Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Felgyorsulhat Szerbia uniós csatlakozási folyamata

Több kézzelfogható előnnyel járna, ha az ország az EU által felkínált új bővítési keretterv, az új módszertan szerint folytatná az uniós integrációt – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádióban

A szerb kormány még nem hozta meg a döntést, marad-e a már lefektetett csatlakozási tárgyalási szabályrendszer mellett, vagy él a felkínált lehetőséggel, és alkalmazza az új módszertant. Pásztor szerint az új szabályok jobbnak tűnnek, kedvezőbbek lehetnek Szerbia számára.

Az új uniós bővítési módszertannak nincsenek valódi negatívumai – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában. Az, hogy a feltételek nem teljesítése esetén visszavethetik a tagjelölt országot a csatlakozás útján, vagyis megakadhat a tárgyalási folyamat, nem újdonság, hiszen az EU ezt eddig is megtehette, és meg is tette, mivel Szerbia igen lassan haladt előre az integráció útján. Pásztor István ugyanakkor biztos benne, hogy a nyugat-balkáni térség országai közül Szerbia lesz a következő állam, amely csatlakozhat az Európai Unióhoz. A felkínált új bővítési keretterv szabályai szerinte kedvezőbbek lennének.

Pásztor István kiemelte: „Azért kedvezőbbek, mert több tárgyalási fejezet kerül megnyitásra egy csomagon belül, és amennyiben jók az alkalmazási eredmények, abban az esetben azt tudja ez eredményezni, hogy még a végső csatlakozás előtt bizonyos európai uniós politikáknak Szerbia a haszonélvezője lehet. Magyarra fordítva, azt jelenti, hogy azokból az európai forrásokból részesülhet, amik a tagországokat ebben a pillanatban megilletik. Szerintem ez felgyorsítja a tárgyalás folyamatát, és igazságosabb. Az, aki komoly erőfeszítéseket tesz, az látni fogja, hogy annak van értelme, mert gyorsabban tud haladni a lemaradás leküzdésében, ide tud vonzani olyan forrásokat, amikből sok mindent meg lehet oldani.”

Sokakat felháborított Szabadkán a zöld szökőkút lebontása. Pásztor István egyetért azzal, hogy a Zsolnay-kerámiából készült építmény a város egyik szimbóluma volt, ugyanakkor a hosszú évek alatt használhatatlan vált, és régóta csúfította a város szívét. Műszakilag indokolt, hogy másmilyen, és végre rendezett, szép közösségi teret alakítsanak ki a Városháza szomszédságában.

A VMSZ elnöke kifejtette: „Az volna a jó, hogy ha a város központja szép lenne. Egy olyan városközpont volna, amelyiknek egy fontos terén nem egy félig szétvert építmény van, ebben a pillanatban belátástalan sorssal. Úgyhogy ilyen szempontból - az érzelmi kötődéstől függetlenül – én azt gondolom, hogy ha műszakilag ez a legjobb út, akkor nincs más hátra, mint ebbe az irányba kell menni.”

Pásztor szerint a város központját a bódék, a trafikok is csúfítják, ezért ezeket máshova, például a Gombkötő utcába kellene elhelyezni. A hirdetőtáblák is zavarók, nem a korzón, hanem a buszmegállók mellett lenne a helyük. A VMSZ elnöke továbbá fontosnak tartja, hogy az egész városközpont tere megnyíljon, egy átlátható és átjárható térré váljon, amely egészen a Ferencesek templomáig érne, ahova jó lenne visszahelyezni a Szent Flórián szobrot is. Legyen Szabadka főtere, korzója újra a város legszebb, legvonzóbb utcája – tette hozzá Pásztor István.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV