Ugrás a tartalomra

Munkahelymegtartás — családi gazdaságok támogatása

Az ünnepek előtt három helyszínen tartott ismertetőt a 2016. év elején kiírandó gazdaságfejlesztési támogatások első köréről a Vajdasági Magyar Szövetség. A Szabadkai Magyar Rádió vendége volt Fejsztámer Róbert, a Stratégia, a Cselekvési Akcióterv és a pályázati feltételek kidolgozásában is részt vállaló gazdasági szakember.

• Magyarcsernyén, Óbecsén és Szabadkán tájékoztatták a vállalkozókat az anyaországi támogatásból megvalósuló pályázati lehetőségekről. Mi hangzott el az ismertetőkön? Mik voltak a legfontosabb kérdések, amelyeket az itteni vállalkozók feltettek önöknek?

— Nagyon sikeresnek mondhatóak ezek az ismertetők. Egyrészt azért, mert valóban sok kérdés merült fel a vállalkozók részéről, ami reményeink szerint azt jelenti, hogy valóban érdekli őket ez a téma. Másfelől ez azt is világossá tette számunkra, hogy nagyon sok még a rejtett kérdés, melyre talán még mi sem gondoltunk, akár a pályázati forma, akár a tartalom vagy éppen a pénzösszeghatárok tekintetében. A legtöbb kérdés arra vonatkozott, hogy mikor lesz kiírva a pályázat, milyen dokumentáció kell majd hozzá, milyen keretek között lehet majd pályázni: mekkora lesz a legkisebb és a legnagyobb összeg, de legfőképp, hogy mi lesz az a téma, amely alapján a vállalkozók és a gazdák beadhatják a pályázataikat. Esetenként talán kevésnek is bizonyultak a két-két és fél órás tájékoztató előadások, másrészt számunkra is nagyon hasznosak voltak, mivel olyan kérdések is felmerültek, amelyeket nehéz előrelátni, amikor valaki egy asztalnál összerak egy ilyen bonyolult projektumot vagy programot.

• Az év elején bizonyára a vállalkozók is összeírják a listájukat, hogy mi az, amit el szeretnének érni 2016-ban. Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, hogy 20 milliárdot vissza nem térítendő támogatások formájában osztanak szét, 30 milliárd forint összegben pedig kedvezményes banki hitelprogram keretében lesz majd kiosztva a pénz. Kik pályázhatnak majd?

— Úgy gondolom, hogy majdnem mindenki pályázhat, aki gazdasági tevékenységgel foglalkozik: legyen az mikro-, kis-, közepes, nagyvállalkozó vagy akár mezőgazdasági termelő. Mindenki meg fogja találni a helyét ezekben a pályázati kiírásokban. Az már egy más kérdés, hogy hogyan fogunk nekikezdeni a pályázatok levezetésének, hiszen most, az év első felében direkt megcélozni főleg a mikro- és a kisvállalkozásokat szeretnénk, valamint a mezőgazdasági termelőket, tehát a családi gazdaságokat. Az első fordulóban egy kiindulópontot kerestünk, ahol a kisebb összegek — melyeken értsünk 5-15 000 eurót — vissza nem térítendő támogatások keretében lesznek kiosztva, itt azokra a vállalkozásokra, mezőgazdasági, családi termelőkre gondoltunk, amelyek/akik két, három, négy, legfeljebb öt embert foglalkoztatnak. Azért nem nyitottuk szélesebbre a kört, mert — mint már az előbb szóba került — a 30 milliárd forintos kölcsönrészt kell majd úgy összekombinálni a vissza nem térítendővel, hogy a közepes és a nagyvállalkozóknak megcélzott nagy támogatást a következő körben hirdessük meg, mivel ez még kidolgozás alatt áll, erről egyelőre nem érdemes túl sokat beszélni, mivel nem tudunk még pontos paramétereket mondani. Ez természetesen nem azért van így, mert mi, vajdasági magyarokként nem tudjuk, hogy mire van szükségünk, mit kellene támogatni, hanem azért beszélünk még mindig feltételes módban, mert minden egyes kidolgozott ötletet, elképzelést a magyar kormánynak kell jóváhagynia, hiszen ez az 50 milliárd forintos támogatás a magyarországi adófizetők pénzéből kerül majd felhasználásra Vajdaság területén. Az általunk kidolgozott pályázati irányvonalakat, paramétereket, pontozási és elbírálási rendszert a pénzosztó hagyja jóvá, magyarán, aki adja a pénzt, az határozza meg a szabályokat is a legvégén. A tájékoztatók során egyelőre tíz irányvonal hangzott el: ezekből öt vonatkozik közvetlenül a mezőgazdáságra, és öt a vállalkozói részre meg a turizmusra, illetve a családtámogatásra.

• Vannak olyanok, akik attól tartanak, hogy nem elég felkészültek a pályázati pénzek lehívásához, olykor az is elrettenti a gazdákat, vállalkozókat, hogy nagyon sok lesz az adminisztráció a pályázat kapcsán. Mekkora kihívás lesz ez majd a mezőgazdasági termelőknek és a többi pályázónak?

— A kis összegű támogatásokat úgy képzeltük el, hogy egy nagyon leegyszerűsített pályázaton szeretnénk őket meghirdetni, amin azt értem, hogy nem kell 20-30 oldalas üzleti tervet mellékelni. Olyan pályázati formanyomtatványt, mellékleteket és alapdokumentumokat kérünk majd be a termelőktől vagy a mikro- és a kisvállalkozóktól, amelyeket 80 százalékban ők maguk, akár a könyvelőjükkel együtt már ki tudnak tölteni. Segítségükre lesz még a térségi irodahálózat-rendszer is. Kezdetben nyolc irodát szeretnénk nyitni Vajdaság különféle településein, hogy ne legyenek hátrányos helyzetben lévő vállalkozók, olyanok, akiknek sok-sok kilométert kellene utazniuk csak azért, hogy információhoz vagy szakmai segítséghez jussanak. Az irodákban szakmunkatársak dolgoznak majd, elsősorban az ő feladatuk lesz, hogy minél több sikeres pályázathoz hozzásegítsék az érdeklődőket. Az itt dolgozók szakvéleményt mondanak a pályázatokról, de semmiképpen sem az ötletről magáról, ezt nagyon fontos szétválasztani. Hangsúlyozom: nem az iroda munkatársai fogják megmondani a vállalkozóknak vagy a gazdáknak, hogy mire pályázzanak, ezt maguknak kell eldönteniük. Amikor otthon megszületett az ötlet, mi segítünk formába önteni, hogy minél nagyobb eséllyel induljanak a nyertes pályázás felé.

• Mik lesznek a prioritások?

— Az első pályázati kiírásban természetesen benne vannak az új, az úgynevezett startup vállalkozások és azok is, amelyek már hosszú évek óta működnek. Az első körös pályázati kiírásnál, mely vissza nem térítendő pályázati kiírás lesz, ügyeltünk rá, hogy a kezdőket is segítsük, illetve azokat is, akiknek már működő vállalkozásuk van. A munkahelyteremtés a program fő prioritása. A teljes magyarországi gazdaságélénkítő csomagnak az az elsődleges célja, hogy minél többen megtalálják a boldogulásukat itt, Vajdaságban. Az első körben azonban nem az új munkahelyteremtés lesz a prioritás, hanem a munkahelyek megtartása és a gazdasági társaságok, családi gazdaságok megtartása a falun, a kisközösségben. Most azokat szeretnénk megerősíteni, akik kicsik, akiknek arra van szükségük, hogy összefogjanak, hogy találjanak egy teljes gazdasági láncot az ő termelési folyamatukban, ne legyenek annyira kiszolgáltatva a piacnak, hanem fogjanak össze, termeljék meg, dolgozzák fel az árut, és ők juttassák ki a piacra, ők szabják meg az árat, ők arassák le a profitot. Ezután erre az egészre ráépíthetnek egy jelentősebb támogatási rendszert, s ekkor már alapfeltétel lesz az új munkahelyek teremtése, hiszen a kölcsönnel kiegészített programban már több százezer eurós támogatásokról beszélünk.

• A vissza nem térítendő támogatások esetében logikusan felvetődik a kérdés, hogy milyen kockázata van a pályázatnak, mire kötelezik a pályázatot benyújtó vállalkozásokat, mezőgazdasági termelőket, hogyan számolnak el ezekkel az összegekkel. Mi lesz ezzel a pénzzel?

— Az első negyedévben megpályázható 9 + 1 támogatási témakör közül többször kiemeltünk olyan példákat, mint az öntözőrendszer, fóliasátor, gyümölcsösök telepítése, tenyészállatok beszerzése, startup vállalkozás indítása, turisztikai tartalmak fejlesztése, a cégen belüli informatikai vagy innovációs tartalmak fejlesztése, valamint van egy nem gazdasági terület is: a falusi élet megtartásaként a falun lévő házvásárlási támogatás. Így áll össze ez a tíz irányvonal. Ha egyet kiragadunk belőle, például az eszközvásárlást — új vagy használt eszköz is lehet —, akkor az a lényeg, hogy legális legyen a beszerzés. Ennél a példánál maradva garancia lesz, hogy nem lehet az eszközt eladni meghatározott időn belül, illetve arra kell használni, amire a vállalkozó vagy a mezőgazdasági termelő megvette, tehát nem lehet kiadni, bérbe adni, másoknak odaadni. Minden egyes támogatáshoz önrész is szükséges, tehát mindenféleképpen kockázatot kell vállalnia annak is, aki beadja a pályázatot.

• Egyszerűen tehát úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a vajdasági gazdák és vállalkozók kapnak most egy jelentős pénzügyi injekciót, és tőlük függ, hogy mennyire hatékonyan tudnak majd élni vele.

— Így van. Reméljük, hogy minél többen élnek majd a lehetőséggel, és további sikereket érnek el a vállalkozásukkal.

 

 

Szerző (Forrás)
Basity Gréta (Fotó: Hét Nap)
Többi hír