Ugrás a tartalomra

Közzétették a vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiáját

A Vajdasági Magyar Szövetség honlapjára ma került fel A vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája elnevezésű dokumentum, valamint az ehhez kapcsolódó akcióterv szövege. A két dokumentumról Nagy Imre rendes egyetemi tanár, a stratégiát kidolgozó szakmai munkacsoport koordinátora nyilatkozott.

A dokumentumokat vajdasági magyar gazdasági szakemberek készítették Nagy Imre rendes egyetemi tanár irányításával. A vajdasági magyar közösség terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájának elsődleges célja az, hogy megfékezze a fiatalok elvándorlását – mondta el Nagy Imre. Olyan környezetet szeretnének teremteni a fiatal vállalkozók számára, amely lehetővé tenné számukra azt, hogy itt, a Vajdaságban boldoguljanak. Az új szemléletmód kialakításához képzésekre, megfelelő szintű oktatásra lenne szükség – mondja a professzor. „Ezen ismeretek híján kevesen kezdenek el vállalkozni, félnek a vállalkozástól, márpedig a stratégia olyan irányelveket fogalmaz meg, amelyek a Start Up nevű vállalkozásoknak a beindítását javasolják, tehát nemzetközi piacokra való termelést, innovatív termelést, illetve a termelésnek az innováción alapuló szervezését.”

A már meglévő, határon átnyúló gazdasági vagy vállalkozói kapcsolatok jó kiindulópontot jelenthetnek a kezdő vállalkozók számára is. „Vajdaságban nagyon sok olyan példa van, ahol magyar vállalkozások külföldi piacokra termelnek, tehát ezeknek a vállalkozásoknak a sokszorosítását kellene elvégezni ahhoz, hogy a fiatalok ne menjenek külföldre, hanem itt próbálkozzanak” – tett hozzá Nagy Imre.

A stratégia célkitűzéseit helyi, anyaországi és uniós források felhasználásával kívánják megvalósítani, amelyet egy erre a célra alakított testület koordinál majd. A dokumentumokra szeptember 10-éig tehetők meg az észrevételek az office@vmsz.org.rs e-mail címen.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír