Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Választási fáradtság tapasztalható Szerbiában

Öt év alatt a negyedik választásra készül Szerbia, áprilisban elnökválasztást és esetlegesen előrehozott parlamenti voksolást is tartanak. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az MTI-nek adott pénteki belgrádi interjújában úgy ítélte meg, hogy nehezen lehet majd mozgósítani az embereket, hogy az urnák elé járuljanak, ugyanis választási fáradtság tapasztalható az országban.

A politikus kiemelte: pártja annak örülne, ha nem lenne parlamenti választás - és ennek szerinte nincs is racionális oka, hiszen a parlament hatékonyan működik -, ám ha mégis voksolásra szólítanak tavasszal, akkor a VMSZ önállóan méreti meg magát. Véleménye szerint az önállóan megszerzett mandátumok birtokában tud a párt partnerviszonyt építeni és érdeket érvényesíteni.

A szinte minden évre jutó előrehozott választással kapcsolatban kifejtette, hogy azokat elsősorban pártpolitikai meggondolásból szervezték. Az utóbbi öt évben átalakulóban volt a politikai színtér, és voltak olyan pillanatok is, amikor bizonyos döntések meghozatala miatt kellett választást szervezni. Példaként Szerbia európai uniós csatlakozásának megkezdését említette, amikor az Európa-párti politikusok egyfajta legitimációt, igazolást kértek lépéseikre. Volt azonban olyan is, hogy a pártpolitika indokolta a választást - tette hozzá.

"Ez a nagy pártoknak nem jelent akkor problémát, mint nekünk. Mi egy kis közösség vagyunk, kis párt vagyunk, kimerülünk ebben a folyamatos választási előkészületben, választási harcban, választási megmérettetésben" - részletezte Pásztor István. Leszögezte ugyanakkor, hogy ha választás van, akkor "muszáj nekiveselkedni, és meg kell csinálni".

A VMSZ elnöke szerint a vajdasági magyarságon is érezhető a választási fáradtság, emellett pedig gondot jelent az is, hogy az utóbbi két-három évben jelentősen csökkent a vajdasági magyarság száma az elvándorlás miatt. Aki pedig külföldre költözött, feltehetően nem vesz majd részt a voksoláson.

Pásztor István az áprilisi elnökválasztásról is beszélt, és megindokolta, hogy pártja miért a jelenlegi kormányfő, Aleksandar Vučić jelöltségét támogatja. Mindenkinek az az érdeke, ha az országban kiszámítható és hosszú távú stabilitás uralkodik - magyarázta, majd úgy folytatta: ezt a stabilitást a VMSZ úgy látja megvalósíthatónak, ha a kormány és a köztársasági elnök ugyanazt a politikai értékrendet képviseli.

Ezen felül az utóbbi években kialakult emberi viszony, valamint a Vučić vezette Szerb Haladó Párt és a VMSZ közötti koalíciós megállapodás is eredményes volt, így arra a megállapításra jutottak, hogy tovább kell vinni a megkezdett folyamatokat. Ez pedig a kormánykoalíció jelöltjének, Vučićnak a támogatásával valósítható meg - hangsúlyozta a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke. "Arra van szükség, hogy hatékony államvezetése legyen az országnak, amely meg tud birkózni azokkal a gondokkal, amelyekkel küszködünk, a migránsválságtól, a szociális problémákon keresztül, az európai integrációig" - húzta alá.

A VMSZ-nek 2008-ban és 2012-ban Pásztor István személyében volt elnökjelöltje, most azonban nem indítanak saját jelöltet. A pártelnök indoklása szerint azért hoztak ilyen döntést, mert a mostani politikai helyzet teljes mértékben különbözik az előző elnökválasztásoktól. Akkor az elnökjelölti pozícióból és a második fordulóban nyújtandó segítségért cserébe lehetett partnerviszonyt kialakítani a legesélyesebb indulókkal. Most viszont már létezik egy ilyen kapcsolat, amelyre alapozni lehet a támogatást. "Másrészről Szerbiának belátható időn belül nem lesz magyar köztársasági elnöke. Ha a VMSZ köztársaságielnök-jelöltet indított volna, azzal a magyar szavazatokat gyűjtötte volna össze elsősorban, gyengítve a közös jelöltet" - magyarázta, hozzátéve, hogy ha esetleg csak minimális különbségen múlt volna az első választási kör eredménye, annak a VMSZ "ihatta volna meg a levét".

Pásztor István úgy vélte, érdemben nem alakul át a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Haladó Párt és Fidesz, illetve a magyar és a szerb kormány viszonya, ha esetleg áprilistól Aleksandar Vučić már nem kormányfő és pártelnök, hanem köztársasági elnök lesz. "Egyrészről az érdekek és a problémák összekötik a két országot, a problémakeresés partnerkapcsolat-építésre ítélte a két országot. Másrészről pedig az utóbbi években kialakultak azok az emberi kapcsolatok, amelyek következtében ez a viszony nem tud megingani a választások miatt" - zárta szavait a VMSZ elnöke.

A Szerb Haladó Párt elnöke csütörtökön jelentette be, hogy pártja hétfőig eldönti, kezdeményezi-e hogy az elnökválasztással egy időben előrehozott parlamenti választást is rendezzenek. (MTI)

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, MTI
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto