össze Hajdújárással. Napnyugta után gyalog szinte lehetetlen közlekedni ezen a szakaszon, hiszen az utat legfeljebb csak az arra elhaladó autók fényszórója világítja meg. — A noszai zsilipig terjedő rész a legkritikusabb, mivel itt koromsötétben közlekednek a polgárok.

Természetvédelmi területről van szó, ezért itt csakis érzékelőkkel oldható meg a világítás, ez azonban nagyon drága. Pályázunk, és bízunk benne, hogy előbb-utóbb valahol sikerrel járunk. A másik gondunk a vízvezeték-hálózat kiépítése. Néhány éve szó volt arról, hogy elkezdődnek a munkálatok, de a nagy költségekre és a pénztelenségre hivatkozva eddig még szinte semmi sem történt. Az idén egy utcát fogunk zúzott kővel leszórni.

A Nosza és Szalatornya közötti határút még hiányzó, a nemzetközi úttól a Nosza központjáig terjedő szakaszát is jó volna már aszfaltozni, de mivel határútról beszélünk, ebben a kérdésben Szabadka és Magyarkanizsa községnek kell közös nevezőre jutnia. A noszai művelődési ház nem készül el az idén, viszont az ajtók és az ablakok be lesznek építve, valamint sor kerül az épület külső és belső tatarozására is.

Három kamera a művelődési ház, egy pedig az iskola környékén lesz felszerelve, ezzel is gondoskodva arról, hogy ezt a két fontos épületet a hívatlan látogatók lehetőleg elkerüljék — mondta Kis Torma András, a hajdújárási helyi közösség tanácselnöke.

A tervek között szerepel még néhány útjelző tábla elhelyezése, valamint egy fekvőrendőr létesítése az iskola előtt. A hagyományos Nosza, hajrá — süssünk, főzzünk! elnevezésű rendezvény természetesen az idén sem marad el, a tavasszal pedig egy kispályás labdarúgótornának ad otthont a helyi általános iskola udvara.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Tóth Tibor
Többi hír