Ugrás a tartalomra

„Nem lesz görög forgatókönyv”

A kormány szerint csökkentés helyett a nyugdíjak növelésének üteméről kell megállapodni

Az országban uralkodó nehéz gazdasági és szociális helyzetről vitáztak csütörtökön a parlamentben. A vitanapot az ellenzéki Demokrata Párt követelte. A kormánytagok közül az ülésen nem volt jelen Verica Kalanović és Jovan Krkobabić.

Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter arról beszélt, hogy nem fogja megengedni a görög forgatókönyvet, mint ahogy a szociális juttatások csökkentéséről se lehet szó.

„A görög forgatókönyv azért következett be, mert a görög vezetőség hazudott a népnek arról, hogy mekkora a hiány, a partnereim és én azonban nem fogjuk engedni, hogy ez történjen Szerbiában is” – mondta.

Reményei szerint a kormányon belül, valamint az ellenzékkel, a vállalkozókkal és a szakszervezetekkel is sikerül konszenzusra jutni a gazdasági válság kezelését célzó intézkedésekkel és a takarékoskodással kapcsolatban.

Mint mondta, nem csökkennek a nyugdíjak, de megvitatják majd, hogy milyen intenzitással növekedhetnek. Emlékeztetett rá, hogy a korábbi megállapodás szerint októberben fél százalékkal növekedniük kellett volna, de a Költségvetési Tanács ajánlása miatt megvitatják majd, hogy esetleg lassabb legyen ez a növekedés. Ahogy fogalmazott, ez a társadalomban és a költségvetésben uralkodó állapotok függvénye lesz.

Mint elmondta, a kormány a közszférában dolgozók számának racionalizációját tervezi, beleértve az állami vállalatokat is.

Értékelése szerint az EU júniusi döntése a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről mindenképpen javulást hoz, de mindenekelőtt belső reformokra van szükség.

Nem fagyasztják be a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat, mondta el felszólalásában Ivica Dačić kormányfő, kiemelve, hogy kormánya megalakulása óta azért száll síkra, hogy a válság terhe alól a legszegényebbek mentesüljenek. Ezért szerinte nem az a kérdés, hogy befagyasztják-e a juttatásokat, hanem, hogy azok milyen ütemben fognak növekedni.

Borislav Stefanovićnak, a DP frakcióvezetőjének kérdésére válaszolva elmondta, nem azért van ma itt, hogy arról vitázzon, mikor volt rosszabb, de szerinte tény, hogy a legnagyobb költségvetési hiány Mirko Cvetković idején volt, mégpedig azért, mert a választások előtt minél jobb eredményt kellett felmutatni. A kormányfő azon véleményének adott hangot, hogy politikai és nem gazdasági jellegű a vita.

A gazdasági világválságról szólva Dačić azt mondta, el kell dönteni, merre halad Szerbia. Szerinte nem takarékoskodásra van szükség, hanem fejlesztési jellegű beruházásokra.

Dačić kiemelte, hogy minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy soha nem volt ekkora a polgárok kormányba vetett bizalma, mint most, ami azt jelenti, hogy komolyak az elvárások iránta.

Borislav Stefanović azt mondta, hogy a közpénzügyek felelőtlen és szakszerűtlen kezelése az országot a csőd szélére sodorta, ezért 2012 szeptembere óta a bérek és nyugdíjak be vannak fagyasztva.

– A bérek és nyugdíjak csökkennek, mert nincs miből kifizetni őket – fogalmazott, hozzátéve, hogy hosszú távú stratégia és kedvező üzleti légkör nélkül nem fogunk jobban élni. Mint mondta, a költségvetési hiány 78 milliárd dinár, ami kétszer több, mint amit előirányoztak, ugyanakkor a bevételek a hozzá nem értés és a hibás reformok miatt csökkentek. Azt üzente, hogy a DP mint ellenzéki párt nem fog tétlenül ülni és nézni, hogy az ország tönkremegy.

Goran Knežević mezőgazdasági miniszter arról beszélt, hogy 2014 végére Szerbiának új csatornahálózata lesz 24 ezer hektáron, amit az Egyesült Arab Emírségek fejlesztési alapjától kapott pénzből építenek ki.

– Június végéig várhatóan aláírjuk a szerződést ezzel az alappal, amely 400 millió dollárt fektet be a szerb mezőgazdaságba. Ennek felét a meglévő csatornahálózat felújítására és új kiépítésére fordítjuk – mondta a vita során. A fennmaradó összeget kedvező hitelek formájában juttatják el a gazdáknak. – A csatornahálózat kiépítése előjogot évez és a tárca egyik stratégiai célkitűzése, ugyanis az előrejelzések szerint az elkövetkező öt-hat év olyan száraz lesz, mint a tavalyi – fogalmazott.

Az ülés során vita alakult ki Ivica Dačić és Borislav Stefanović között. A DP frakcióvezetője elmondta, a költségvetési hiány 78 millió dinár, a külföldi beruházások értéke mindössze 100 millió euró, a közvállalatok a pártok irányítása alatt vannak, a bérek és nyugdíjak csökkennek, és szerinte nem is az a kérdés, hogy azokat befagyasztják-e, hanem hogyan lehet megállítani azok csökkenését.

Dačić feltette a kérdést, az előző kormány, amelyben a DP volt a legerősebb párt, miért nem volt hajlandó ezeket az intézkedéseket végrehajtani.

Dinkić bejelentette, javasolni fogja az állami adminisztrációban a bérek 10 százalékos csökkentését, ami akkora megtakarításokat hoz majd, amennyi a belgrádi városi közlekedési vállalat veszteségeinek egyötöde. Hozzátette, nem csökkentik az egészségügyben, az oktatásügyben, a hadseregben és a rendőrségnél a béreket, mint ahogy a nyugdíjak sem csökkennek.

A Demokrata Párt képviselői az ülést követően elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért nem volt lehetőségük elmondani, mit gondolnak az országban uralkodó gazdasági helyzetről, és azzal vádolták a kormányt, hogy az visszaélt az üléssel. Mint mondták, csak a frakcióvezetőjüknek volt lehetősége felszólalni.

Szerző (Forrás)
bajk, Magyar Szó