You are here

Harmonikusnak értékelte a tartományi kormány és a tartományi képviselőház elmúlt egy éves együttműködését Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke az újvidéki Dnevnik napilapnak adott interjújában.

Mint mondta, a tartományi parlament elnökeként soha nem állították kész tények elé. Az Aleksandar Vučić kormányfővel és megválasztott elnökkel való nemrégi találkozóját viszont olyan eseményként minősítette, amelyen fontos operatív kérdésekről ejtettek szót. “A képviselőház és a tartományi kormány között harmonikus együttműködés van és az elmúlt időszakban soha nem állítottak kész tények elé, ami a korábbi időszakokban bizony előfordult. Alapjában véve elégedett vagyok az elmúlt egy évvel”, foglalta össze Pásztor az választások óta eltelt majdnem egy éves időszakot.

A zentai csata és a zentaiak csatája a távfűtéssel

Arra a kérdésre, miért kért meghallgatást Vučić kormányfőnél, Pásztor elmondta, mint a sajtószervekhez eljuttatott szűkszavú közleményből is kiderült, a zentai csata évfordulójáról esett szó. “Ez nem zentai történet, hanem mindenek előtti történelmi, civilizációs történet.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként arra kértem Vučić urat, hogy megválasztott köztársasági elnökként legyen az évfordulóval kapcsolatos megemlékezés védnöke. Elmondtam neki, hogy meglátásom szerint másoknak is védnökséget kellene vállalniuk: Magyarország és Törökország elnökének.

A kormányfő, újonnan megválasztott elnök elfogadta ezt a kezdeményezést”, összegezte a találkozón elhangzottakat Pásztor, hozzátéve, Törökország fogja finanszírozni a Tisza partján épülendő emlékközpont megnyitását, Magyarország pedig azt a kiállítási anyagot adja majd, amelyik a zentai városháza tornyában kap helyet.

Szerbia viszont részben vagy teljes egészében pénzeli majd azokat a munkálatokat, amelyek eredményeként rendbe teszik a kisváros főterét, ahol majd helyet kap Savoyai Jenő szobra is. Pásztor elmondta, emellett szó esett a zentai távfűtés problémájáról is, ami már évek óta megoldatlan ebben a városban.

A megoldáshoz mintegy 3,5 millió eurós beruházásra lenne szükség, ami a zentai költségvetés számára túl nagy falat. A megbeszélés hozadékaként kedden a zentai polgármester munkatársaival együtt tárgyalni fog a szerb kormány képviselőivel, s együttesen kutatják fel azokat a lehetőségeket, amivel sokéves huzavona után végre megoldódnának a zentai távfűtési gondok.

Óbecse, Inđija, Palics: Munkahelyteremtő beruházások a láthatáron

A tartományi képviselőház elnöke és a szerb miniszterelnök a vajdasági beruházásokról is tárgyalt. “Felkerestek potenciális befektetők és tárgyalásokat folytattam velük.

Ezzel kapcsolatos értesüléseimet és benyomásaimat megosztottam a szerb kormány elnökével is, arra kérvén őt, hogy miután nagyobb számú munkahely megnyitásával jár beruházásról van szó, tekintse át azokat a lehetőségeket, amelyekkel a szerb állam is támogathatná ezeket a beruházásokat.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan milyen beruházásokról van szó, a tartományi parlament elnöke elmondta, Óbecsén épülne egy új, a gépkocsigyártás területéhez kötődő gyár, ami 300-400 embert foglalkoztatna, továbbá egy másik üzemről, amelyet Inđija község területén építenének fel, s amely telekommunikációs felszerelések gyártásával foglalkozna.

„Bízom benne, hogy ezek a beruházások ugyanarra a sorsra jutnak, mint más, szerbiai nagyberuházások, vagyis, hogy az állam a megnyiló új munkahelyek érdekében e beruházások mögé áll a támogatásával. Ilyen értelmű ígéretet kaptam Vučić elnöktől is. Tárgyaltunk Palicsról is, amelynek már elkészült a fejlesztési terve is. Az első lépés egy szálloda komplexum felépítése, amely 9 hektáros területén a pihenést és kikapcsolódást szolgálná a legkorszerűbb igényeknek megfelelően. A beruházás értéke 30 millió euró.

Arra kértem a kormányfőt, hogy tegyünk közös erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a nemzetközi pályázat belátható időn belül megjelenjen és a leendő befektető már az elkövetkező évben megkezdhesse az építkezést, ami nem csak Palics, de az egész régió számára jelentőséggel bír”, fejtette ki Pásztor.

Mikor lesz magyar nyelvű felvételi a Jogi Karon is?

A Dnevnik újságírója megkérte Pásztor Istvánt, hogy kommentálja azt a bírósági döntést, ami nem segíti elő azt, hogy belátható időn belül, egyébként a törvénnyel összhangban, az Újvidéki Egyetem Jogi Karán is lehetővé váljék az anyanyelven, konkrét esetben a magyar nyelven történő felvételi vizsga. “Ez egy elsőfokú bírósági ítélet és az indoklását még nem ismerjük, de nagy valószínűséggel fellebbezést nyújtanak majd be ellene.

Ha az Újvidéki Egyetem minden karán lehetőség van arra, hogy a felvételizők azon a nyelven vizsgázzanak, amelyen a középiskolai tanulmányaikat is folytatták, akkor nem látom annak okát, hogy ezt a Jogi Karon miért ne lehetne. Ha ez lehetséges a matematikán, fizikán, a műszaki tudományok karán, az orvosi karon, akárcsak a többi karokon, akkor miért nem lehet egyedül a jogi karon?"

Szerző: 
Vajdaság Ma