Ugrás a tartalomra

Öt fővel is indulnak elsős osztályok

Nem sérülnek a jogaink a felsőoktatásban – Az oktatási miniszter elfogadta a VMSZ módosító indítványát

A hatályos jogszabályok értelmében a 15 főnél kisebb létszámú osztályok elindítása csak minisztériumi engedéllyel lehetséges. Vicsek Annamária oktatási államtitkártól megtudtuk, hogy az elmúlt évek tapasztalataira építve idén sokkal hatékonyabban és sokkal eredményesebben sikerült megoldani a problémás eseteket, és hogy sikerült elérniük, hogy a minisztérium már 5 fő megléte esetén engedélyezze a kis létszámú osztályok indítását.

Hozzátette, hogy a minisztérium részéről még folyamatban van a válaszok megírása, hiszen országszerte összesen több mint 3000 kérelem érkezett be a szeptember 15-ei határidőig, ezért nem tudnak pontos számokat mondani az elfogadott kérelmeket illetően. Ugyanakkor kiemelte, hogy a vajdasági magyar oktatás szempontjából stratégiailag és politikailag fontos településeken sikerült elindítani kis létszámú tagozatokat.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy azok az iskolaigazgatók, akik még nem kértek jóváhagyást a 15 főnél kisebb létszámmal indított osztályokra vonatkozólag, ezt minél előbb tegyék meg, hiszen minél később érkezik be egy kérelem, annál nehezebb kiharcolni egy-egy kritikusan alacsony létszámú osztály megmaradását.

 Nem sérülnek a jogaink a felsőoktatásban

Hamarosan új felsőoktatási törvény lép életbe Szerbiában. Az eredeti törvényjavaslat 95-ös cikkelye alapján csökkent volna a kisebbségi nyelvhasználati jog, ezt akadályozta meg a Vajdasági Magyar Szövetség módosító indítványa, amelyet már a miniszter is elfogadott – nyilatkozta Vicsek Annamária.

Az államtitkártól megtudtuk, hogy a minisztérium javaslata azt tartalmazta, hogy a felsőoktatás bizonyos elemei, mint például az előadások, a vizsgáztatás vagy a szakdolgozat, idegennyelven is lehetővé váljanak. Csakhogy eközben a kisebbségi nyelvhasználat elfelejtetődött, ezért nyújtott be módosító indítványt a VMSZ. Hozzátette, hogy a felsőoktatási intézmény a stúdiumot, illetve annak egy részét továbbra is megvalósíthatja kisebbségi nyelven is.

– Ez azért nagyon fontos a vajdasági magyar felsőoktatás szempontjából, mert nemcsak hogy vannak olyan egyetemek és főiskolák, ahol magyar nyelven folyik a teljes képzés, de vannak olyan felsőoktatási intézmények is, ahol bár a képzés szerb nyelven valósul meg, vannak magyar anyanyelvű tanárok és hallgatók. Ilyen esetekben a vizsgáztatás és a szakkonzultáció is megtörténhet magyar nyelven.

 Magyar tankönyvet az iskolakönyvtáraknak

Az oktatási államtitkár elmondása szerint magyar nyelvű tankönyveket biztosítanak az iskolakönyvtárak számára, így nem lesz olyan diák, akinek adminisztrációs hibából kifolyólag nélkülöznie kellene azokat:

– Az ingyenes tankönyvek finanszírozására előirányzott pénzügyi keretből megmaradt összeget átcsoportosították, így 40 millió dinár jut házi olvasmányok, 75 millió pedig kisebbségi nyelvű tankönyvek vásárlására.

Hozzátette, hogy az ingyenes tankönyvekre való jelentkezés során minden évben előfordul valamilyen mulasztás a tanuló adatainak leadásakor, ennek következtében vannak olyan gyerekek, akik szeptember elején nem kapják meg a tankönyvüket. Minthogy az iskolák az átcsoportosításnak köszönhetően hozzájutnak az érvényben lévő magyar nyelvű tankönyvekhez, most ezek a gyerekek sem maradnak tankönyv nélkül, hiszen kikölcsönözhetik azokat az iskolakönyvtárból.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Gruik Zsuzsa
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen