Ugrás a tartalomra

Oktatás, kutatás, projektmegvalósítás

Regionális startup-kutatóközpont létesül Szabadkán

Lapunk hasábjain hírt adtunk arról, hogy Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter támogatási szerződést írt alá Szabadka, Pirot és Kruševac polgármesterével. Ennek köszönhetően az említett településeken regionális startupközpontok létesülnek. A köztársasági kormány összesen 250 millió dinárt fordított a projektumokra, amelyek lehetőséget biztosítanak a fiatal fejlesztőknek, kezdő vállalkozóknak, hogy a legkorszerűbb feltételek között dolgozzanak. A Szabadkán létesülő regionális innovációs startup-kutatóközpontról Újhelyi Ákos, a városi tanács gazdasági kérdésekkel megbízott tagja nyilatkozott lapunknak.

– A szabadkai Közgazdasági Kar és Szabadka Város önkormányzata közösen pályázott egy startupközpont kialakítására. A projektum megvalósítására 40 millió dináros támogatást nyertünk. 20 millió dinárt épületfelújításra fordítunk, 14 milliót informatikai berendezések beszerzésére, és hatmilliót programok szervezésére. Ezen projektum célja, hogy hidat képezzen az egyetem és a vállalatok között, ezáltal elősegítve az egyetemen keletkezett kutatási eredmények vállalati hasznosulását, hogy létrejöjjön az oktatás, a kutatás és a projektmegvalósítás hármas egysége. Nagyon fontos számunkra, hogy tudásalapú vállalkozások jöjjenek létre Szabadkán, és ezen kutatóközpont keretein belül szeretnénk a feltételrendszert biztosítani, hogy ez a tudástranszfer létrejöjjön, és az egyetemen létrejött innovációt be tudjuk csatornázni a vállalkozásokba. Fontos számunkra továbbá, hogy a fiatal szabadkai értelmiséget itt tartsuk, és hogy biztosítani tudjuk a szakember-utánpótlást – fogalmazott Újhelyi.

A tanácsostól azt is megtudtuk, hogy a startupközpont az egykori Közgazdasági Intézet épületében alakul majd ki, a Közgazdasági Kar közvetlen közelében. A központon belül többek között konferenciatermeket hoznak létre, amelyek biztosítják a megfelelő infrastrukturális hátteret a szakmai rendezvényeknek. A startupközpontban különböző képzésekre is sor kerül, amelyek esetében elsősorban a fiatal vállalkozók figyelmére tartanak igényt.

A cégek pályázatok útján kerülhetnek be a startupközpontba.

Elsősorban információs technológiával foglalkozó cégek jelentkezésére számítanak.

– A jövőben a központ működési területét bővíteni szeretnénk, hogy más egyetemi karok, főiskolák is részt vegyenek a munkában – mondta Újhelyi Ákos, aki azt is elmondta, hogy a központot a projektum lejárta után is fenn szeretnék tartani, akár újabb pályázatok segítségével, akár az önkormányzat anyagi támogatásával.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír