Ugrás a tartalomra

Oktatási minisztérium: Az ombudsman állításai önkényesek, pontatlanok és alaptalanok

Emelkedett hangú közleményben reagált Saša Janković köztársasági ombudsmannak a tegnapi, a kisérettségivel kapcsolatos szabálytalanságokra utaló megállapításaira a Szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium. Szerintük az ombudsman megállapításai önkényesek, alaptalanok és pontatlanok.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint az ombudsman értékelésével bebizonyította, nem áll tőle távol az, hogy beleavatkozzon más szervek illetékességébe, s hogy elhamarkodott ítéleteket hozzon olyan esetekben, amikor az adott folyamat még nem zárult le, ez pedig megengedhetetlen.

A közlemény azt állítja, hogy Janković a mai napig nem kért hivatalos jelentést a kisérettségivel kapcsolatosan történtekről, sem az oktatási minisztériumtól, sem a záróvizsga lebonyolításáért felelős köztársasági bizottságtól, mi több, a minisztérium értesülése szerint a belügyminisztériumtól és az igazságügyi minisztériumtól sem.

„Ez felveti azon információk hitelességének a kérdését, amelyekhez a polgári jogvédő hozzájutott, s amelyek alapján következtetéseit leszűrte” – áll a közleményben, amely emlékeztet arra, hogy a kisérettségi tesztjeinek ellopásában az oktatási minisztérium nem bűnös és nem is felelős, lévén, hogy nem is tudott róla.

A közlemény azt is hangsúlyozza, nem igaz, hogy a minisztérium nem reagált idejében, sőt, azonnal reagált, amint tudomást szerzett a problémáról és mihelyt bizonyítékok voltak a birtokában, és ezt továbbadta az illetékes szerveknek, hogy azok járjanak el hatáskörüknek megfelelően.

Az oktatási miniszter és a köztársasági bizottság – állítja a közlemény – mindig idejekorán reagáltak a tesztek ellopására, amikor bármilyen bizonyítékkal rendelkeztek. Az események tükrében meghozott döntések mögött pedig a köztársasági bizottság szakemberei állnak tekintélyükkel és kompetenciájukkal.

Az oktatási minisztérium nem állít össze, nem nyomtat és nem terjeszt teszteket, az a nyomda pedig, amely a versenypályázaton elnyerte a tesztek nyomtatási jogát, s ahol a csalás, illetve lopás megtörtént, szerződésben vállalta a tesztek nyomtatásával kapcsolatos titoktartási kötelezettséget – teszi hozzá a közlemény.

A minisztériumi közlemény arra is kitér, hogy az ombudsman „túllépte illetékességi körét, és ajánlások helyett – ami az illetékessége – tanácsokat és olyan utasításokat ad, amelyek nem tartoznak az illetékességi körébe”. Mint mondják, ha az ombudsman azt állítja, hogy törvénysértés történt, akkor sorolja fel azt is, mely törvények betartása csorbult.

Felróják Jankovićnak azt is, hogy elbagatellizálta a tesztlopást, s helyette a vélt minisztériumi felelősöket szólította meg. „Azok, akik kitalálták, eltervezték, megszervezték és végrehajtották a lopást, tudták, mit lopnak, és miért teszik.

Az ő céljuk nem az volt, hogy a tanulók minél jobb eredményeket érjenek el, pusztán anyagi érdekek vezérelték őket, a minisztérium célja viszont az volt, hogy a kisérettségi az előírásoknak megfelelően történjen meg.

A tolvajlás okozott problémát, s mi ezt a lehető legjobb módon orvosoltuk” – áll a közleményben, amelyben – egyebek között – meghívják Jankovićot, látogasson el az oktatási minisztériumba, és hivatalosan kérje ki a kisérettségi vizsgával kapcsolatos információkat.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Beta
Többi hír