Ugrás a tartalomra

„A közösségünk érdeke jelenti a prioritást”

Pásztor István: Meggyőződésem, hogy a vajdasági magyar emberek értik a politikai helyzetet – A legfontosabb a közös célok megvalósítása, az uniós közeledéstől a térség- és gazdaságfejlesztési programig

Annak ellenére, hogy egyelőre hivatalosan még nem írták ki az államfőválasztást – és nem lehet tudni, hogy lesz-e rendkívüli parlamenti választás is –, a közelmúltban már fény derült arra, kik lesznek az államfőjelöltek, s melyik politikai párt melyikük mögé sorakozik fel. A lista természetesen még bővülhet, nagyobb meglepetésekre azonban már aligha számíthatunk. A jelöltállítás vagy -támogatás kapcsán döntést kellett hoznia a kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetségnek is. A szervezet úgy döntött, hogy a többi hatalmi párthoz hasonlóan Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfőt, a Szerb Haladó Párt elnökét támogatja. Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét és a VMSZ vezetőjét elsőként arról kérdeztük, milyen okból döntött a párt Vučić támogatása mellett, melyek voltak a meghatározó érvek e döntés meghozásában.

– Nem elhamarkodottan hoztuk meg a döntést. Több ülésen és hosszan beszélgettünk arról, hogy a jelenlegi politikai helyzetben folytatni kell-e a 2008-ban, illetve 2012-ben kialakított gyakorlatot, azt, hogy a magyar közösségnek legyen saját köztársaságielnök-jelöltje. Arra a megállapításra jutottunk, hogy a VMSZ mostani politikai viszonyrendszerében egy önálló jelölt állítása nem hozna olyan eredményt, mint akkor, viszont sokat vinne el. Arra jutottunk, hogy az egyedüli racionális döntést választjuk: azt, hogy a hatalmi koalíciónak az elnökjelöltjét fogjuk támogatni. Értelmes döntésnek tartom ezt, mert az ország, a magyar közösség prioritásai szempontjának megfelel – és ez támasztja alá a pártpolitikai szempontot. Egy ilyen változó, zavaros világban, amilyenben élünk, azt hiszem, az elsődleges érdekünk éppen a politikai stabilitás megőrzése és a döntéshozó képesség fenntartása, és ez az elhatározás, amire jutottunk, ezt teszi lehetővé. Határozott és hatékony döntéseket kell tudnia az államnak hozni, ez a vajdasági magyar embernek is érdeke. A biztonság pedig mindenek felett álló szempont.

Fontos momentuma volt a döntés meghozásának az is, hogy az elmúlt években a Szerb Haladó Párttal kialakult egy együttműködés, melyet minden fontos pillanatban újabb koalíciós megállapodással erősítettünk meg. Most is aktuális egy koalíciós megállapodás, ami tartalmaz minden, közösségi szempontból fontos prioritást. Elemi érdekünknek véljük ennek a koalíciós megállapodásnak a talpon maradását, a közös célok megvalósítását: az uniós közeledéstől egészen a térség- és gazdaságfejlesztési programig.

Vannak olyanok, akik viszont bírálják ezt a döntést.

– Igen. Velük ellentétben viszont azt gondolom, hogy a magyar emberek érdeke olyan valakit támogatni, akit már láttunk akcióban, aki a magyar közösség irányába konkrét lépéseket tett, s ez Vučićról mindenképp elmondható. Ő volt az a kormányfő, akinek az idejében kormányrendelet törölte el a kollektív bűnösséget, ő jött el a Vergődő madárhoz leróni a kegyeletét, s ebben az időszakban fogadták el a kisebbségi akciótervet is, jelentős mértékben javultak a szerb–magyar kapcsolatok, de a térség- és gazdaságfejlesztési programot is az ő kormányzása alatt indítottuk, s szavatolta ehhez a zökkenőmentes lebonyolításhoz a megfelelő politikai hátteret. Olyan teljesítmény ez, aminek alapján én most, feltételezem, joggal kérem a vajdasági magyar embereket, hogy menjenek el szavazni, és rá szavazzanak. Nem akarok belebonyolódni abba, hogy két vagy három évtizeddel ezelőtt ki mit mondott. Ha innen kezdenénk a történetet, akkor nem lenne Szerbiában politikus, akire szavazni lehetne. Ezért ez nem reális szempont, nem lehet ez a prioritás. A közösségünk érdeke jelenti a prioritást és az, ami az ország stabilitását jelenti.

Mi volt a VMSZ számára a valódi kérdés? Az hogy, saját jelöltje legyen-e vagy Vučić mellett álljon ki, vagy az volt a dilemma, hogy Vučićot támogassa vagy valamelyik másik jelöltet?

– Az nem merült fel, hogy valamelyik másik elnökjelöltet támogassuk. Az alapvető dilemma az volt, hogy állítsunk-e saját jelöltet vagy ne. Több alkalommal türelmesen végigjártuk a kérdést. Mind a vitákban, mind a döntéshozásban ugyanazt az álláspontot képviselte az Elnökség és a Tanács is.

A döntésről tájékoztatta Orbán Viktor magyar kormányfőt is. Mit mondott Önnek a miniszterelnök?

– Nemcsak erről a döntésről, hanem az aktuális politikai helyzetről is tájékoztattam, az imént említett érveket sorakoztattam fel. Nem mondtam újat, a magyar kormányfő figyelemmel kíséri a történéseket, szoros az együttműködés a két kormány között is. A régió stabilitása szempontjából az, ami Szerbiában történik, Magyarországnak csaknem annyira fontos, mint nekünk. Azt mondta, racionálisnak látja a döntést, s a maga részéről támogatja. Nemzetpolitikai szempontból fontos az, hogy ilyen kiélezett helyzetekben olyan döntések szülessenek, amelyek a vajdasági magyar közösség és az egész nemzet érdekeit szolgálják. Ez egy ilyen döntés.

Rendkívüli parlamenti választások is lehetnek, készen áll-e a VMSZ erre az eshetőségre?

– A döntést nem mi hozzuk meg. Azt az álláspontot képviselem, hogy nem egészen egy évvel az előző előrehozott parlamenti választások után nincs politikai észszerűsége annak, hogy újra előrehozott választások legyenek. Ha mégis ilyen döntés születik, mi is részt veszünk a csatában. A Vajdasági Magyar Szövetség a parlamenti és önkormányzati választásokon mindig egyedül indul. Most is így lesz, még akkor is, ha a haladókkal koalícióban fellépve esetleg sokkal több mandátumot tudnánk megállapodás alapján kapni, mint amennyit választások útján tudunk szerezni. Az a meggyőződésünk, hogy az önállóan megszerzett mandátumok fajsúlya nagyobb. Önálló programunk, listánk és kampányunk lesz. Mindeközben tisztában vagyok azzal, hogy nem egyszerű a helyzet: elképzelhető, hogy ugyanazon a napon kétfajta üzenetnek kell eljutnia a választópolgárhoz, megindokolva, hogy miért kell az egyik szavazólapon az egyik, a másikon a másik párt vagy párt jelöltje előtti számot bekarikázni. A lényeg azonban az, hogy az elnökválasztás vonatkozásában tett javaslat is a magyar közösség érdekéről szól.

Aktív kampányt tervez a VMSZ abban az esetben is, ha csak államfőválasztás lesz végül?

– Minden kampány aktív, de a kampány különböző elemei nem mindig azonos súlyban jelennek meg. Az a szándékunk, hogy egy normális kampány során megértessük az emberekkel, miért érdekük az általunk javasolt döntés elfogadása – ennek rendeljük alá a kampány elemeit és menetét.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen