Ugrás a tartalomra

Potápi Árpád János Vajdaságban

Felújítás alatt álló egyházi és oktatási intézményeket látogatott meg Potápi Árpád János a Vajdaságban

A doroszlói Mária-kegyhely, a nagybecskereki leánynevelő intézet, valamint az Újvidéki Egyetem szabadkai tanárképző karának felújítás alatt álló objektumait látogatta meg csütörtökön Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, az épületek bővítését ugyanis a magyar kormány támogatta.

A doroszlói szentkút zarándokhely a 760 millió forintos magyar támogatásnak köszönhetően vizesblokkal, szálláshellyel, illetve egy 1200-1500 ember befogadására alkalmas, kulturális rendezvények és konferenciák megtartására is lehetőséget adó teremmel bővül. A munkálatok várhatóan december elsejéig befejeződnek.

Potápi Árpád János a nap végén a szabadkai Pannon RTV-nek nyilatkozva rámutatott, a doroszlói szentkút kiemelt búcsújáró hely a térségben, és a támogatásnak köszönhetően alkalmassá válik nagyobb számú zarándok befogadására és ellátására.

A kegyhelyet mintegy 15-20 ezer hívő keresi fel Kisboldogasszony napján, szeptember 8-án, a cél pedig az, hogy Doroszló olyan idegenforgalmi helyszínné váljon, amely nem csak az év néhány napján, hanem folyamatosan várja a látogatókat.

A Boldogasszony Iskolanővérek által 1880-ban alapított, nagybecskereki leánynevelő intézet felújítására és korszerűsítésére 650 millió forintot különítettek el. Potápi Árpád János kijelentette, hogy az intézmény a magyar oktatási tér egyik legmodernebb bentlakásos épülete lesz, amelyet a kollégiumi szolgáltatások mellett kulturális rendezvények megtartására is használni lehet majd.

Szabadkán az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara épületének egyik szárnyát újítják fel Magyarország anyagi támogatásával. Az 1875-ben épült objektum már felújításra, illetve bővítésre szorult — emelte ki az államtitkár. A korszerűsítés lehetővé teszi azt, hogy a magyar nyelvű tanítóképzés folytatódni tudjon Szabadkán, és ennek hátterét a magyar kormány biztosítani tudja — szögezte le a politikus.

Potápi Árpád János és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ellátogatott az aracsi pusztatemplomhoz is, amelynek állagmegőrzését a következő években támogatná a magyar kormány, illetve egy idegenforgalmi központot is kialakítanának az egyik legkorábbi vajdasági építészeti emlék mellett.

Pásztor István kijelentette: az utóbbi nyolc év magyar nemzetpolitikája a Vajdaságban folytatódni fog, mégpedig hasonló módon, mint eddig, vagyis helyi szinten kell megfogalmazni az igényeket, és ezekért felelősséget vállalni — magyarázta a VMSZ elnöke —, és a magyar kormány ezeket az elképzeléseket várhatóan támogatni fogja.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, MTI
Többi hír