Ugrás a tartalomra

A magyarság egy és oszthatatlan egység

A magyar nemzet összetartozik, szétválaszthatatlan egységet alkot, ezt bizonyítja a 2014-es év, amely a magyar nemzet számára a választások éve volt. Ezt szögezi le a Magyar Állandó Értekezlet mai budapesti ülésének záródokumentuma. A MÁÉRT tagszervezetei továbbra is első számú célnak tekintik az egyszerűsített honosítás folyamatának népszerűsítését és támogatását.

Abszolút konstruktivitás, kompromisszumkészség és teljes békesség jellemezte a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülését – így fogalmazott Semjén Zsolt  a MÁÉRT-ot záró sajtótájékoztatón. A magyar nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta, egyhangúlag fogadták el a zárónyilatkozatot.

„A MÁÉRT tagjai tanúságot tettek arról, ha bármilyen nemzetrészt sérelem, bántás éri, akkor az egyetemes magyarság áll a mögött a nemzetrész mögött. Ezért kulcsfontosságú az a deklaráció, hogy a magyarság szétválaszthatatlan egységet alkot és a világ magyar közösségeinek kölcsönös felelősségvállalása egymásért.”

A magyarság egy és oszthatatlan egység – ez a legfontosabb, ami a MÁÉRT kapcsán elmondható mondta Semjén Zsolt.

A MÁÉRT zárónyilatkozata Vajdaság tekintetében három témát emel ki. Üdvözli Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Példaértékűnek nevezi azt, hogy a szerb miniszterelnök fejet hajtott az 1944-45-ös ártatlan magyar áldozatok emléke előtt, és rendkívülinek nevezi a VMSZ választási eredményeit.

A MÁÉRT az egyszerűsített honosítás, a választójog kiterjesztése és az egységes brüsszeli magyar képviselet mellett fontosnak tartja a kárpát-medencei stratégiát, amely a gazdaság- és a fejlesztéspolitikát is felöleli.

„Vizsgáljuk azt, hogy milyen uniós forrásokat tudunk, ugye most indult el a következő hét éves ciklusnak a tervezése, tehát amelynek során jelentős uniós forrásokat fognak Magyarországra, illetve az uniós tagállamokba vándorolni, hogyan tudjuk ezeket a leghatékonyabban felhasználni mind az anyaország, a határon túli magyar közösségek számára is” – emelte ki Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A MÁÉRT határozottan kiáll a kárpátaljai magyarok biztonsága, valamint az ukrán politikai helyzet békés rendezése mellett, és fontosnak tartja egy független, demokratikus Ukrajna létét.

A kárpátaljai magyarok ezért minden tekintetben számíthatnak a magyar nemzet egészének támogatására – áll a Magyar Állandó Értekezlet záródokumentumában, amely kiáll az erdélyi, a felvidéki, a horvátországi és a muravidéki magyar közösségek, valamint a diaszpóra érdekei mellett is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen