Ugrás a tartalomra

Nem kerülnek hátrányos helyzetbe a magyarul tesztelők

Eltérőek voltak a magyar, a horvát és a szerb feladatok a matematika záróvizsgán, de mivel azonos nehézségű feladatokról van szó, várhatóan nem adódik ebből gond

Azonos nehézségűek voltak az eltérő feladatok és a javítókulcs is megérkezett a nemzetiségi tesztek eltérő feladataihoz, tehát várhatóan nem lesz probléma abból, hogy a matematika záróvizsgán a magyar, a horvát és a szerb nyelvű tesztek különböztek, egészen pontosan a 20 feladatból 9 nem egyezett meg a szerb nyelvű tesztek feladataival. Amint felfedezték az eltéréseket, az iskolák értesítették a minisztériumot.

Ahogyan azt Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási bizottságának elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, azt volt lényeges kideríteni, hogy az eltérő tesztek egyforma nehézségűek voltak-e, és hogy az eltérő feladatokhoz megérkezik-e a javítókulcs. Az iskolák visszajelzései szerint, ahol a tanárok ellenőrizték az egymástól különböző feladatok nehézségét, az egymástól különböző feladatok azonos nehézségi szintűek. Az MNT a tesztek fordítójával is beszélt, aki elmondta, mivel egyentesztekről van szó, a megoldások ugyan különbözőek, de a feladatok nehézsége azonos. Délután 3 órára már a javítókulcs is megérkezett, így a magyar és horvát nyelven tesztelőknek sem előnye, sem hátránya nem származhat a különbözőségből.

Egyes iskolákban arról is hallani, hogy a szerb anyanyelvi teszttel is gond van, ugyanis sajtóértesülések szerint egy záróvizsgázó diáknál megtalálták az összes kérdés megoldását, és egyes belgrádi iskolákban a diákok jóval jobb, akár tíz ponttal is nagyobb eredményt értek el, mint a májusi próbatesztelésen, a kifejezetten rossz eredményeket felmutató diákok közül is többen magas pontszámot szereztek. Így miközben Žarko Obradović oktatási miniszter továbbra is azt hangsúlyozza, hogy nincsenek bizonyítékok arra, hogy a szerb nyelvű anyanyelvi tesztek is kiszivárogtak, a szülők egy része azt kéri, hogy ismételjék meg a záróvizsgát, hogy a gyerekek tisztességes rangsorolással kerülhessenek a ranglistára. Az újvidéki záróvizsgázók szülei a kiszivárogtatásra, az egymástól eltérő tesztekre hivatkozva azt kérik, hogy ezeket az eredményeket ne vegyék figyelembe, hanem a diákokat a tanulmányi átlageredményük szerint rangsorolják. Szerintük az országnak komolyságot, hitelességet és felelősséget kell mutatnia és megsemmisíteni a teszteredményeket.

Szerző (Forrás)
Tápai Renáta, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen