Ugrás a tartalomra

Kovács Elvira: Az idén még négy csatlakozási tárgyalási fejezet nyílhat meg

Szerbia az idei év végéig még négy tárgyalási fejezetet nyithat meg az európai uniós (EU) csatlakozási folyamat részeként, jelentette ki ma Kovács Elvira, a szerbiai parlament eurointegrációs bizottságának VMSZ-es alelnöke. Szavai szerint az uniós bővítési folyamat nem áll meg.

„A Brexit utáni félelmektől és a bővítés felfüggesztésére vonatkozó egyes véleményektől függetlenül erre nem kerül sor, és rendkívüli örömmel tölt el, amiért olyan üzenet érkeznek, hogy a bővítési folyamat továbbra is fókuszban marad” – nyilatkozta Kovács Elvira a Tanjug hírügynökségnek.

Várakozásai szerint Szerbia az elkövetkező néhány hónapban, illetve Szlovákia EU-s elnökségének végéig megnyitja majd az 5., a 20., a 25. és a 26. tárgyalási fejezeteket is, amelyek a közbeszerzésekre, a vállalkozás- és iparpolitikára, a tudományügyre és a kutatásokra, valamint az oktatásra és művelődésre vonatkoznak.

Rámutatott továbbá a nemrégiben megnyitott 23. fejezet fontosságára is, amely az emberi jogokra, illetőleg a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozik. Kovács Elvira, aki egyben a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke is, azt mondta: a legsürgősebb és legalapvetőbb kérdés a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló új törvény meghozatala, illetve összehangolása a szerbiai alkotmánybíróság döntésével, amely korábban bizonyos rendelkezéseket alkotmányellenesnek nyilvánított.

„Amellett állunk ki, hogy a változások nyomán semmiképpen se csökkenjenek a nemzeti kisebbségek szerzett jogai, ezt garantálja az alkotmány is” – fogalmazott Kovács Elvira, és hozzátette: az új törvényt a jövő év során fogadhatják el.

Szavai szerint a kisebbségi akcióterv kidolgozásában részt vett a tartományi kormány és minden nemzeti tanács. „Elégedettek voltunk ezzel a munkával” – jegyezte meg a parlamenti képviselő, aki szerint a jövőben dolgozni kell azon a problémán, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői nem megfelelő mértékben vannak jelen a közigazgatásban. Leszögezte: a csatlakozási tárgyalások során a nemzeti kisebbségek kérdése nem lesz másodrendű a Brexit, a migránsválság vagy a terrorizmus miatt.

Emlékeztetett, hogy az akcióterv számos területet szabályoz, így az oktatásügyet, valamint a nemzeti kisebbségen folyó oktatáshoz való alapvető jog ügyét is. Szavai szerint a csökkenő gyerekszám miatt megfelelő modellt kell találni arra, hogy fennmaradjanak a kis létszámú tagozatok. „Másfelől, módosítani kell a szerb nyelv oktatásának modelljén, hogy a nemzeti kisebbségek tagjai jobban magukévá tegyék az államnyelvet, majd pedig könnyebben találjanak munkát és egyszerűbb legyen a beilleszkedésük” – magyarázta.

A migránsválságról szóval rámutatott: a szlovák EU-elnökség egyik prioritása a fenntartható menekültpolitika kialakítása. „Mindannyian szembesülünk ezzel a problémával, és jó, hogy a szerbiai kormány, illetve lassan az EU is arra az álláspontra helyezkedik, amelyről a VMSZ már hosszabb ideje beszél, hogy meg kell akadályoznunk az illegális határátlépést, s szankcionálni kell azokat, akik embercsempészettel foglalkoznak. Alapvető feladatunk kell legyen, hogy biztosítsuk a polgáraink normális életét, hogy a migránsok ne akadályozzák őket mindennapi kötelezettségeik elvégzésében” – hangoztatta. Mint fogalmazott, mindenki megérti a kérdés humanitárius jellegét, de mindenkinek meg kell védenie a saját országának érdekeit és a határokat. „Minden állam szuverén döntése, hogyan kezeli ezt a problémát, illetve hogyan tekint rá” – jegyezte meg.

Elmondása szerint kifejezetten fontos, hogy minél több fiatalt kapcsoljanak be a politikába, illetve a döntéshozatalba, majd emlékeztetett, hogy a VMSZ tavaly augusztusban létrehozta a Bíró Károly Alapítványt, hogy ezzel közelebb hozza a fiatalokhoz a politikát meg az eurointegráció kérdését.

„Nem titok, hogy nagyon sok fiatal apolitikus, és nem érdekelt a társadalmi életben. Ily módon igyekszünk hangsúlyozni a részvételük fontosságát, másfelől azt szeretnénk, hogy képzettek legyenek, s készen álljanak a fontos tisztségek átvételére az elkövetkező időszakban” – magyarázta Kovács Elvira, akinek a szavai szerint a pártalapítvány szemináriumokat szervez fiatalok számára Vajdaságban, Budapesten és Brüsszelben is. Ennek kapcsán örömének adott hangot, hogy az alapítvány által szervezett első, április konferencia nagy érdeklődést váltott ki.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma (Tanjug)
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto