Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Szinte már emberi joggá vált a határsértés

Erőteljesebben kellene védeni Szerbia déli határát és el kellene kezdeni felszámolni az embercsempész-hálózatokat, nem csak az országban, hanem egész Európában - nyilatkozta Pásztor István.

Elmondta, hogy nem lenne szabad, hogy emberi jog legyen a határsértés. A VMSZ elnöke a Szabadkán épülő magyar óvodáról is beszélt, amiről azt mondta, ennek az iskoláskor előtti intézménynek a felépítése lesz az elkövetkező egy év legnagyobb szabadkai beruházása.
Emberi joggá vált a határsértés - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy ismét nagy számban vannak migránsok Észak-Vajdaságban. Magyarkanizsán aggasztó a helyzet a helyi vezetés szerint is. A politikus kifejtette: voltak olyan idők, amikor nem lehetett csak úgy, papírok nélkül, illegálisan átlépni az országhatárokat, hiszen a határvédelmi szervek erőteljesebben intézkedtek a határsértőkkel szemben. Innen jutottunk el oda, hogy az állami szuverenitás megsértése emberi joggá emelkedett - fogalmazott a VMSZ elnöke. Hozzátette: itt nincs szó idegengyűlöletről, mert segítünk annak, aki rászorul, de az itt élők biztonsága a legfontosabb - tette hozzá Pásztor István. Kiemelte, hogy állami segítségre is szükség lenne a probléma kezelésében.
„Ez a körülmény még egy megerősítése annak, hogy ez egy szervezett mozgás. Szerintem egyrészről le kellene zárni a déli határt, erőteljesebben kellene védeni a déli határt. Másrészről meg kell nézni, hogy ki tud bejönni ebbe az országba. Azok, akik erre rászorultak, nagy valószínűséggel már máshol, például Görögország területén mentelmi jogot kellett volna, hogy kapjanak. Ám ha idáig eljutnak, és valóban erre van szükségük, akkor ezt az ország biztos meg tudja nekik adni. Harmadrészben az volna a hihetetlenül fontos, hogy ezeket az embercsempész-szervezeteket elkezdjék felszámolni, hogy ellehetetlenítsék a munkájukat, ne pedig szemet hunyva felette szabadon tudjanak dolgozni.”

A VMSZ elnöke a Szabadkán épülő magyar óvodáról is beszélt. Elmondta, hogy a Radić fivérek utcában épülő iskoláskor előtti intézmény az elkövetkező egy év egyik legnagyobb helyi beruházása lesz. Vélhetően jövő év szeptemberében már befejeződnek a munkálatok és elkezdhetik benépesíteni az objektumot. „Nincs kellő óvodai és bölcsődei hely Szabadkán. Engem utcán is megállítanak emberek azzal, hogy nem tudják a gyerekeiket bejuttatni az óvodába vagy a bölcsődébe. Azt is látjuk, és ez a meggyőződésem személy szerint is, hogy az ilyen intézkedésekkel elősegíthető a fiatalok itt-tartása. Ha a fiatal tudja, hogy a gyereke jó helyen van, ellátják, akkor ez egy visszatartó erő.”

Pásztor István a Szabadkán újonnan kihelyezett reklámtáblákkal kapcsolatban is szólt. Elmondta: úgy véli, hogy ezek az úgymond fényreklámok rontják a városképet és az itt élők közérzetének sem tesznek jót. Kiemelte: a tiltakozást elfogadja, de azt nem, hogy egyesek a politikai csatározások eszközévé tegyék mindezt. Azt azonban ki kell mondani, hogy nem szabad engedni, hogy az ilyen intézkedések rontsák a városképet.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír