Ugrás a tartalomra

Nagy beruházások Topolyán

Fókuszban az infrastruktúra és a kommunális fejlesztések

Az elmúlt héten több beruházásról is beszámoltunk Topolya területén, különféle forrásból származó eszközökből, így beszélhetünk olyan befektetésekről, amelyeket a helyi önkormányzat saját eszközökből finanszíroz, és olyanokról is, amelyek a tartományi titkárságok vagy valamely minisztérium által kiírt pályázatokon való sikeres részvétel eredményei.

Kislinder Gábor, Topolya polgármestere a közelmúltban több építési helyszínt meglátogatott, köztük a Szőlő elnevezésű részben és az ipari zónában lévő beruházásokat.

A Szőlő a város északi részén található, és számos kertet, gyümölcsöst foglal magába, ugyanakkor lehetőség van arra, hogy a jövőben akár építkezések is folyjanak itt, de a mezőgazdasági fejlesztések szempontjából is értékes ez a terület.

Éppen ezért bír nagy jelentőséggel az a beruházás, aminek köszönhetően utak aszfaltozásával a terület infrastruktúráját igyekeztek fejleszteni. A munkálatokat két fázisban végezték el, az elsőben a Szabadkai úttal kötötték össze a területet, így a híd és a kutak könnyen megközelíthetőekké váltak, a másodikban pedig újabb szakasz vált elérhetővé.

A beruházást a községi költségvetés mezőgazdasági céleszközeiből finanszírozták, értéke 16 millió dinár. A munkálatok közelmúltban befejezett második szakaszában 1400 méter út kapott aszfaltburkolatot, így az első fázissal együtt körülbelül 2 kilométer hosszú útszakaszról beszélhetünk. A munkálatok kivitelezője a temerini Lukač putevi cég volt.

A topolyai ipari park 25 hektárnyi területet foglal magába. Magában a parkban jelenleg csupán két cég üzemel, a határain kívül azonban több üzem is működik a közelben. Az ipari park területének fejlesztése már korábban elkezdődött az utak aszfaltozásával és egy fontos kerülőút kiépítésével, most pedig a terület szennyvízelvezető és vízvezeték-hálózatának a kialakítása zajlik. A munkálatok kivitelezője a helybeli Komgrad kommunális közvállalat, értéke pedig megközelítőleg 40 millió dinár.

– Az idei évre vonatkozó tervek hamarosan teljesülnek, mert elsősorban a tavalyról áthozott munkálatokról van szó. A szennyvízelvezető hálózat három kilométer hosszú, ennek értéke 28 millió dinár, a vízvezeték hossza 2,3 km, ennek az értéke 11 millió dinár körül alakul.

A ma látottak alapján a munkálatok a meghatározott ütemben folynak, és minden jel arra utal, hogy idejében befejeződnek, úgy gondolom, hogy néhány héten belül – nyilatkozta a médiának Kislinder Gábor, aki azt is elárulta, hogy jelenleg négy befektető is érdeklődik az ipari park nyújtotta lehetőségek iránt.

Közülük ketten topolyaiak, ami mindenféleképpen pozitívum, hisz ez megkönnyíti a dolgok kezelését, és ezek a befektetők jobban ismerik a helyi viszonyokat, ugyanakkor két külföldi beruházóra is számíthatunk.

Ami az érdeklődők profilját illeti, el lehet mondani, hogy egy tejüzem ígérkezik a legbiztosabb invesztíciónak, de egy mezőgazdasági gépeket forgalmazó, szervizelő központ, egy füstölő és egy elektronikus gépeket gyártó cég is érdekelt a parcellák megvételében, erről a helyi önkormányzat által kiírt pályázat alapján születik majd döntés.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír