Ugrás a tartalomra

Most igazán nincs vesztegetni való időnk

Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét a tartományi és a köztársasági kormánykoalíció helyzetéről, az ország gazdasági kilátásairól és a közelgő tisztújító közgyűlésről kérdeztük.

* A tartományi kormánykoalíciót alkotó pártok folyamatosan egyeztetnek Vajdaság jövőjéről, illetve a kormány összetételéről. Az elmúlt időszak túl sok nézetkülönbséget hozott minden párt számára, néha úgy tűnt, mintha a folyamatos széthúzás tartaná össze a koalíciót. Ön a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnökeként a közelmúltban három kerekasztal-tárgyaláson is részt vett. Miben sikerült közös nevezőre jutniuk a részt vevő feleknek, és melyek azok a kérdések, amelyekben továbbra sincs kompromisszum?

— Eléggé nehéz teljes mértékben átlátni, egyértelmű mondatok formájában, egyfajta korleletként megfogalmazni a mögöttünk álló tárgyalássorozatot. A koalíciós pártok közötti viszonyt mindenképpen a politikai helyezkedés, illetve helykeresés részeként kell értelmezni. Az elmúlt hónapokban egyfajta kiszorítósdinak váltunk a szenvedő alanyaivá, továbbá egy olyan partnerrendszernek voltunk a részesei, amely elég nehézkes módon szerveződött meg, illetve működött, elsősorban a Demokrata Párt részéről. Ez a viszonyrendszer valójában az egymásnak ugratás módján funkcionált. Az is kiderült, hogy a koalíciós partnerek nem mindig játszottak nyílt lapokkal. A VMSZ és a Szociáldemokrata Liga közötti mesterséges konfliktusteremtés nagymértékben megnehezítette a koalíciós viszonyrendszert. Ráadásul az elmúlt években a demokraták is számos esetben cinkelt kártyákat használtak. Ettől függetlenül és mindezt figyelembe véve mi megpróbáltuk a tárgyalások során elsimítani a létező nézetkülönbségeket, illetve továbblépni rajtuk. A konfliktusforrásokat próbáltuk megbeszélni, és úgy gondolom, sikerült konszolidálni a viszonyokat. Természetesen továbbra sem értünk mindenben egyet, de az egyeztetéseket a közeljövőben is folytatjuk. Fontos kiemelnem, hogy sikerült megőriznünk a pozícióinkat, továbbra is a többség részesei vagyunk, és reményeim szerint a továbbiakban is sikeresen tudjuk működtetni a tartományi intézményrendszert. A kormány és a parlament munkája ugyanis nem állhat le, azt mindenképpen folytatni kell.

* Köztársasági szinten a tartományitól egészen eltérő helyzetet tapasztalhatunk. Úgy tűnik, hogy ott olajozottabban működik a kormánykoalíció a pártok között. Ennek tükrében hogyan értékeli az elmúlt hónapokat, illetve a kormány egy esztendejét?

— Három szempontból fogalmazhatom meg az egyéves időszakot. Egyrészt az elmúlt év tapasztalatai igazolták: jó volt a döntésünk, hogy a parlamenti többség részesei kívántunk lenni. Mégpedig azért volt ez jó döntés, mert a kormányzati asztalnál ülve kell érdeket érvényesíteni abban a Szerbia egészét átfogó átalakítási folyamatban, amelynek részvevői vagyunk. Másrészt az elmúlt esztendő azt is bizonyította, hogy ha ellenzékben maradunk, akkor nemcsak politikailag, hanem bizonyos értelemben közösségileg is a partvonal mellé kerültünk volna. Ha nem lépünk koalícióba, akkor a politikai átalakítás negatív következményei jóval nagyobb erővel tépázzák meg a közösségünket. Ezeket a következményeket nem tudom kilogrammban, centiméterben vagy méterben kifejezni, de az életszerű tapasztalataim erről szólnak. Például egészen biztosan kijelenthetem, hogy a médiatörvény-csomagban nem tudtuk volna elérni azokat a törvénymódosításokat, amelyek az elektronikus média magánosítását érintő garanciák beépítésére vonatkoznak. Ha nem vagyunk részei a parlamenti többségnek, akkor biztos, hogy nem lett volna kormányrendelet a kollektív bűnösség elvének hatályon kívül helyezésére. Biztos vagyok benne, hogy november elején a miniszterelnök nem jött volna el Szabadkára koszorúzni. Ezenkívül máshogy alakultak volna a határon átnyúló együttműködések ügyei. Harmadrészt fontosnak tartom kiemelni, hogy egy nagyon korrekt, tisztességes, nyitott partneri együttműködés volt tapasztalható az elmúlt esztendőben a VMSZ és a haladók közt — noha a két párt között nagyságrendbeli különbségek vannak. A közös munka egyébként nem mindig a legmagasabb, hanem az operatív szinteken bonyolódik. Mi, a magunk szerény eszközeivel, továbbra is ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy Szerbia élhetőbb és jobb országgá váljon.

* A kormány rendkívüli népszerűségének némileg ellentmond az ország jelenlegi gazdasági állapota. Pontosabban fogalmazva, mit ér a nagy népszerűség, ha az emberek alacsony életszínvonalon élnek? Kétségtelen, hogy a kilencvenes évek eleje óta talán a jelenlegi helyzet a legnehezebb. Az elvándorlás intenzív, és egyelőre nyoma sincs gazdasági fellendülésnek. A VMSZ a szerb és a magyar kormánnyal karöltve megpróbált gazdaságélénkítő programot kidolgozni. Meddig sikerült eljutni, továbbá mit tudhatunk ezekről az elképzelésekről?

— A kérdéssel és az értékeléssel teljes mértékben egyetértek, annál is inkább, mert magam is sokszor beszéltem az elmúlt időszakban erről, azaz az ország gazdasági helyzetéről. Ha van valami, amivel biztosan nem vagyunk megelégedve, akkor az pontosan a gazdasági helyzet. Sajnos nincs nálunk a bölcsek köve, azt viszont kijelenthetem, hogy a kialakult állapotért nem kizárólag a jelenlegi kormány a felelős. Az ország egy hosszú folyamat után jutott ide. A kormánynak számtalan elmaradt intézkedést kell pótolnia. A felelősség tehát nem csak a miénk. Természetesen tudom, hogy mindez nem vigasz. Azt is tudom, hogy sokan a magyar útlevél birtokában megpróbálnak máshol szerencsét próbálni. Nagyon remélem, hogy hamarosan megváltozik a helyzet, és érdemes lesz itthon maradni, illetve visszatérni. Addig is látni kell, hogy Szerbia rendkívül kiszolgáltatott helyzetben van. Az ország ugyanis jelenleg nem tudja önerőből fenntartani magát. A Nemzetközi Valutaalappal megkötött hitelmegállapodások pedig szigorú feltételeket szabnak a kormány számára, melynek mozgástere rendkívül be van határolva. Gazdasági szempontból Szerbiának korlátolt szuverenitása van. Egy kisebbségi párt vagy egy nemzeti közösség azonban nem tudja megváltoztatni egy egész ország perspektíváját. Mi a többi közt azért vagyunk a kormánykoalíció része, hogy a magunk eszközeivel hozzájáruljunk az ország gazdasági helyzetének feljavításához. Nagyon remélem, hogy az általunk kezdeményezett térség- és gazdaságfejlesztési programok hamarosan elindulnak, és lehetőséget nyújtanak a turizmussal, a mezőgazdasággal, illetve a gazdasággal foglalkozó vállalkozók számára.

* A Vajdasági Magyar Szövetség hamarosan tisztújító közgyűlést tart. Mi az, amit előre tudhatunk?

— Mivel a VMSZ elnökének, illetve a párt tanácsának és elnökségének hamarosan lejár a négyéves mandátuma, úgy döntöttünk, hogy április végén tisztújító közgyűlést tartunk Magyarcsernyén. Azért ezt a helyszínt választottuk, mert így szeretnénk hangsúlyozni, illetve elismerni a magyarcsernyei szervezetünk és az ottani magyar közösség munkáját. A település ugyanis nagyon szép eredményeket tudott felmutatni a mögöttünk álló nehéz időkben. A tervezett közgyűléssel kapcsolatban kiemelném, hogy valószínűleg megváltoztatjuk a szervezetünk alapszabályzatát, annak érdekében, hogy a jövőben még hatékonyabban tudjunk működni. Ami a személyi változásokat illeti, a jelöltállítási folyamat már a vége felé tart. Egy ötventagú tanács fogja megválasztani a párt elnökét, és a tanács soraiból kerülnek majd ki az új elnökség tagjai. Én készen állok rá, hogy vállaljam az újbóli jelölést, habár az elmúlt nyolc év igencsak megterhelő időszak volt, melyben valójában egy nyugodt hónap sem volt. Választás választást követett, és ezernyi nehézséggel kellett szembenézni. Úgy érzem, hogy a párt számára jelenleg a folyamatosság az elsődleges, ebben a helyzetben más személy talán nehezen tudná felvenni az utazósebességet. Most igazán nincs vesztegetni való időnk.

 

Szerző (Forrás)
Talpai Lóránt, Hét Nap
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét