Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: Szó sincs arról, hogy a VMSZ be szeretne lépni a kormányba

A köztársasági kormány átalakításával kapcsolatban egyre gyakrabban olvashatjuk, hogy a Mlađan Dinkić vezette Szerbia Egyesült Régiói az átszervezés után nem lesz többé része a kormánykoalíciónak.

A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt koalíciójának 128 képviselővel ebben az esetben is meglenne a parlamenti többsége, ugyanakkor a belgrádi média úgy tudja, hogy Aleksandar Vučić (SZHP) és Ivica Dačić (SZSZP) pártelnökök kifejezettebb többséget kívánnak biztosítani.

Sajtóhírek szerint a SZER helyére a Vajdasági Magyar Szövetség, a Demokrata Pártból kizárt Dušan Petrović Együtt Szerbiáért pártja, vagy a Vuk Drašković vezette Szerb Megújhodási Mozgalom léphet be a kormánykoalícióba.

Dušan Petrović a Danas napilapnak nyilatkozva elmondta: nem zárja ki ezt a lehetőséget, de csakis akkor lenne hajlandó pártjával csatlakozni a hatalmiakhoz, ha konszenzusra jutnak a többi hatalmi párttal a gazdasági válság kezelésével kapcsolatban. A kormánykoalícióból azonban eddig nem érkezett ilyen jellegű felkérés, mondta Petrović, hozzátéve, hogy „a legfontosabb gazdasági kérdések tekintetében új politikát kell megfogalmazni”.

Az SZMM nevében Aleksandar Jugović pártalelnök fejtette ki, hogy pártja nem hajlandó reagálni az ilyen jellegű találgatások kapcsán. Az SZMM eddig is támogatott és a jövőben is támogatni fog mindent, ami az európai integráció felgyorsítását, vagy a korrupcióellenes harc hatékonyságának fokozását eredményezi, mondta el Jugović.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője a Magyar Szónak nyilatkozva kifejtette, hogy „a szerb közvélemény jelentős részében olyan képet próbálnak kialakítani, mintha a VMSZ és néhány másik párt megkísérelné magát beajánlani a Szerb Haladó Pártnál, és mintha csak pillanatok kérdése lenne, hogy az adott párt mikor lép be az átalakított köztársasági kormányba”.

Az ilyen találgatásoknak semmiféle realitásalapja nincsen, sem a VMSZ, sem a többi emlegetett párt esetében, nyomatékosította Pásztor.

– Pillanatnyilag nem lehet tudni, hogy a kormányátalakítás a kormány struktúrájának átalakítását eredményezi-e, vagy csak személycserékre kerül sor. Azt sem lehet tudni, hogy a SZER esetleg kikerül-e a kormányból.

Jómagam úgy vélem, hogy ugyanazok a pártok alkotják majd az átalakított kormányt, mint jelenleg. A VMSZ és az SZHP, valamint az SZSZP együttműködése korrekt.

Ez azt jelenti, hogy ennek a korrekt együttműködésnek köszönhetően a vajdasági magyarság szempontjából számos fontos ügyet sikerült rendeznünk. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy be szeretnénk lépni a kormányba. Ezt egy évvel ezelőtt is megtehettük volna.

A VMSZ számára az a fontos, hogy az eddigi jó együttműködés a jövőben is fennmaradjon és ennek a kormánynak a működése idején kiharcolhassuk a zéró toleranciát a lopások tekintetében, vagy bővüljenek a kisebbségi jogok, vagy végre elérjük, hogy a Vajdaság pénzeléséről szóló törvény kidolgozásának érdekében egy asztalhoz üljenek a köztársasági és a tartományi hatalom képviselői.

Számunkra ezek a dolgok a fontosak és nem az esetleges miniszteri tárcák, vagy az, hogy elfoglaljuk bármelyik másik párt bársonyszékeit a kormányban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha esetleg mégis megkeresnek bennünket ebben a témában, akkor nem ülünk le az SZHP és az SZSZP képviselőivel tárgyalni pártunk prioritásairól – fogalmazott Pásztor.

Bratislav Gašić, az SZHP alelnöke szerint korai lenne arról beszélni, hogy Dinkić pártja az átalakítás után is része marad-e a kormánynak, vagy sem. Ennek függvényében az esetleges „beugrókról” szóló találgatásoknak sincsen sok értelme, véli Gašić, hozzátéve, hogy „egy forgatókönyvet biztosan kizárhat a közvélemény, ez pedig a DP csatlakozása a kormánykoalícióhoz”.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pesevszki Evelyn
Többi hír