Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Jó ügyet próbálunk szolgálni, nincsenek háttéralkuk

Nincsenek előre leosztott pénzek a Magyarország és VMSZ közötti egyeztetés eredményeként körvonalazódó gazdaságfejlesztési stratégiában – mondta Pásztor István a Pannon TV Szubjektív című műsorában. A VMSZ elnöke szerint nincsenek háttéralkuk, fejlesztési

Fejlesztési elképzeléseket tartalmaz az a terv, amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által egyeztetett gazdaságélénkítési stratégia tartalmaz. A cél a vajdasági magyarság gazdasági megerősítése. A VMSZ elnöke a Szubjektív műsorunkban elmondta, nincsenek előre leosztott pénzek. A gazdaságélénkítés a magyar vállalkozások megerősítését, az anyagi biztonság, az alkalmazottak számának és a beszállítói körök növelését eredményezheti. Az egyéni és kisvállalkozók támogatása is ennek a stratégiának a része. Pásztor István, elnök, VMSZ: „A kisvállalkozók, az egyéni gazdálkodók, a kisiparosok vonatkozásában, önfoglalkoztatást működtető vállalkozások tekintetében mi hozunk létre egy alapot, amiből egyfajta revolving rendszer alapján folyamatosan, 5 éven át föltöltve ezt az alapot, egy bizonyos idő után a a kihelyezett pénzek visszajövetelével újra és újra a pénzeket kihelyezve támogassuk ezt a típusú vállalkozást.”

Ahhoz, hogy a magyar partnerek számára is bemutathatók legyenek a vajdasági gazdasági lehetőségek, Pásztor István szerint mindig példákat kell állítani. A VMSZ elnöke a felkért cégektől néhány oldalas összesítést kért, amely tartalmazza elképzeléseiket. Ezeknek az elképzeléseknek a gyűjtőtáblázata az elmúlt hetekben nyilvánosságra került cégjegyzék. „A táblázat úgy jött létre, hogy – többedszer fogom elmondani, de ha kell elmondom százszor is – azt próbáltuk a tárgyalópartnereknek prezentálni, hogy a Vajdaságban ilyen körülmények között is vannak olyan vállalkozások, amik egészségesek, magyar tulajdonban vannak, alkalmazottak párát, tízét, akár több százát is foglalkoztatják. Olyan vállalkozások, amelyeknek elképzelésük van, hogy, ha hitelt kapnak, úgy tudnak fejleszteni, hogy piacképest terméket tudnak gyártani, amivel munkahelyet tudnak teremteni, illetve beszállítói kört tudnak generálni.”

A táblázatban szereplő összegek csak a fejlesztés megvalósításához szükséges pénzt mutatják. Az, hogy ki mekkora hitelhez juthat még nem dőlt el. „Teljes mértékben tiszta a lelkiismeretünk, jó ügyet próbálunk szolgálni. Nincsenek háttéralkuk, nincsenek lezsírozott történetek, nem mutyis a történet, hanem ez egy olyan erőfeszítés, amely arra próbál választ adni, ami ebben a pillanatban a vajdasági magyar közösség egyik legnagyobb problémája az az egzisztencia kérdése.”

Az 5 évre szóló terv részleteiről június végén egyeztet még Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a VMSZ elnöke.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír