Ugrás a tartalomra

Nyelvi kérdések az európai oktatási rendszerekben című konferencia Brüsszelben

Március 7-én az Európai Parlamentben került sor az “Anyanyelv kontra államnyelv?

Nyelvi kérdések az európai oktatási rendszerekben” című konferenciára Bocskor Andrea, Csáky Pál, Deli Andor és Sógor Csaba néppárti képviselők szervezésében.

Vicsek Annamária,a szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára bemutatta a Szerbiában érvényben lévő törvényi keretet,amely lehetővé teszi a kisebbségi tannyelvű oktatást. Számadatokkal érzékeltette a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatásának,illetve anyanyelvápolásának jelenlegi helyzetét, majd kiemelte azokat a feladatokat a 23-as tárgyalási fejezethez kapcsolódó kisebbségi cselekvési tervből, amelyekre az elkövetkező időszakban külön figyelmet kell szentelnie Szerbia Kormányának, hogy a kisebbségi tannyelvű oktatás maradéktalanul megvalósulhasson, minősége pedig javulhasson.

A konferenciát megelőzően államtitkár asszonynak lehetősége adódott találkozni Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság Oktatásért, Kultúráért és Ifjúságért felelős biztosával.

Vázolta a biztosnak a szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium törekvéseit és azokon a területeken ellátott tevékenységét, amelyeket allamtitkarkent végez és főként az óvodai neveléssel és oktatással, valamint az inkluzív oktatásban tervezett reformokkal kapcsolatosak.

Biztos úr e aziránti szándékát fejezte ki, hogy egy mielőbbi belgrádi látogatás alkalmával elmélyítsék a megkezdett munkakapcsolatot.

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto