Ugrás a tartalomra

„A pártok közötti rotáció is lehetséges”

A koalíciós partnerek jövő héten állnak elő a személycserékre vonatkozó javaslataikkal

Ivica Dačić kormányfő nem tartja kizártnak, hogy a kormány átalakításakor a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt felcserélik egymás között az általuk jelenleg irányított minisztériumok némelyikét. Ez persze csakis a koalíciós megállapodás alapos felülvizsgálata után jöhet számításba, mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, az átalakításról folytatott első egyeztetésen a koalíciós partnerek az átalakított kormány majdani céljairól beszélgettek. Mint az kiderült, az egyik legfontosabb célkitűzés a csatlakozási tárgyalások biztos megkezdése, illetve Szerbia európai uniós csatlakozása, majd tagsága, valamint a munkanélküliség csökkentése.

A koalíciós partnerek jövő héten állnak elő a személycserékre vonatkozó javaslataikkal, közölte Dačić, mondván: „Nem fejezzük le a vezetőket.” A személycserékről Dačić még nem kívánt nyilatkozni, mert mint mondta, ez a téma még egyeztetés tárgya.

Szerbia európai integrációjához kapcsolódóan Dačić emlékeztetett, hogy Štefan Füle bővítési biztos július 17-én utazik Belgrádba, hogy a szerbiai illetékesekkel a tagfelvételi tárgyalásokra való felkészülésről beszélgessen.

Ami a hétfői brüsszeli tárgyalást illeti Hashim Thaçi koszovói kormányfővel, Dačić elmondta: arról megállapodtak, hogy a szerbiai vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatók zavartalanul legyenek jelen Koszovóban. Az viszont továbbra is kérdéses, hogy mi lesz Koszovó hívószáma 2015 után, magyarázta Dačić, mondván, hogy erre a kérdésre július 24-én térnek vissza Thaçival.

– A villanyáram kérdése szintén kedvezően fog megoldódni. A Gazivode kérdését egyelőre levettük napirendről, és akkor térünk majd rá vissza, amikor az energetika területéhez kapcsolódó vagyonról lesz szó. Arról, hogy a Palač trafóállomás alkalmazottai a jövőben egy koszovói, vagy egy, a koszovói szerbek közössége alapította vállalat keretében dolgoznak-e, szintén a későbbiekben egyeztetünk – összegezte Dačić, majd elmondta: Thaçi megígérte, hogy a koszovói képviselőház hamarosan elfogadja az amnesztiatörvényt.

Vladimir Goati, a Transzparens Szerbia elnöke felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy a kormány átalakításáról a kormány minden tagjának, valamint a köztársasági parlamentnek is ki kell fejtenie a véleményét. Eddig csak bizonyos politikai pártok beszéltek erről a témáról, mondta Goati, hozzátéve: az átalakítás lényege nem az, hogy ki melyik minisztérium élén áll. A végrehajtó és a törvényhozó hatalom közötti vonal teljesen elveszett Szerbiában, véli Goati.

 

Szerző (Forrás)
B92/Beta, Magyar Szó
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét