Ugrás a tartalomra

Megvédjük a kis létszámú tagozatokat

Nyilas Mihály: Nem tartom indokoltnak, hogy a tanügyben nagyobb létszámleépítés történjen

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárral az oktatásügyben tapasztalható nehézségekről, a pedagógussztrájkról, a kis létszámú magyar tagozatokról és a Karlócai Gimnázium körüli bonyodalmakról beszélgettünk.

 Múlt héten Srđan Verbić oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy kb. 10 ezer ember munkaerő-feleslegnek bizonyul az oktatásügyben, és nincs lehetőség ezeknek az embereknek az átcsoportosítására sem. A Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság vezetőjeként hogyan látja ezt a kérdést?

– A miniszter szerintem elvetette a sulykot, mivel a tízezres szám igencsak túlméretezettnek tűnik. Szerbia tavaly hitelt kért a Nemzetközi Valutaalaptól. Az IMF nyomására a kormány megszorító intézkedéseket fogadott el, ami alapján hat és fél százalékkal kell csökkenteni a közszférában dolgozók létszámát a 2013. decemberi helyzethez viszonyítva. A tízezres szám jóval nagyobb ennél, hiszen Szerbia általános iskoláiban és középiskoláiban valamivel több, mint 100 000 alkalmazott dolgozik. Ezek háromnegyede pedagógus, egynegyede pedig adminisztratív és egyéb kísérőszemélyzet.

 Nem tartom indokoltnak, hogy a tanügyben nagyobb létszámleépítés történjen, mint a közszféra más területein. Ami a vajdasági oktatást illeti, itt egészen más az oktatási hálózat állapota, mint az ország többi részén. A kimutatások szerint például Dél-Szerbiában több mint 130 olyan általános iskola van, amelyben mindössze egy diák tanul. A vajdasági hálózat ennél sokkal racionálisabb, ésszerűbb. Ezt figyelembe kell venni, tehát a leépítésnek, ha lesz ilyen, kevésbé kell érintenie a Vajdaságot. Még inkább érvényes ez a vajdasági magyar oktatásra, ahol, különösen a szórványban, a magyar pedagógusokból nem hogy felesleg, hanem hiány van.

Mit tud tenni a titkárság, hogy a nemzeti kisebbségek tagozatai, köztük a kis létszámú magyar osztályok léte ne kerüljön veszélybe a tervezett racionalizáció miatt?

– Továbbra is kiállunk amellett, hogy a kis létszámú magyar osztályok megmaradjanak. Ha valamelyik általános iskola első osztályába kevesebb, mint 15 tanuló iratkozik be, titkárságunk jóváhagyhatja ilyen kis létszámú tagozatok megnyitását kisebbségi nyelveken, így magyar nyelven is. Ezzel hatni tudunk arra, hogy ne essenek a racionalizáció áldozatául kisebbségi osztályok. A tagozatok pénzeléséről a minisztérium dönt, amely a takarékosságra hivatkozva az elmúlt évek során többször igyekezet tagozatokat összevonni. Titkárságunk a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve folyamatosan odafigyel arra, hogy kizárólag pedagógiai szempontok alapján kerülhessen sor tagozatok összevonására, és itt ne a pénzügyi szempontok legyenek az elsődlegesek. A középiskolai oktatásban az MNT-vel egyeztetve és figyelembe véve a magyar diákok számát, az iskolák javaslatait és a gazdaság és egyáltalán a társadalom igényeit, titkárságunk középiskolánként meghatározza a nyitandó tagozatok számát és fajtáit. Idén (is) az így megállapított keret ütközik a minisztérium álláspontjával, amely tudomást nem véve a vajdasági sajátosságokról és a kisebbségi oktatás megőrzésének fontosságáról, a racionalizációra hivatkozva kevesebb tagozatot szeretne engedélyezni. Az egyeztetések folynak, remélem, hogy az idén is jobb belátásra bírjuk a minisztériumot. Ez ügyben az elmúlt években sokat tettek (lásd például tavaly a zentai Gimnázium magyar tagozatának esetét) a VMSZ köztársasági parlamenti képviselői. Folyamatosan egyeztetünk és közösen dolgozunk az ügyön, ezért gondolom azt, hogy a közös akciónk idén is eredményes lesz.

 A munkájukat elvesztett pedagógusoknak a tartomány tud-e segítséget nyújtani?

– A leépítések a közszféra egészét érintik, tehát olyan átfogó problémával nézünk szemben, aminek a kezelését országos szinten kell megoldani. Azok a pedagógusok és tanügyi alkalmazottak, akik elveszítik a munkájukat, végkielégítést kapnak a köztársasági költségvetésből. A közszférában egyelőre szinte lehetetlen lesz az elhelyezkedésük, tehát marad a magánszféra. Ami a titkárság tevékenységét illeti, mindenképpen követjük, hogyan zajlik le a racionalizáció és ahol szükséges, közbelépünk és mindent megteszünk, hogy a vajdasági, azon belül a kisebbségi és azon belül a magyar oktatást megőrizzük és erősítsük. A racionalizációt nem szabad úgy végrehajtani, hogy az az oktatás minőségének a kárára váljon. Meglátásom szerint sok esetben az iskolai adminisztráció lecsökkentésével és átszervezésével, egyes esetekben iskolák összevonásával, jóval több pénzt lehet megtakarítani, mint a tanárok, tanítók elbocsájtásával.

Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója (USPRS) és a Szerbiai Tanügyben Dolgozók Szakszervezete (SRPS) a sztrájkolók bérének csökkentése miatt munkabeszüntetéssel tiltakoztak hétfőn. A Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságnak mi az állásfoglalása az ügyben és miben látja a hosszan elhúzódó sztrájk megoldását?

– A teljes munkabeszüntetés törvényellenes, ettől remélem el fognak állni a sztrájkot még támogató szakszervezetek. Senkinek sem jó az, hogy a pedagógussztrájk elhúzódott és már hosszú hónapok óta tart. A hosszan tartó sztrájk a pedagógusoknak azért sem jó, mert a társadalom a sztrájk miatt egyre kevésbé megértő velük szemben, tehát tekintélyük, amelyet különben is jelentősen erősíteni kellene a társadalomban, még inkább gyengül. A helyzet egyre jobban éleződik és ennek a tanulók látják kárát. A már négy hónapja tartó sztrájk, ami alatt a tanórák csak 30 percesek voltak, illetve a mostani munkabeszüntetések által okozott kimaradás pótolhatatlan. A tanulók tudásában olyan hiányosságok keletkeztek, amit majd csak a következő években lehet némileg pótolni. Persze csak akkor, ha a kormány megállapodik a szakszervezetekkel és végre 45 perces lesz egy tanítási óra. Hogy erre mikor kerül sor, arra senki sem tud most még válaszolni, de a pedagógusok és a tanulók nevében is reméljük, hogy a következő tanévtől már normalizálódik a helyzet.

 Hana F. diáklányt decemberben kidobták a Karlócai Gimnáziumból, amiért a közösségi hálón bejegyzésekkel sértegette a tanárokat és az iskola vezetőségét. Slavica Šokić, a Karlócai Gimnázium igazgatója megszegte a szabályokat és az iskolaszék nem volt hajlandó elfogadni a titkárság rendeletét és leváltani az igazgatót. Ön hétfőn felmentette tisztségéből Slavica Šokićot. Hogyan látja a történteket, miért kellett így elfajulnia ennek az ügynek?

– Ez az ügy több mint három hónapja húzódik, és ez alatt az idő alatt a titkárság többször rámutatott arra, hogy a Hana F. kizárása nem a törvénnyel összhangban történt és próbált megoldást találni a kialakult helyzetre. Abban mindenki egyetért, hogy Hana F. vétséget követett el, amikor tanárairól gúnyolódó bejegyzéseket tett közzé az interneten, abban is egyetértünk, hogy ez nem maradhatott következmények nélkül. A gond az, hogy az iskola drákói szigorral sújtott le a diáklányra és nem vette figyelembe a törvény kitételét, miszerint egy tanuló kizárása előtt nevelői módszerekkel és tevékenységekkel meg kell kísérelni beilleszkedését az iskola közegébe, az elvárások szerinti magatartás elérésére kell törekedni. Az iskola reakciója eltúlzott volt és nem a nevelési célt szolgálta, holott ez egy olyan intézménytől, amely nevelési és nem csak oktatási feladatokat lát el, ez elvárható lett volna. Felügyelőségünk megállapította az említett szabálytalanságokat és elrendelte a meghozott döntés hatályon kívül helyezését. Miután a gimnázium ez alapján nem járt el, elrendeltük a diáklány visszahelyezését, ami meg is történt, de csupán egy hetet töltött még el ott, a szülők átíratták egy újvidéki gimnáziumba. Felügyelőségünk újabb ellenőrzést végzett el és megállapította, hogy számos mulasztás történt a diák visszavételét követően: hiányos és nem megfelelő volt a tanuló beilleszkedését célzó terv és a bizonyítványhoz kötődő dokumentációban is szabálytalanságokról győződtünk meg. Minden jel arra utal, hogy az iskola vezetősége célzatosan olyan helyzetet teremtett az iskolában, hogy a diáklányt rákényszerítsék, hogy önként elhagyja az intézményt. Így is lett. A tanuló már másik gimnáziumban folytatja a tanulmányait, ami a kialakult helyzetben valószínűleg a legjobb megoldás a számára, de az ügynek ezzel nem szabad, hogy vége legyen. Az intézmény felelős személyeinek, beleértve az igazgatót és az iskolaszéket, vállalniuk kell a felelősséget a szabálytalanságok és törvénytelenségek miatt. A tartomány összes iskolájának munkáját a tartomány és azon belül a titkárságunk végzi, amelynek ilyen és hasonló ügyekben meg kell tennie a megfelelő intézkedéseket a törvényesség védelmében. Senki sem helyezheti magát a törvény fölé. A Karlócai Gimnázium tekintélyes, nagy hagyományokkal rendelkező intézmény, és hogy ez így maradjon, a jövőben törvényesen és a pedagógia elveivel összhangban kell működnie.

Szerző (Forrás)
Vadócz Márk, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen