Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Pár éven belül óriási fejlődés indulhat el

A gazdasági fellendülés és a makrogazdasági mutatók lehetővé teszik, hogy hamarosan soha nem látott beruházások induljanak el Szerbiában - erről is beszélt a Szabadkai Magyar Rádióban Pásztor István.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartomány Képviselőház elnöke a Napindítóban elmondta, pár éven belül óriási fejlődés indulhat el, illetve remélhetőleg hamarosan az európai uniós előcsatlakozási források is rendelkezésre állhatnak.

Reálisnak nevezte a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szerbia államfőjének vasárnapi bejelentését, amely az 5 és 10 milliárd euró közötti, nagyszabású országos beruházásokra vonatkozott. Pásztor István szerint egy ilyen fejlesztési ciklusra nagy szükség van, hiszen vannak olyan régiók az országban, ahol a közműfejlesztés, főként a csatornahálózat kiépítése nagyon lassan halad. „Én ebben a pillanatban ezt reális lehetőségként látom. Az, ami nagyon-nagyon fontos, hogy ezek a beruházások nem hitelkonstrukciók keretén belül kerülnek tervezésre, hanem reálisan megvalósított költségvetési befizetésekből. Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos. Reményeink szerint belátható időn belül abba a helyzetbe fogunk kerülni, hogy közelebb kerül hozzánk az uniós források lehetősége, mert gyakorlatilag ez ebben a pillanatban a nullával egyenlő. Az plusz lendületet tud adni ezeknek az elképzeléseknek.”

Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az elmúlt időszak kiadós esőzéseiről is beszélt. Elmondta, múlt héten Szabadka központja szinte teljesen víz alatt volt, ez pedig nem csupán azért lehetett, mert elavult a vízelvezető rendszer, hanem azért is, mert nem ekkora mennyiségű vízre tervezték: „Nincs az a szennyvízelvezető rendszer, ami azt az irgalmatlan mennyiségű esőt be tudja szívni, ami ezt el tudja vezetni. Nem így tervezik ezeket a rendszereket. Vannak azok a biztonsági szorzók, vagy azok a biztonsági koefficiensek, amiket beterveznek. A normálisnak a duplája. Itt nem a normálisnak a duplája volt, hanem a normálisnak a tízszerese volt. Ilyenkor sajnos az ember tehetetlen. A vízzel nem lehet megvívni a csatát.”

Pásztor István beszélt arról is, hogy ezentúl egy török rendőr teljesít majd szolgálatot a határ szerb oldalán. Szerinte ez azért jó, mert a török belügyi dolgozó talán szót ért majd a Törökországból érkező vendégmunkásokkal, illetve pihenésre intheti őket - ezzel pedig talán megakadályozhatóak lesznek a balesetek Szerbia forgalmas útjain.

A VMSZ elnöke kiemelte, hogy a szerb és magyar közös munkacsoport, amely a határokon kialakult helyzetet vizsgálja, az ellenőrzések hatékonyságának szavatolásán dolgozik, és várhatóan legkésőbb június 30-án be is fejezi a munkát.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír