Ugrás a tartalomra

Lebontják a Bajai kaput

Túl sokba került volna a védett épület felújítása – A helyi közösségben szeretnék, ha a helyére egy közérdeket szolgáló létesítmény épülne

Szabadkát egykor a hét kapu városaként emlegették. Egy ezekből a kapukból az a bajai úti volt, amelynek a bontását a hétvégén kezdték meg. A védelem alatt álló épület az évek alatt teljesen tönkrement, felújítására nem volt hajlandóság.

Az utóbbi években teljesen szétlopták, ennek következtében életveszélyessé vált az épület. Ezért kérte a helyi közösség vezetősége a bontást.

A vámház elsősorban történelmi értéket képvisel, egy kor emlékét őrzi, ezért lett volna fontos megőrizni ezt az épületet.

Amikor Szabadka 1779-ben megkapta a szabad királyi városi címet, jogot kapott arra, hogy a városba érkező árura adót szedjen be vám formájában. Ezért épültek a vámházak, vagyis mind a hét városba vezető kapunál állt egy-egy vámház sorompóval.

Ezek a Macskovity Titusz által tervezett vámházak típusépületek, vagyis építészetileg kevésbé jelentősek.

Két évvel ezelőtt lapunknak a városi illetékes annyit nyilatkozott, hogy a város készített az épületről egy felmérést, ebből kiderült, a felújítás legalább ötvenezer euróba kerülne. Erre azonban nem jutott pénz.

Ubori László, az Újfalu helyi közösség elnöke lapunknak elmondta, örülnek annak, hogy végre lebontják az épületet, mert az évek óta nincs funkcióban, elkezdték bontani, széthordani az épületanyagot, ami miatt életveszélyessé vált.

– Két éve kérjük az illetékeseket, hogy kerüljön sor a bontásra, nagyon örülünk neki, hogy végre megoldódik ez a gond.

Egyrészt nem volt belátható ez az útkereszteződés, másrészt nagyon veszélyessé vált az épület.

Szeretnénk, ha a helyén nem szeméthegyek keletkeznének, hanem egy új objektum épülne, amely hasznára válna a közösségnek.

Például gyógyszertárra és egészségházra is nagy szükség lenne, hiszen ezen a környéken 10 000 ember él, s szinte mindenki a Halasi úti egészségházba jár. Remélem, hogy lesz erre lehetőség – magyarázta Ubori.

Mivel az épület védelem alatt állt, ezért romos állapotára hivatkozva előbb meg kellett szüntetni a védettséget, hogy a munkához hozzálássanak.

A bontási munkálatokat a bajmoki Dubrava vállalat végzi, a kivitelezés pedig mintegy 350 ezer dinárba kerül, tudtuk meg Blau Pétertől, a Szabadka Város Építési Igazgatóság Közvállalat igazgatójától.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tómó Margaréta
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto