Ugrás a tartalomra

A könyvtárnak szánt helyiséget nem adják bérbe

A horgosi művelődési ház újjáépítési ügye évek óta húzódik, néhány hónappal ezelőtt azonban újabb fejlemények borzolták a kedélyeket. Kiszivárgott az információ egy lehetséges beruházóról, aki az új helyiségben igényt tartana a könyvtár helyiségére.

A helyi közösség tanácsának végleges döntése értelmében, melyet zárt ajtók mögött hoztak meg, az épületet az eredeti tervek szerint építik fel, és a könyvtár az új földszinten kap helyet. Mivel korábban a tanácstagok között is nézeteltérés alakult ki a bérbeadásról, felvetődik a kérdés, hogy mi alapján hozták meg döntésüket. Krekuska Róbert tanácstag és a VMSZ helyi szervezetének elnöke erről így nyilatkozott:

– A tanácstagok saját körzetükben keresték fel a polgárokat, kikérték véleményüket, majd ezután közös látogatást tettek a készülő épületben. Az ezt követő tanácsülésen olyan határozat született, hogy a bérletre ajánlatot tevő cég kérését nem hagyják jóvá.

A hónapok óta húzódó ügy kimenetelét befolyásolva eközben a helyi könyvtáros, Virág Ibolya magánkezdeményezésbe fogott, s a tanácshoz egy kérelmet nyújtott be, melyet 15 helyi intézmény és civil szervezet, köztük az általános iskola és az egyház is támogatott.

Azzal a kérelemmel fordultak a tanácshoz, hogy döntésüket az eredeti célkitűzés értelmében hozzák meg, és a könyvtárnak szánt helyet ne adják bérbe. Krekuska Róbert arra a kérdésre, hogy érkezett-e a tanácshoz kérelem, így felelt:

– Több kérelem is érkezett a tanácshoz, pró és kontra érvekkel egyaránt. Természetesen, ami a testület eddigi munkáját is jellemezte, ezeket a kérelmeket a tanács minden esetben áttekinti is figyelembe veszi.

Takács József tanácstag, aki végig a bérbeadás ellen lépett fel, erről így nyilatkozott:

– A tanács ülésén titkos szavazással 6:3 arányban a könyvtár eredeti helyének megtartása mellett voksoltak a tanácstagok. A tanács elé két kérelmet terjesztettek, az egyikben az állt, hogy a könyvtár az eredeti tervek szerint épüljön fel. Ezt a település valamennyi intézményének és civil szervezetének elnöke aláírta és pecséttel látta el.

A másik kérelem, melyet a helyi közösség elnöke elénk tárt elektronikus úton, közösségi portálról érkezett egy magánszemélytől, aki arra kérte a tanácstagokat, hogy a munkahelyhiány miatt fogadják el a bérbeadás ajánlatát.

Mivel a döntést titkos szavazással hozták meg, pontosan nem tudni, mely érvek győzték meg a tanácstagokat. Krekuska Róbert tanácstagot, aki egyben a helyi közösség pályázatíró bizottságának elnöke is, megkérdeztük, mik a lehetőségek a művelődési ház fenntartására, berendezése anyagi hátterének megteremtésére.

– Ha a művelődési házat pályázatok útján szeretnénk bebútorozni, ahhoz önrészt kell biztosítani. Ezt helyi járulék hiányában a település nehezen tudja előteremteni, így szükség lesz Magyarkanizsa önkormányzatának támogatására.

Az előző években ez gond nélkül realizálódott, és a jövőben sem látom ennek akadályát. Emellett Magyarországról több ízben nyert a helyi közösség vissza nem térítendő támogatást, melynek köszönhetően többek között 300 új szék várja, hogy elfoglalja helyét az épülő színházteremben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kozma Rita
Többi hír