Ugrás a tartalomra

A kisoroszi szórványközpont

Kisoroszon járva ellátogattam a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központba, vagy ahogyan emlegetni szokták, az észak- és közép-bánáti szórványközpontba.

Aki ide betér, mindenképpen megcsodálja az impozáns épületeket, majd a beszélgetés során érdeklődve hallgatja az évek óta lassan megvalósuló elképzelés történetét és a terveket is.

Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ vezetője, mondhatni megálmodója, a jövőképet ecsetelve nem borúlátó, több lehetőséget is megemlített, amikor a létesítményről, annak éltetéséről beszélt. Hangsúlyozta, a komplexumnak egy célja van: megpróbálni gondját viselni a körzet magyarságának.

— Tudjuk, hogy Vajdaságnak, sőt Szerbiának is jelentős gondja az elvándorlás, aminek mi, itt a szórványban még jobban érezzük a hatását. Ha csak két ember megy el, azok is hiányoznak, nem beszélve arról, ha többgyermekes családok vágnak neki a nagyvilágnak. Ez a veszteség az iskolák és a művelődési egyesületek működését is megnehezíti, hiszen egy-két gyermekkel nem lehet osztályt nyitni, a három meg túl kevés a tánccsoport működtetéséhez — ecsetelte nagyon leegyszerűsítve a helyzetet Talpai Sándor, és hozzáfűzte, a központ azon fáradozik, hogy összegyűjtse az itteni magyarságot, segítsen az embereknek, és megteremtse a feltételeit annak a közösségi életnek, amelyben mindenki megtalálhatja önmagát.

A Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központot 2004-ben alapították. A vállalkozás a tájház kialakításával indult, majd a környék építésével, szépítésével folytatódott, és mára igazi gyöngyszem lett belőle, melyre méltán lehet büszke a vajdasági magyarság.

2007-ben nyolc építészeti főtervet dolgoztak ki — melynek megvalósítására pályázaton mintegy 15 000 eurónyi támogatást nyertek —, és ebből ma már hét építmény készen áll. Legutóbb az emléktárgybolt készült el, amelynek a belterét ottjártamkor még nem alakították ki. A tervek szerint a kézművesasszonyok is itt árusítják majd a szebbnél szebb munkáikat.

A szép épület előtti tavacska a rajta levő pavilonnal, egy kissé távolabb a tavalyelőtt kiépített teniszpálya gyönyörű látványt nyújt. Fontos, hogy idejében megtörtént a fásítás, a zöldövezet kialakítása, hiszen az erdős részben sétány, padok, kis asztalok hívogatják a nézelődőket, látogatókat.

Talpai Sándor úgy gondolja, a most is létező konyhát kellene még egy kicsit átformálni, hogy a hagyományos falusi ételeken kívül kihagyhatatlan, a fiatalok körében népszerű fogásokat is készíthessenek a szakácsok. Mert ha valaki éppen teniszezni szeretne, elképzelhető, hogy a játékot egy pizzával fejezné be.

— Továbbra sem állok el attól, hogy az a nyolcadik épület is megvalósuljon, még akkor sem, ha annak a felépítése nem egyszerű. Az ugyanis egy szálloda lenne 19 szobával, 200 férőhelyes konferenciateremmel, és ugyanott működne a professzionális konyha is, valamint irodahelyiségek, raktárak is lennének. Ez mintegy 800 000 eurós projektum. Nem egyszerű ennyi pénzt beszerezni, de egyik összeget sem volt könnyű előteremteni, így erről sem mondok le. Úgy vélem, hogy van némi remény ennek a megvalósulására, mert általában, ha megérzem, hogy itt a lehetőség, azt nem szoktam kiengedni a kezemből. A tervek szerint az emléktárgyakat kínáló bolt folytatásában épülne ki, L alakban, a tóval szemben.

Talán a határok közelségét is meg kellene említeni, hiszen Magyarország és Románia itt van a szomszédságban, így akár nemzetközi konferenciák helyszíne is lehetne a Torontál Központ. Egyszersmind a falusi turizmusban is nagy lehetőségeket látok, amelyek csak kihasználásra várnak. A beszélgetésünk elején említettem, mekkora gond az elvándorlás. A fiatalok külföldön keresik a boldogulásukat, az idősek viszont itt maradnak. Ha úgy adódna, akár idősek otthonaként is működhetne ez az épület. Egy biztos, nem maradna kihasználatlanul — zárta ezt a gondolatmenetet Talpai Sándor.

A további tervek kapcsán elmondta, ha elkészül az a bizonyos szálloda, akkor mindent megtesz annak érdekében — még ha jelen pillanatban nincs is ehhez kidolgozott tervdokumentáció —, hogy egy medence is kiépüljön a komplexumban.

Itt, ennél a pontnál meg is álltunk a beszélgetéssel, és leszögeztük: ki tudja, mi mindenről számolhatunk még be a közeljövőben, amikor ismét a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központról írunk.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kónya-Kovács Otília
Többi hír