You are here

Rendületlen az érdeklődés a gazdaságfejlesztési pályázatok iránt, ezek valós lehetőségeket nyújtanak, gyorsan születtek támogatási döntések és ezek megvalósítása is lendületes – ezzel együtt sikeres év volt 2016, még akkor is, ha a megszorítások időszakát éljük – mondta évértékelő interjújában Pásztor István a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, az újabb pályázatok iránt szintén nagy az érdeklődés, hiszen az előző sikeres jelentkezőket nem zárják ki a további körökből.

A legfontosabb kérdés, hogy meg tudjuk-e állítani, lelassítani, illetve visszafordítani az elvándorlási folyamatot, és kinek milyen válaszai vannak a helyzetre – tette fel a kérdést Pásztor István.

Leszögezte, a Vajdasági Magyar Szövetségen kívül senki másnak semmiféle eszközrendszere, elképzelése, próbálkozása nincs a megoldásra. Ezt szolgálja a gazdaságserkető program, valamint a VMSZ kormányzati szerepvállalása országos, tartományi és önkormányzati szinten. Ezen kívül sok egyéb program is segíti az előrelépést – húzta alá a VMSZ vezetője.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A Zsinagóga belső felújításának a befejezése, a Szabadkai Városi Könyvtár felújítása, a Szent Teréz templom felújítása, a doroszlói kegyhely építkezésének befejezése, a becskereki iskolanővérek épületének a felújítása, ezek csak az egyháziak, ha az egyetemi szférát vesszük figyelembe, elindul a következő évben a tanítóképző épületének a felújításának az ötödik fázisa, jelentős eszközök lettek jóváhagyva a Műszaki Főiskola épületének az állagmegőrzésére, megvásárlásra került a képzőközpont, annak a felújítása el fog kezdődni, ha a médiáról beszélünk, a szabadkai médiaház létrejötte, azt gondolom, hogy a következő évben befejező fázisába fog kerülni, a Magyar Szó épületének az állagjavítása.”

A művelődés terén pedig egyebek mellett jelentős támogatást kap majd a Zentai Kamaraszínház. A fejlesztésekkel támogatják azokat, akik itt maradnak és azokat, akik úgy döntenek, hogy visszajönnek – emelte ki Pásztor István.

A korábbiaktól eltérően jövőre nem állít önálló államfő-jelöltet a VMSZ, hanem az országos szinten parlamenti többséget alkotó politikai erőkkel közösen sorakoznak fel egy személy mögött a 2017 áprilisában esedékes elnökválasztáson – fogalmazott évértékelőjében a VMSZ elnöke.

„Mi nyitottak vagyunk a beszélgetés vonatkozásában, nincsenek ezzel kapcsolatban feltételeink, remélem, hogy valamikor januárban erre a beszélgetésre sor kerül, és ezt követően hozzuk meg döntésünket” – jelentette ki Pásztor István.

A Vajdasági Magyar Szövetség az itt élő magyarság legitim politikai parlamenti ereje – hangsúlyozta a párt elnöke. Hozzáfűzte, az a feladatuk, hogy érdeket érvényesítsenek, hogy egy közösségi egységet kovácsoljanak.
A VMSZ elnöke hangsúlyozta: „Nyitottak vagyunk arra, hogy mindenkivel együttműködjünk, aki a közös pontokat és nem a különbözőségeket keresi.”

A migránsválság kapcsán Pásztor István elmondta, elemi érdek az, hogy legfőképp a szerb-bolgár, illetve a szerb-macedón határ a lehető legjobban lezárt legyen az illegális bevándorlók előtt.

Szerző: 
Pannon RTV