Ugrás a tartalomra

Megvan a miniszter jóváhagyása

Kis létszámú magyar nyelvű középiskolai szakok megnyitását engedélyezte a minisztérium

Az oktatási minisztérium még a tanévkezdés előtt zöld fényt adott több, 15 főnél kisebb magyar középiskolai osztály működéséhez.

Erre azt követően nyílt lehetőség, hogy a napokban befejeződtek a pót záróvizsgák azoknak, akik valamilyen ok miatt ezekre nem tudtak júniusban kimenni, és ezen diákok beiratkoztak a fennmaradt szabad férőhelyekre. Tehát ezzel lezárult a második beiratkozási kör is.

– Az oktatási miniszter ezt az időszakot jelölte meg véglegesnek a döntéshez, hogy mely kis létszámú középiskolai osztályokat hagyja jóvá – emelte ki Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára. Mint mondta, voltak olyan osztályok, amelyekbe a lehetségesnél kevesebb tanuló jelentkezett, de mindenki abban bízott, hogy még lesznek beiratkozók. Ugyanakkor egyes iskolák esetében voltak olyan diákok, akik ide szerettek volna másik iskolából átiratkozni, viszont ezekre a módosításokra, változtatásokra addig nem volt lehetőség, amíg a beiratkozás minden szakasza le nem zárult. Ám nagyon fontos az, hogy a most jóváhagyott szakok között olyanok is vannak, amelyek a vajdasági magyar oktatás szempontjából nagyon fontosak.

Mint Vicsek Annamáriától megtudtuk, a most jóváhagyott, 15 főnél kevesebb tanulóval megnyíló középiskolai szakok egyike a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában a gyógyszeripari technikus szak.

– Igaz, hogy ide az előző körben mindössze 7–8 tanuló iratkozott be, viszont másik szakokról szeretnének átiratkozni diákok, ezért harcoltunk, hogy mindenképp jóvá legyen hagyva ennek az osztálynak a beindítása, hiszen Vajdaságban magyar nyelven csak itt működik ilyen szak, és az iskola tanulóinak sikerei a hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken is megerősítettek abban, hogy ezért az iskoláért érdemes harcolni. Zentán az a szerb nyelvű gimnáziumi osztály, ahol mindössze 7-en iratkoztak be, sajnos nem kapott zöld fényt, viszont a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában a magyar tannyelvű kommercialista, azaz pénzforgalmi ügyintéző szak 14 diákkal megkapta a jóváhagyást. A jelzések szerint lesz diák, aki ide szeretne átiratkozni – hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta, mindenképp érdemes kiemelni Nagybecskereket, a Jovan Trajković Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola kereskedő szakát, amely esetében 5 diák számára jóváhagyta a miniszter az osztály megnyitását, hiszen szórványról van szó, és ez az egyetlen ilyen szak magyar nyelven egész Vajdaságban, ezért sikerült megszerezni a beleegyezést. Topolyán a Mezőgazdasági Középiskolában az élelmiszer-ipari technikus szak megnyitása is rendben van. Futakon a Mezőgazdasági Középiskolába sajnos csak 2 magyar tanuló jelentkezett, úgy látszik, inkább Topolyát és Szabadkát választották, így sajnos ez az osztály nem kapta meg a miniszter engedélyét. Zomborban a Veljko Petrović Gimnázium magyar osztálya és a Közgazdasági Középiskolában a szakács szak megnyitása szintén zöld fényt kapott. Újvidéken a Bogdan Šuput Művészeti Középiskolában 7 diákkal szintén megnyílhat a magyar osztály. Csókán a Vegyészeti-Élelmiszer-ipari Középiskolában a vegyészeti laboráns szak nem került jóváhagyásra, mert sajnos csak 2 tanuló jelentkezett, viszont a 3 éves hentes és pék szak kombinált osztályként megkapta a miniszteri beleegyezést.

Mint beszélgetőtársunk hangsúlyozta, ezen a listán csak azok az iskolák és azok a szakok szerepelnek, ahol az előző körben már engedélyezve lett az osztályok beindítása, viszont 15 főnél kevesebb diák jelentkezett, ezért kellett a miniszter külön jóváhagyása. Az, hogy ez már szeptember elseje előtt megtörtént, egy óriási változás az elmúlt évekhez viszonyítva, amikor a kis létszámú osztályok úgy kezdték meg a munkát, hogy az igazgatókat arra biztatták, indítsák be az osztályt, időközben majd csak sikerül elérni, hogy a minisztérium pozitív elbírálásban részesítse ezeket. Így a Zentai Gimnázium esetében éveken át megtörtént, hogy még októberben, novemberben sem érkezett meg a minisztérium írásos válasza. Ez, hogy most a kis létszámú osztályokat már a tanév megkezdése előtt jóváhagyásra kerültek, alátámasztja, fontos a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkári jelenléte az oktatási tárcában. Ezek az iskolák a tartományi oktatási titkárságon kérték ezeknek a tagozatoknak a jóváhagyását, amelyet meg is kaptak, az MNT szintén pozitívan véleményezte az iskolák kérvényeit.

Az általános iskolák kis létszámú osztályainak jóváhagyásával kapcsolatban Vicsek Annamáriától megtudtuk, a minisztérium tekintetbe veszi azt, hogy szeptember közepéig várható változás az első osztályok tanulói létszámában, függetlenül attól, hogy a beiratkozás áprilisban indul és júniusban lezárul. A kisebbségi osztályok esetében az első napokban még mindig van mozgástér, még mindig van lehetőség például arra, hogy a gyerek a szerb osztályból átiratkozhasson a magyar osztályba. Tehát, a minisztérium a kis létszámú általános iskolai osztályok esetében még nem adott ki sem elutasító sem jóváhagyó végzést. Az is elképzelhető, hogy ezek a döntések már most megszületnek és már a jövő hét folyamán eljutnak az iskolákba, de az is természetes, és nem tekinthető késésnek, ha szeptember közepén, amikor hivatalosan is lezárul az osztálylétszám alakulása, amikor már teljesen véglegessé válik, hogy melyik első osztályban hány gyerek van, akkor születik meg a döntés. Addig kell elérni mindenképp azt, hogy ott, ahol kis létszámú első osztályokról van szó, ezek megnyílhassanak, illetve azok a már meglevő, kis létszámú alsó tagozatos osztályok esetében, amelyeket az osztályok kialakításáról szóló rendelet értelmében össze kellene vonni, elérni azt, hogy ahol csak lehet, ezek megmaradjanak önálló osztályként, így legyenek jóváhagyva.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Mihályi Katalin
Többi hír