Ugrás a tartalomra

Könnyítenék a mesterséges megtermékenyítési programban való részvételt

A mesterséges megtermékenyítés is szóba került a szerbiai köztársasági parlament mai ülésén. A programra negyvenéves korig lehet jelentkezni.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa képviselői kérdése a korhatár kitolásának lehetőségére vonatkozott.   

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint Szerbiában negyvenéves korhatárig lehet jelentkezni az Egészségügyi Biztosítási Alap mesterséges megtermékenyítési programjára. A köztársasági parlamenti ülésen ez is szóba került.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A probléma többek között az, hogy a következő évi programra jelentkezőknek az év kezdetéig kell leadniuk jelentkezésüket.

Az ő kérésüket az Egészségügyi Biztosítási Alap igazgatóbizottsága és természetesen a kormány is jóváhagyja. A kérdésünk az lenne, tervezik-e javaslatunk szerint a jelentkezési kritériumok minimális kibővítését a negyven évről negyvenkettőre?”

A képviselő kérdésére Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter válaszolt. „A mesterséges megtermékenyítés iránti érdeklődés miatt a magánklinikákkal aláírtunk egy megállapodást, és jelen pillanatban egyetlen egy személy sincs várólistán, vagy olyan problémája van, hogy a negyvenéves határidő miatt esett ki a programból. Mindenki, aki jelentkezett a programra, a jelen pillanatban a legrövidebb határidőn belül részt vehet benne.”

Az egészségügyi miniszter hozzátette, továbbra is szeretnék könnyíteni a mesterséges megtermékenyítési programban való részvételt. A jövőben további stratégiákat dolgoznának ki a már részt vevő, illetve jövőben a részt vevő pároknak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto