Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: A kisebbségi önkormányzatok hatáskörei nem csökkennek

Másfél éves egyeztetési folyamat eredményeként került a szerb parlament elé a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása, amely kezdeti formájával ellentétben már elfogadható a magyarság számára.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség - Demokratikus Cselekvés Pártja köztársasági parlamenti frakcióvezetője Belgrádban a Pannon RTV-nek azt nyilatkozta, a módosítás értelmében a kisebbségi önkormányzatok hatáskörei nem csökkennek, egyes esetekben akár bővülhetnek is. A képviselőház számos más, a vajdasági magyarság és a többi Szerbiában élő nemzeti közösség számára is fontos módosítást tárgyal meg, amelyek a szabad nyelvhasználatot és a részarányos foglalkoztatást érintik. Az anyakönyvekről szóló törvény értelmében pedig majd kérhető lesz a nemzeti hovatartozás bejegyzése is. Ez a munkavállalás során fontos a nemzeti közösségek számára.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Amennyiben egy bizonyos munkahelyre a közszférában egy magát szerbnek és egy magát kisebbséginek valló személy jelentkezik, akkor azonos képesítés megléte mellett a kisebbségit kell alkalmazni, és ennek a feltétele az, hogy tudjuk, ki milyen nemzetiségű. Azt követően, hogy az anyakönyv tartalmazza majd ezeket az adatokat, senki nem mondhatja azt, hogy az állam nem vezet nyilvántartást és nem tudni, hogy ki milyen nemzetiségű, úgyhogy ilyen szempontból fontos az, hogy minél többen megvalljuk majd ennek az új jognak köszönhetően a nemzeti hovatartozásunkat, és ez szerepeljen az anyakönyvben is.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét