Ugrás a tartalomra

Megszűnhet a létszámstop a közszférában

Az év végéig minden bizonnyal feloldja az állam a közszférában bevezetett létszámstopot - írja a Magyar Szó a Politika napilapra hivatkozva.

2020-tól egy új rendszer lépne életbe, ami egyszerűsítené az új munkahelyek nyitását. A jelenleg is Szerbiában tárgyaló IMF-küldöttség vélhetően erről a témáról is tárgyal.

A közszférában dolgozó munkaerő számának növelését már hatodik éve tiltja rendelet Szerbiában. 2013-ban vezették be a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás részeként.

A friss információk szerint 2020-tól egy új rendszer, a munkahelytervezés alapján vennének fel alkalmazottakat a közszférában. Eszerint a kormánynak már nem kellene minden munkahely esetében jóváhagyást adnia, hanem egyszer bólintana rá az adott állami szerv foglalkoztatási tervére. A terv tartalmazná a teljes létszámra vonatkozó adatokat is. Egy jelentést adnának le az illetékes minisztériumnak mindazok, akik új személyeket kívánnak foglalkoztatni, a tárca megvizsgálná a tervet, majd továbbítaná jóváhagyásra.

Mivel február 5-ig ismét Szerbiában tartózkodik az IMF, vagyis a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, ezt a kérdést is napirendre tűzik.

A Pénzügyi Tanács véleménye szerint az egészségügyben legalább háromezer alkalmazottra lenne még szükség, az adóhivatalban 500, a felügyelőségekben 300 dolgozó hiányzik. A létszámstop miatt 2014 és 2017 között 36 ezerrel csökkent a határozatlan időre alkalmazott dolgozók száma.

A létszámstop esetleges megszűnésével, illetve az azzal járó változásokkal kapcsolatban stábunk Pásztor Bálintot is megkereste.

A VMSZ parlamenti képviselője azt mondta, hogy nem szeretne találgatásokba bocsátkozni, de a közeljövőben minden bizonnyal megszűnhet a létszámstop. A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti munkájának eredményeként az elmúlt években számos vonatkozó törvény módosult. Ezeknek köszönhetően a nemzeti közösségekhez tartozás előnyt jelent a munkába állásnál, amennyiben azonos képesítéssel rendelkezik egy magát magyarnak és egy magát szerbnek valló személy - mondta Pásztor Bálint.

Pásztor Bálint, parlamenti képviselő, VMSZ: „Erre most is van lehetőség, hiszen jelennek meg pályázatok, és ha valaki valamilyen munkahelyre jelentkezik, akkor lévén, hogy ezek hatályos jogszabályok, már most is előnyt jelent a nemzeti hovatartozás, de tömegesebb értelemben és a gyakorlat szempontjából igazán értékelhető módon akkor fognak ezek a lehetőségek adottá válni, amikor feloldódik a létszámstop.

Az elmúlt években többször volt már arra irányuló hír, hogy esetleg ez megtörténhet. Én nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, hogy ez mikor fog megtörténni, de a közeljövőben meg fog történni minden bizonnyal. Tehát a létszámstopra vonatkozó szabályok eltörlését követően válik igazán gyakorlati szempontból értékelhetővé az a jogszabályi háttér, és akkor fog igazán eredményeket hozni, amelyet az elmúlt két-három évben sikerült módosítani a szerbiai parlamentben.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír