Ugrás a tartalomra

Könyv készül az 1928-asok nemzedékéről

Az 1928-ban születettek nemzedékében olyan kiváló irodalmárok, képzőművészek, művelődéstörténészek voltak, akik életművükkel kitörölhetetlen nyomot hagytak a vajdasági magyar kulturális életben. Egy színvonalas gyűjteményes kötet készül a 1928-as nemzedék neves tagjainak a tiszteletére. Ennek szerkesztője Faragó Kornélia egyetemi tanár; a kiadvány a Forum Könyvkiadó, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács közös kiadványaként jelenik meg.

Önéletrajzi szövegek, kortársi vallomások

Faragó Kornélia, a kötet szerkesztője:

– Nagyon sok munka van még a könyvvel, de az már bizonyos, hogy egy breviáriumszerű kiadvány készül. Egy színvonalas gyűjteményes kötet a 1928-as nemzedék neves tagjainak, Kopeczky Lászlónak, Kalapis Zoltánnak, Kalmár Ferencnek, Vinkler Imrének, Ács Károlynak, Fehér Ferencnek, Sáfrány Imrének, Dévavári Zoltánnak és Vukovics Gézának a tiszteletére. Önéletrajzi szövegeket, gyermekkortörténeteket, kortársi vallomásokat, egymásra reflektáló nemzedéktársi írásokat, naplórészleteket gyűjtünk egybe. Folyóiratokból, lapokból emelünk be szövegeket, az életutakat követő korábbi, de ma is beszédképes írásokat, kritikákat is közzéteszünk és például közöletlen leveleket is. És kiemelném, hogy az életművek legjobb ismerőitől áttekintő tanulmányokat, a szélesebb olvasóközönséget is eligazító esszéket. Néhány fiatal alkotót is szándékunkban áll bekapcsolni a munkába, olyanokat, akik éppen így nyerhetnek mélyebb betekintést a 85 éve születettek műveibe. A dialógusba lépő szövegek nemcsak az egyes alkotók pályafutását rajzolják ki, hanem az egymáshoz való viszonyukat is és azt a kulturális miliőt, amelyben éltek és alkottak. Nemcsak tartalmas, de egy kifejezetten szép kötetet tervezünk kihozni, archív fotókkal, fekete-fehér portrékkal és színes reprodukciókkal, már csak azért is mert több képzőművész is tagja ennek a nemzedéknek.

Szellemi pezsgés évében születtek

– Nagyon jó lenne, ha már szeptemberre, az Írótáborra megjelenne ez a kötet, a tervek szerint ebben az évben mindenképp el kell jutnia az olvasóhoz, hiszen a 85 évvel ezelőtt született '28-as nemzedék előtti tisztelgés ez a könyv – hallottuk Hajnal Jenőtől, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójától. Mint mondta, a 1928-as év fontos a vajdasági kultúra, irodalom önmagára eszmélésének a szempontjából. Szenteleky Kornél 1927-ben fogalmazta meg, hogy minden magyar néprész önálló szellemi életre van utalva, és ebben az életre kelésben nincs karon fogó szülője, csak önmaga. 1928-ban ennek az önmagára eszmélésnek a csodálatos jeleit láthatjuk: Óbecsén megszervezik a Helikon irodalmi találkozót, megjelenik a Kéve, a vajdasági magyar költők antológiája, de kiadványok egész sorát említhetnénk, amelyek ebben az évben jelentek meg. Egy szellemi pezsgés jellemzi az évet, amelyben az 1928-as generáció tagjai megszülettek: áprilisban Kopeczky László író, májusban Kalmár Ferenc szobrász és ugyanazon a napon Vinkler Imre festőművész, augusztusban Fehér Ferenc költő, szeptemberben Ács Károly költő, Sáfrány Imre festőművész, októberben Dévavári Zoltán író, szerkesztő, Vukovics Géza újságíró, esszéíró de a '28-as nemzedék tagjai között van Kalapis Zoltán művelődéstörténész, Ágoston Mihály és Mirnics Júlia nyelvész, Hegedűs Antal történész. Nyolcvanöt éve – a trianoni békediktátum után 8 évvel – születtek, elindultak az életbe és évtizedeken át irodalmi és képzőművészeti életünk meghatározó alkotói, személyiségei voltak. Sajnos közülük már csak kevesen vannak az élők sorában – hallottuk Hajnal Jenőtől. Mint megtudtuk tőle, a tervek szerint a Kanizsai Írótábor kiállítása is a '28-as generációhoz kapcsolódik majd. A kiadók együttműködése kapcsán egyebek között elmondta, hogy a Forummal szeretnék szorosabbra vonni az együttműködést, a szorító gazdasági és pénzügyi körülmények között ez logikus lépés. Jó lenne, ha mielőbb megalakulna a Vajdasági Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Céhe, közös érdek, hogy szorosabbra fűzni az együttműködést, ahogyan azt az MNT kulturális stratégiája is szorgalmazza, mert közösen többet tehetnek a könyvkiadás és terjesztés terén.

 Meghatározó életművet hagytak hátra

Az 1928-as nemzedék neves tagjait bemutató kötetet megjelenésében az MNT mint kiadó és támogató vesz részt. Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa erről a kezdeményezésről a következőképp számolt be lapunknak.

– Amikor az 1928-asok a Hídban kezdtek publikálni, az egy hatalmas áttörés volt, és valóban megrengette a vajdasági magyar kulturális életet. Meghatározó életművet hagytak hátra. Náray Évával beszéltünk arról – amit a stratégiánkba is belefoglaltunk –, hogy miért fontosak a tematikus megemlékezések, és miért fontos évfordulók kapcsán tematikus megemlékezéseket tartanunk. Egyik kultúra sem – így a vajdasági magyar sem, különösen mint kisebbségi – nem engedheti meg magának, hogy csak az értékteremtésre helyezze a hangsúlyt vagy kizárólag az örökség őrzésére és bemutatására. Egyszerre kell mindezt végezni, ami nem könnyű, és nem is lehet igazságos minden pillanatban. Minderre viszont a tematikus megemlékezések és évfordulók tiszteletben tartása nagyon jó alkalom. Az 1928-asok sokat jelentettek a mi generációnknak. Említsem csak Kopeczkyt, hogy lefordította a Talpraesett Tomot, amit képregényként magyarul olvashattunk. Ez ugyanis a képregény-kultúrához való tartozásunkat, a modern képzőművészeti formákhoz való viszonyunkat alapvetően meghatározta. Továbbá megérteni Ladik Katalin, Szombathy Bálint, Slavko Matković vagy Bada Dada művészetét, az mind közvetve oda vezetődik vissza, hogy Kopeczky László képregényeit olvashattuk. Az pedig, hogy ezt a végtelen humorral átszőtt nyelvezetet költészetként foghattuk fel, legalább harminc év előnyt jelentett kulturális gondolkodásunkban, a magyar egyetemes kultúrán belül. Amikor mindezt újból felemlítjük, az örökségünk tisztelete. Az viszont, hogy megjelentetünk egy kiadványt, amiben mai kultúraértők foglalkoznak a kérdéssel, az már értékteremtés. Sőt pedagógia is, mert ha CD melléklettel ellátva eljuttatjuk a könyvtárakba, kiállítás kíséretében bemutatjuk, akkor az már nemcsak az 1928-as nemzedék tisztelete, hanem az előttünk lévő generációk tanítása is. Hajnal Jenő, Virág Gábor, Faragó Kornélia az MNT partnerei ebben a projektben, ami nemcsak arról szól, hogy együttműködünk, és közösen emlékezünk, hanem felelősen gondolkodunk. Amikor ugyanis összeáll egy generáció, és valami olyat hoz létre, ami kitörölhetetlen nyomot hagy és meghatározza a vajdasági magyar kultúra irányait, azzal nekünk, a jelen felől közelítve, kötelességünk foglalkozni – mondta.

Szerző (Forrás)
m. k. L. M., Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto